alkohol
#Drog, cigi, alkohol

Az alkohol és koffein együttes hatásai

2015.07.16.
1 perces olvasási idő

Attól, hogy legurítasz egy bögre kávét, nem maradsz józan, viszont éppen eléggé tart ébren ahhoz, hogy az már veszélyes legyen! – tételezi fel egy a napjainkban világot látott kutatás.

A kutatók leírták a következményeket, melyet egereken teszteltek. Azok a rágcsálók, amelyek az alkohol mellé kávét is kaptak éberebbek voltak ugyan, de az alkohol okozta problémáik egyáltalán nem szűntek meg. A tanulmányt egy tudományos folyóiratban közölték nemrég.

„Azt a mítoszt, hogy a kávénak józanító hatása van különösen fontos volt megdönteni, ugyanis a koffein és az alkohol együtt könnyelműséghez és végzetes következményekhez vezethet.” A tanulmány egyik szerzője szerint az emberek ha sokat ittak és fáradtak, sokkal könnyebben ismerik be hogy ők ittasak.

Félrevezető érzések

Prof. Thomas Gould szerint a kávé tény és való, hogy csökkenti a fáradtságot, de ezzel nagyobb veszélybe is sodorja az embert, ugyanis azt az érzetet kelti, hogy tulajdonképpen nem is vagyunk olyan részegek, mint amilyenek valójában!
„Így olyan érzést kelthet, hogy még ura vagyunk a helyzetnek és még többet iszik az ember. Ezután mivel nem érzi hol a határ, könnyen autóba ülhet, vagy veszélyes szituációkat okozhat” – tette hozzá a professzor.

Összehasonlítottak két csapat fiatal felnőtt egeret. Az egyik csoportnak alkohol és koffein keverékét adták, míg a másiknak csak sóoldatot.

A tudósok a viselkedést három szemszögből vizsgálták. Hogyan reagálnak a különböző fény és hangjelenségekre, aggodalom és félelem, végül pedig hogy hogyan fedezik fel a környezetüket és milyen a mozgáskoordinációjuk.

Az alkohol és koffein együttes hatásai

Az alkohol növelte a mozgékonyságot és csökkentette az aggodalmat azokban az egerekben, amelyek alkoholos oldatot kaptak. Az alkoholos oldatot kapott egerek sokkal kevésbé tanultak, abszolút nem féltek az erős fénytől és az ijesztő zajoktól, míg sóoldatot kapott társaik ezeket megpróbálták a lehető legmesszebbről elkerülni. A koffeines oldatban olyan mennyiségű koffein volt, amely az emberek számára 5-6 csésze kávéban van. De van akinél ezt a hatást mindösszesen egy csésze kávé is kiválthatja.

Félelemérzet nélkül

Így végülis összefoglalva, ha az alkoholt koffeinnel keverjük, az eredmény az lesz, hogy az alkohol miatt eltűnik a félelemérzet, a koffein ezt csak felerősíti, így végképp nem tudjuk majd, hogy hol a határ. Az alkoholos-koffeines injekciót kapott egerek sokkal kevésbé érezték magukat fenyegetettnek még veszélyhelyzetben is.

A kutatók úgy gondolják, hogy ezek a kutatások meghozták az áttörést ebben a témában, és így már tudományosan is alá lehet támasztani azt, hogy a kávé nem józanít! Sőt, sokkal inkább az ellenkezőjét váltja ki! Tehát csak óvatosan a kávéval a bulikban!

(Cs. B.)

Kapcsolódó címkék

alkohol