cukorbeteg
#Betegségek

A cukorbetegséggel való küzdelem

2012.12.06.
1 perces olvasási idő

Akár olyan érzésed van, mintha teletömték volna valamivel a fejedet, mert megfáztál, vagy gyomorbajaid miatt állandóan a mosdóba járkálsz, tudnod kell: a betegség senkinek sem sétagalopp.

A diabéteszes embereknél a betegség a vércukorszintet is befolyásolja. A jó hír az, hogy ha néhány óvintézkedést megteszel, akkor megfelelő szinten tarthatod a vércukor-szintedet.

Hogyan befolyásolja a betegség a vércukorszintet?

Amikor beteg leszel, legyen az akár egy olyan kisebb dolog, mint egy torokfájás, vagy megfázás, vagy nagyobb baj, mondjuk egy műtét, a tested ezt az állapotot stresszként éli meg. A stressz enyhítése érdekében a test elkezd küzdeni a betegség ellen. Ez a folyamat több energiát igényel annál, mint amennyit a test egyébként felhasznál.

Egyrészt ez jó, mert segít kielégíteni a test extra tápanyagszükségletét. Másrészről viszont egy cukorbeteg embernél ez magas vércukorszinthez vezethet. Néhány betegség éppen az ellenkező problémát okozza. Ha nincsen étvágyad vagy hányingered van, hánysz, és ugyanannyi inzulint szedsz be, mint egyébként, akkor emiatt lehet, hogy túl alacsony lesz a vércukorszinted.

Vércukorszint ujjbegyből

A vércukorszint nagyon kiszámíthatatlan lehet akkor, ha beteg vagy. Mivel nem tudhatod, hogy a betegség hogyan befolyásolja a vércukorszintedet, fontos, hogy gyakran ellenőrizd azt. Ha valamit elkaptál, az inzulin-adagodat szükség szerint a betegséghez kell majd igazítanod.

Tervezd meg a beteg napokat!

Az orvosod biztosan segítségedre lesz abban, hogy tudd, mit kell tenned, amikor beteg vagy. Lehet, hogy megmondja neked, hogy:

  • hogyan kövesd nyomon a vércukor- és ketonszintedet, amikor beteg vagy
  • milyen gyógyszereket szedhetsz
  • milyen változtatásokat kell csinálnod az általad fogyasztott ételek, italok között, és a gyógyszereidben
  • mely esetben fordulj hozzá

Emellett a cukorbetegeknek tüdőgyulladás elleni védőoltást is kell kapniuk, ami megvédi őket néhány súlyos fertőzéstől. Influenza elleni védőoltás is javasolt minden évben. Ezeknek a védőoltásoknak a segítségével szintén jobban kordában tarthatod a cukorbetegségedet, és elejét veheted a beteg napoknak.

Mit tegyél, ha beteg vagy?

Az orvos biztosan sok tanáccsal lát majd el, ha megbetegszel. De itt van néhány általános jó tanács:

Maradj a jól beváltnál! Hacsak az orvosod nem javasolja, ne válts, szedd ugyanazokat a gyógyszereket a cukorbetegségedre, mint eddig. Akkor is kell inzulinoznod magad, ha beteg vagy, még ha nem is eszel annyit, mint egyébként. Ez azért van, mert a májad segít felszabadítani a raktározott glükózt a vérben, még akkor is, amikor épp a kanapén pihensz a neten szörfölve, tehát mindig szükséged van az inzulinra. Még néhány olyan kettes típusú cukorbetegségben szenvedőnek is szüksége lehet rá, ha beteg, aki egyébként nem szed inzulint.

Gyakran ellenőrizd a vércukor- és ketonszintedet! Az orvosod megmondja majd neked, hogy milyen gyakran ellenőrizd ezeket, de a szokásosnál általában gyakrabban kell megtenned, amikor beteg vagy.

(KamszPansz - Sz. D.L., kidshealth.org)