vérfarkas
#Betegségek

Vérfarkas szindróma - Stephenie Meyer hősei köztünk élnek

2010.07.01.
2 perces olvasási idő

Már moziban a kamaszok legújabb kedvence a Twilight sorozat legújabb filmje, mely egyik főszereplője a vérfarkas Jacob. Felmerül a kérdés, vajon valóban léteznek-e vérfarkasok, és mi áll a vérfarkas legenda mögött?

A vérfarkas szindróma nem más, mint a súlyos hypertrichosis általános neve, mely betegséget az egész testet érintő túlzott szőrnövekedés jellemez. A hypertrichosisnak két fajtáját különböztetjük meg. A generalizált hypertrichosisban szenvedő betegeknél az extrém szőrnövekedés az egész testre kiterjed, míg a lokalizált hypertricosisban csak bizonyos testrészekre korlátozódik. A fokozott szőrnövekedés lehet veleszületett, de előfordul, hogy csak később jelentkezik.


Az ókorban főként vérfarkasoknak gondolt betegeket, mint gonosz szellemeket gyakran feláldozták, nem engedték, hogy normális életet éljenek. A betegséghez gyakran társul, hogy a fogak és a fogíny szabálytalanul növekszik, mely méginkább hozzájárult a vérfarkas mítoszhoz. A 19. és 20. században is a vérfarkas szindrómában szenvedett betegek főként különböző cirkuszokban léptek fel, mint olyan szörnyszülöttek, akiknek emberi és állati vonásaik egyaránt vannak. A betegség talán ismerős a szépség és a szörnyeteg című filmből is, ahol a férfi szőrös, „oroszlánarcú”.

Előfordulása

A betegség veleszületett formája rendkívül ritka, a középkor óta mindössze 100 esetről tudunk. A szerzett hypertrichosis gyakoribb, például a hirsutismus a 18 és 45 év közötti nők 10%-át érinti. Ma világszerte mindössze 19 betegről tudunk. A betegek nagyon elszigetelt életet élnek, mivel még ma is csak kevesen tudnak arról, hogy a hypertrichosis egy betegség. Leginkább cirkuszokban vagy koldusként dolgoznak.
A vérfarkas szindrómát kétféleképpen szokták osztályozni: generalizált és lokalizált hypertrichosisként, illetve veleszületett és szerzett betegségként. farkas

Veleszületett

A veleszületett hypertrichosist általában genetikai mutáció okozza. A szerzett hypertrichosissal ellentétben nagyon ritka, s már születésnél tapasztalhatóak a jelei.
1. Hypertrichosis lanuginosa – A veleszületett betegség eme fajtájánál már a születésnél jól látható, hogy a csecsemő egész testét befedi a vékony lanugo (magzati pehely) szőr. Normális körülmények között ez nem sokkal a születés után kihullik, és a hagyományos szőrzet váltja fel, ám a betegségben szenvedőknél ez megmarad, egyedül a tenyeret, talpat és a nyálkahártyát nem érinti. Az életkor előrehalatával esetleg elvékonyodhat, s így csak bizonyos területekre korlátozódik.
2. Általános Hypertrichosis - A betegség eme változatában a férfiakra jellemző az arc és felsőtest túlzott szőrösödése, míg nőknél kevésbé súlyos, aszimmetrikus szőrnövekedés tapasztalható.
3. Terminal Hypertrichosis – Ez az állapot a leginkább felelős a vérfarkasokról kialakult mítoszért. A veleszületett terminal hypertrichosist az egész testre kiterjedt vastag, sötét szőrzet jellemző.
4. Körülhatárolt Hypertrichosis – A veleszületett körülhatárolt hypertrichosit, amint azt a neve is jelzi, bizonyos testrészekre (leginkább a felső végtagokra) korlátozódik. A szőrösödés a pubertás és az öregedés során fokozódik.
5. Nevoid Hypertrichosis – A betegség eme fajtája a születéstől jelen lehet, ám később is kialakulhat. Jellemzője a bizonyos területeken tapasztalható, elszigetelt, túlzott szőrnövekedés, és rendszerint nem kapcsolható más betegségekhez.

Szerzett

A szerzett hypertrichosis a későbbi életévekben jelentkezik. Okozhatja gyógyszeres kezelés mellékhatása, toxinok (pl.higany), rákos megbetegedés, étkezési zavar, kezeletlen fertőzés. Leggyakrabban az arcot, felső ajkakat, állat érinti, de az alkart és a lábat is érintheti. A betegség szerzett formájának tünetei különböző kezelésekkel jól kezelhetők. A mintás hypertrichosis során a hajnövekedés mintákat mutat, mely belső rosszindulatú daganat jele.

Hirsutismus

A hirsutismus egyfajta hypertrichosis, mely kizárólag a nőket és gyerekeket érinti, amikor a túlzott szőrnövekedést (mellkason, háton) a túl magas androgénszint okozza. A tünetek közé tartozik még a hang mélyülése, a szabálytalan menstruációs ciklusok, és a férfias alak kialakulása.

Kezelés

A hypertrichosis nem minden formájára létezik gyógymód. A szerzett hypertrichosis kezelése során a mögöttes okokat próbálják meg orvosolni, például az állapotot kiváltó gyógyszeres kezelés megszüntetésével. A betegség minden formájánál alkalmazható a szőrtelenítés bármely módszere (borotválás, gyantázás, lézeres szőrtelenítés, stb.). Emellett bizonyos esetekben hormonkezeléssel csökkenthető a szervezet túlzott férfi nemi hormon termelése.

(KamaszPanasz)

Kapcsolódó címkék

bőr