cukorbetegség
#Betegségek

A cukorbetegség és az iskola

2015.11.25.
2 perces olvasási idő

Egy nap valószínűleg 6 vagy több órát töltesz az iskolában. Ha cukorbeteg vagy, valószínűleg nem tudod elkerülni, hogy ez idő alatt megmérd a vércukorszintedet, vagy beadd magadnak az inzulint. Szóval, hogyan fogod ezeket megtenni az iskolában?

Beszélj a tanárokkal!

Talán még csak most derült ki, hogy cukorbeteg vagy, vagy már egy ideje együtt élsz vele, de most váltottál iskolát. Az első lépés az, hogy beszélj erről az iskolában dolgozókkal. Számolj be az igazgatónak a betegségedről, a legjobb, ha anyukád és apukád is ott vannak, valamint javasold, hogy az iskolaorvos is jelen legyen!

Adj az iskolaorvosnak, az igazgatónak és a tanárodnak egy másolatot a cukorbetegséged kezelési tervéről. Ez a tervezet arról fog szólni, hogy mit kell tenned az iskolai időben, például a vércukorszinted mérése, inzulin beadása vagy, hogy egy nap több étkezésre van szükséged. A cukorbetegséged kezelési terve továbbá tartalmazza az orvosod elérhetőségét, így az iskola kapcsolatba tud vele kerülni, ha bármi problémád van.

Az iskolának együtt kell működniük veled, például engedélyezniük kell számodra a napi többszöri étkezést, és szükség esetén az iskolaorvos segíthet az inzulin beadásában.

Mondd el a tanáraidnak!

Ha a tanáraid tisztában vannak a feladatukkal, akkor lehetőséget tudnak biztosítani számodra, hogy elvégezd az olyan dolgokat, mint a vércukorszinted mérése vagy az injekció beadása. Egyes tanárok nem engedik meg a diákok számára, hogy óra közben egyenek, ezért jó, ha előre tájékoztatod a dologról őket.

Kérj a tanárodtól egy gyors találkozót óra előtt, hogy megbeszéljétek a cukorbetegségedet érintő dolgokat. Ha a tanárok tudnak róla, hogy cukorbeteg vagy, akkor oda tudnak figyelni az esetlegesen jelentkező tünetekre és orvosi segítséget tudnak kérni ezekben az esetekben.

A tanárok elfoglaltak. Előfordulhat, hogy időközönként emlékeztetned kell őket a betegségedre és a teendőidre. Ha helyettesítő tanárral lesz órátok, beszélj vele előtte, hogy valószínűleg lesz egy-két dolog, amit el kell intézned óra közben, például kimenni a mosdóba vagy enni pár falatot.

Ha kellemetlen számodra erről beszélni a tanáraiddal és az iskola dolgozóival, akkor írj egy levelet, ami tartalmaz mindent, amire szükséged van, és amit el kell végezned.

Készülj fel mindenre!

Legyenek nálad a gyógyszereid, a vércukorszint mérőd és más szükséges dolgok az iskolában. Ugyanazokra a dolgokra lesz szükséged, mint otthon. Valószínűleg ezeket majd az iskola orvosi rendelőjében kell tartanod, de az is lehet, hogy máshol kell majd elhelyezned. Erről az iskolaigazgatót kell megkérdezned.

Mindig legyen nálad egy másolat a cukorbetegséged kezelési tervéről. Akkor is, ha már leadtál az iskolának másolatot, jó ha van nálad is egy a zsebedben, a táskádban vagy a szekrényedben. Ha bármilyen cukorbetegséggel kapcsolatos problémád van, vagy jelentkezni kezdenek a hipoglikémia vagy a hiperglikémia tünetei, akkor cselekedj a tervben leírtak szerint.

Készülj fel különböző helyzetek kezelésére! Mi van, ha az iskolaorvos nincs bent? Van más, aki tud segíteni? Kit hívsz fel, ha valami váratlan dolog történik – a szüleidet vagy az orvosodat? Milyen problémák várhatnak az iskolaidő végéig és melyek azok, amiket rögtön kezelni kell?

Kérdezd meg az orvosodat, hogy mit kell tudnod a cukorbetegség iskolában való kezeléséről és mit kell tenned, ha valamilyen speciális helyzetbe kerülsz. Írd le, hogy mit tennél és miért tennéd és tartsd ezt az információt a cukorbetegséged kezelési tervével együtt. Az, ha tudod mit kell tenned, biztonságérzetet nyújthat, ha bármilyen probléma adódik az iskolában.

Barátok, osztálytársak

A te dolgod beszélni a barátaiddal és azt osztálytársaiddal erről. Ha tudnak a betegségedről, kevésbé fognak furcsán nézni, amikor kimész óráról és elmész az orvosi rendelőbe megmérni a vércukorszintedet.

De mi van az ugratásokkal? Egyes gyerekek szeretnek minden olyan társukba belekötni és cukkolni őt, aki már csak kicsiben is eltér a többiektől. Ha ez történik veled, ne aggódj, nem vagy egyedül: minden harmadik cukorbeteg gyereknek meg kell küzdenie az ilyen jellegű eseményekkel.

Mit tudsz tenni, amikor piszkálnak? Kérd a barátaid segítségét. Elkerülni az erőszakos embereket szintén remek ötlet. Az erőszakos ember a reakciódból „táplálkozik”, ezért ha hátat fordítasz neki és elsétálsz, akkor látni fogja, hogy hidegen hagy, amit csinál. Előbb vagy utóbb valószínűleg így megunja a piszkálásodat.

Szintén segít, ha beszélsz egy baráttal vagy családtaggal vagy bárkivel, aki meg tudja adni azt a támogatást, amire szükséged van. Ha kibeszéled magadból a sérelmeidet, az mindig segít.

Bármi történik, ne próbáld meg eltitkolni a betegségedet és nem elvégezni azokat a feladatokat, amelyeket a betegséged megkövetel. Ettől csak még rosszabbul fogod magad érezni, és fizikailag is rosszul leszel az iskolában.

(KamaszPanasz - Ő.B.)