cukorbeteg
#Betegségek

Nyári hőség: hogyan vigyázzanak magukra a cukorbetegek?

2023.07.24.
2 perces olvasási idő

Mindegy, hogy egy-két hétig vízparton nyaralsz, vagy csak hosszabb időt töltesz a szabadban, a nagy meleg és a magas páratartalom bizonyos veszélyekkel járhat, főleg a cukorbetegek számára.

Milyen problémák merülhetnek fel a cukorbetegeknél?

A kiszáradás és a magas vércukorszint a két leggyakoribb és legfenyegetőbb probléma a diabéteszesek körében. Az előbbi ellen úgy védekezhetünk, ha rengeteg folyadékot fogyasztunk, elsősorban vizet. A nagy hőségben gyakoribb a vércukorszint-ingadozás is, ami a cukorbetegek esetében fokozottan veszélyes. Ilyenkor hipoglikémia vagy hiperglikémia léphet fel.

Hipo- és hiperglikémia kánikulában

A cukorbetegeknek még jobban kell vigyázniuk magukra a hőségbenA nagy meleg miatt gyakran alakul ki hipoglikémia, hiszen ez a vércukorszint csökkenésével jár együtt. Egy nemrég végzett kutatás eredményei szerint a magas páratartalmú területeken a szervezet anyagcseréje felgyorsul, emiatt pedig nagyobb lesz a hipoglikémia kialakulásának veszélye.

A hőség miatt azonban sokkal nehezebb lehet felismerni mind a hipo-, mind pedig a hiperglikémiát: az izzadás és a fáradékonyság például nemcsak a hipoglikémiának lehet a tünete, de a hőség is okozhatja.

Különösen utazáskor kell figyelni a vércukorszintre. Az elindulás előtt és a megérkezés után mindenképp mérd meg a vércukorszintedet, és akkor is, ha sokat mozogsz napközben. Sokat segít az is, ha van nálad valamilyen nassolni való, ha úgy érzed, hogy leesett a vércukorszinted.

A hőmérséklet emelkedése miatt lehet, hogy meg kell változtatnod az inzulinod adagolását is. Ha nem sikerül egyedül megtalálnod a megfelelő mennyiséget, akkor kérj segítséget az orvosodtól!

Leggyakoribb tünetek

  • az átlagosnál nagyobb izzadás
  • szédülés
  • izomgörcsök
  • nyirkos bőr
  • fejfájás
  • gyorsabb szívverés
  • hányinger

Hogyan tárolják a betegek a gyógyszereket?

Mivel több gyógyszert, többek között az inzulint is mindig maguknál kell tartaniuk a betegeknek, problémát okozhat számukra a nagy meleg. Fontos, hogy a gyógyszereket ne érje közvetlenül napsütés, illetve hasznos lehet egy-két jégaku vagy hűtőtasak beszerzése is.

A nap elleni védekezés

A nap által kibocsájtott UV-sugarak nagy mértékben károsíthatják a bőrünket és a szemünket. De van néhány dolog, amelyek segítségével bizonyos mértékben óvhatjuk magunkat a károsodásoktól.

A bőr védelme

Mindenki imád napozni, viszont senki sem szeret leégni. Az orvosok mindenkinek azt javasolják, hogy minimum 15 faktoros naptejet használjon, és délelőtt 11 és délután 3 óra között ne legyen a tűző napon.

A lábak védelme

A cukorbetegeknek fokozottan vigyázniuk kell a lábaik épségére, mert a gyógyulás igen hosszú ideig is eltarthat. Ha a vágások, égések és hólyagok nem gyógyulnak be, azok nagy veszélyt jelenthetnek a cukorbetegek számára.

A cukorbetegeknek azt javasolják, hogy ne járjanak mezítláb, mivel így könnyen megsérthetik lábukat. Szintén gyakori tanács számukra, hogy olyan cipőt hordjanak, amely kényelmes, és nem nyomja vagy töri a lábukat, hiszen az hólyagok kialakulásához vezethet. Az is fontos, hogy ha napon tartózkodnak, akkor rendszeresen ellenőrizzék a lábaik épségét, és mindenképpen használjanak naptejet.

A szemek védelme

Nemcsak a cukorbetegek számára javasolt, hogy ne nézzenek közvetlenül a napba, mivel ez a retina károsodásához vezethet. A cukorbetegek számára további veszélyekkel is járhat a retina sérülése, és más betegségek is kialakulhatnak emiatt, így nekik különösen ügyelniük kell a szemeikre.

(KamaszPanasz - H.I.)