drog
#Drog, cigi, alkohol

Az alkohol és drog rehabilitáció 4 fokozata

2009.09.04.
1 perces olvasási idő

Hogyha úgy döntesz, hogy részt veszel egy alkohol és kábítószer elvonó kúrán, át fogsz menni egy négy lépésből álló folyamaton, ahol megtanulhatod hogyan élj tiszta és józan életet.

A rehabilitáció négy folyamata a kezelési beavatás, korai rehabilitáció, fenntartó rehabilitáció és a gyógyulás. Ezt az elvonókúrát a NIDA, egy nemzetközi szervezet fejlesztette ki. A program szerint a gyógyulás nem csak a terápia keretein belül zajlik, hanem egy egész életen át tart.

Az első lépés: Kezelési beavatás

Mikor segítséget szeretnél a leszokáshoz egy rehabilitációs program keretein belül, a program első része a kezelési beavatás. A rehabilitációd korai szakaszában valószínűleg ellentétes érzésed lesz a programmal szemben, fel akarod adni alkohol és drog a leszokást. Úgy gondolhatod hogy ez nem a magadfajtáknak való, és a te helyzeted nem is olyan súlyos. Óvakodj ezektől az érzelmektől , mert ezek megkeseríthetik az első napjaidat a gyógyulásod kezdetén.

Második lépés: Korai rehabilitáció

Amint tisztában vagy a problémáddal, és elkötelezettséget mutatsz a leszokás iránt, akkor belépsz a kúra második szakaszába, amit korai rehabilitációnak neveznek. Talán ez a folyamat legnehezebb szakasza, mert ilyenkor jelentkeznek az elvonási tünetek, a testi és lelki függőség enyhülni nem akaró tünetei.

Ebben a szakaszban egy pszichológus lesz a segítségedre, aki megtanít kezelni a tüneteket, és segít abban hogy józan életet élj. Azok a praktikák amit ekkor elsajátítasz segíteni fognak a gyógyulás többi szakaszában.

Harmadik lépés: Fenntartó rehabilitáció

90 nap folyamatos rehabilitáció után a harmadik szakaszba lépsz. Ilyenkor már nagyrészt tudod kezelni az elvonási tüneteket. A gyógyulás ezen szakaszában azokat a helyzeteket tanulod meg kezelni, melyek előidézhetik a visszaesést. Hasznosítanod kell azokat a praktikákat, melyeket a korai rehabilitáció során megtanultál a hétköznapi szituációkban. Ez a helyzet akár öt évig is eltarthat.

Negyedik lépés: Korai gyógyulási fázis

A rehabilitáció után eléred a negyedik, egyben utolsó szakaszát a programnak. Ez az a pont, amikor az összes eszközt és praktikát 100% -osan tudod hasznosítani a való életben, és alkalmas vagy rá hogy egy teljes, tiszta életet élhess.

Ez program nem csak arra való, hogy megtanítson józannak maradni, hanem hogy segítsen egészséges életet élni, hogy jó barát, partner vagy jó szomszéd váljon belőled.

(G.V.)