cukorbetegség
#Betegségek

Mit tegyen a szülő, ha a tini cukorbeteg?

2023.04.10.
3 perces olvasási idő

Először is: nyugtasd meg! A cukorbetegség bárkit elérhet, akár a világsztárokat is. Közismert, hogy ilyen Halle Berry, Salma Hayek, Tom Hanks vagy az olimpikon úszó Gary Hall Jr.

Ez persze nem vigasz. Mindenesetre, ha te is 1-es típusú cukorbetegségben szenvedsz, ugyanúgy meg kell küzdened az ingadozó hormonoknak a glükózszintre gyakorolt hatásaival. A vércukorszinted ellenőrzése ugyan kellemetlen lehet, de érdemes figyelned rá, mert ezzel megelőzheted a későbbi súlyos szövődményeket.

Ezért időben meg kell tanulnod egyensúlyba hozni az öngondoskodást az iskolai menetrenddel, a sporttal, az első munkahellyel, a társadalmi kötelezettségvállalásokkal, a jogosítvány megszerzésével és sok más eseménnyel.

A hormonális hatás

A pubertás során, ahogy a tinédzserek nőnek és hormonjaik ingadoznak, a testük kevésbé érzékeny az inzulinra. Ennek eredményeként sokszor magas glükózszintet és vércukorszint-ingadozásokat tapasztalnak, amelyek addig folytatódnak, amíg a testük növésben van.

A menstruáló tizenévesek számára a menstruációért felelős hormonok okozhatják a vércukorszint emelkedését. Az inzulint szedő menstruáló tizenéveseknek több inzulinra lehet szükségük. A menstruációs ciklus nyomon követésével megbecsülhető, hogy ez mikor szükséges.

Az ellenőrizetlen cukorbetegségnek rövid és hosszú távú negatív hatásai lehetnek. A rövid távú hatások közé tartozik az alacsony vércukorszint (hipoglikémia) és a magas vércukorszint (hiperglikémia), amelyek ellenőrizetlenül életveszélyesek lehetnek.

A hosszabb távú hatások közé tartozik a vesekárosodás (nefropátia), az idegkárosodás (neuropátia), a szemkárosodás (retinopátia) és a szívbetegség.

A szülők felelőssége

A szülőknek tudniuk kell, hogy az esetek 70%-ban helytelenül kezelik a kamaszok 1-es típusú cukorbetegségét.

Ahogy az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedő gyermekek serdülőkorba lépnek, a szülőknek fokozatosan át kell venniük állapotuk napi kezelését. A szülők felelőssége ebben az időszakban (is) az, hogy segítsék és támogassák őket.

A szülőknek részt kell venniük a döntéshozatali folyamatban, beleértve az életmódot, az inzulinterápiát, a glükózvizsgálatot, az étkezés és a testmozgás egyensúlyát.

A szülő felelőssége:

  • Állíts be telefonos emlékeztetőket.
  • Hozz létre egy digitális naptárat (például a Google Naptárt vagy az Outlook Naptárt), amelyen a gyermekkel együtt osztoztok.
  • Tárold a kellékek ellenőrzőlistáját a telefonodon és automatikusan fizess elő egy kézbesítési szolgáltatásra.

A legfontosabb eszközök: az inzulinpumpa és a tapasz

Az inzulinpumpás terápia olyan eszköz, amely folyamatos bázis inzulint biztosít egész nap és éjszaka is. Az inzulinpumpák diszkrétebbek, mint a hagyományos inzulinadagoláshoz szükséges tűk és fecskendők, és nagyobb szabadsággal is járnak.

Különböző tanulmányok szerint az inzulinpumpát használóknak alacsonyabb a hemoglobin A1C szintjük, a hipoglikémia aránya és javul az életminőségük, különösen, ha folyamatos glükózmonitorozással kombinálják.

Az inzulinpumpák használata lehetővé teszi számukra, hogy kevesebb inzulint használjanak fel, ami kissebb súlygyarapodással jár és csökkenti a hipoglikémia esélyét.

Minden tizenéves hajlamos a hangulatváltozásokra, de az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedők számára a serdülőkori szorongás vagy harag az alacsony vércukorszint tünete lehet. Nehéz lehet megkülönböztetni a hipoglikémia hatását egy baráttal való konfliktus által keltett feszültségtől.

A szülők vagy személyesen segíthetnek ennek feloldásában vagy megkérhetnek rá egy másik családtagot, esetleg egy megbízható barátot. A támogatói csoportok is hihetetlenül hasznosak lehetnek, mivel összekapcsolják a hasonló problémákkal küzdő tizenéveseket, és ítélkezésmentes teret nyújtanak a nyílt beszélgetéshez – különösen online, ahol a tizenévesek álnevet hozhatnak létre és névtelenül posztolhatnak olyan érzékeny vagy kényelmetlen kérdésekről, amelyeket egyébként nem szívesen osztanának meg személyesen.

A szülő figyeljen a depressziós tünetekre

A cukorbeteg tizenévesek hajlamosabbak depresszióssá válni, mint azok, akik nem élnek ezzel a krónikus betegséggel. Az Országos Mentális Egészségügyi Intézet szerint azonban a depresszió másképp nézhet ki tizenéveseknél, mint gyermekeknél vagy felnőtteknél. Ha egy szülő olyan tüneteket észlel, mint az ingerlékenység, a szorongás vagy a rendezetlen evés:

  • Beszéld meg a kezelőorvossal.
  • Kérd meg tinit, hogy találkozzon egy mentálhigiénés tanácsadóval, aki megérti az 1-es típusú cukorbetegség jellemzőit.
  • Beszéld meg az iskolával kapcsolatos kihívásokat az iskolai pályaorientációs tanácsadóval.

Szex, italozás és a drog használata

Fontos, hogy egy megbízható felnőtt tájékoztassa arról, hogy a fentiek hogyan befolyásolhatják a vércukorszintet.

Például, mivel az orális fogamzásgátlás befolyásolhatja a vércukorszintet, elengedhetetlen, hogy a szexuálisan aktív cukorbeteg nők nőgyógyászukkal és endokrinológusukkal együttműködve olyan hormonális fogamzásgátlót szedjenek, amely a már meglévő cukorbetegség-eszközök mellett is megbízhatóan működik.

Továbbá, mivel az alkohol és más gyógyszerek akár 12 órán keresztül is csökkenthetik a vércukorszintet, a tizenéveseknek tisztában kell lenniük a hipoglikémia jeleivel és tüneteivel, és tudniuk kell, hogyan kell kezelni azt.

(KamaszPanasz - Szegő Miklós, fordító, Forrás: verywellhealth.com)