diéta
#Táplálkozás

Partizán ételek - Hogyan lehetsz ellenálló?

2024.02.18.
1 perces olvasási idő

Ha jó az immunrendszerünk, az egyenlő azzal, hogy ellenállunk a betegségeknek, és hogy a szervezetünk képes hatékonyan védekezni a fertőzésekkel szemben.

Az egyik legjobb módszer, hogy fellendítsük az immunrendszert az az, hogy természetes diétát kezdünk el. Sok zöldséget, gyümölcsöt és természetes magvakat fogyasztunk Ezeknek az ételeknek olyan magas az antioxidáns tartalma, hogy bármelyik képes felvenni a versenyt a szabad gyökökkel. (A szabad gyökök nagy reakcióképességű, rövid életű molekulák, amelyek képesek a szervezetben kárt okozni). A szabad gyökök szívbetegséget és rákot is okozhatnak.

Kismértékben a szabad gyökök nagyon is hasznosak a testünk számára. Nagymértékben azonban a testünk egyes részeiben nagy kárt okoznak, amelyet oxidáló feszültségként ismerünk. A legjobb módja, hogy elkerüljük az oxidációs feszültséget az, hogy rengeteg gyümölcsöt és zöldséget fogyasztunk.

A gyümölcsök és zöldségek egy része fellendíti az immunrendszer működését

Itt van belőlük néhány:immunrendszer

Brokkoli: A rákkal való harcban nagyon hasznos. Ugyanis a brokkoli egy olyan szulforafinként ismert vegyszert tartalmaz, amely fokozza a rák ellen harcoló enzimek termelődését. Ezek az enzimek ugyanis szabadgyököket és rákkeltő anyagokat semmisítenek meg, mielőtt ezek meg tudnák támadni tested többi részét. Szintén szulforafin források még a káposzta, karfiol, mustár és zöldpetrezselyem.

Áfonya: Az áfonyában található a legtöbb antioxidáns az összes zöldség és gyümölcs közül. A bogyók színűket egy olyan enzimtől kapják, amelynek erős immunserkentő hatása van. Ez az antioxidáns védi a hajszálereket a testben. Ráadásul az áfonya segít a húgyvezeték betegségek megelőzésében, serkenti a memóriát és hozzájárul a szellemi egészséghez egyaránt.

Alma: Az almák a magnézium, a vas, a szilícium és a kálium gazdag forrásai. A nyers almák segítenek az emésztésben, a láz leküzdésében és a fertőzések „helyrehozatalában” egyaránt. Az almák kitűnően alkalmazhatók még székrekedésre, vagy vizelet és hashajtásra.

Fokhagyma: A fokhagymák erőteljes antibiotikumok. Segítenek a fertőzésekkel harcolni, emellett vértisztító szerként is jelen vannak. Ugyanúgy, mint az alma a fokhagyma is vizelet- és hashajtóhatású. A fokhagyma nátha idején is segíthet, tisztítja a légutakat, a torkunkat és az orrunkat egyaránt!

Cékla: A cékla magas antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságának köszönhetően igazán szuper táplálék. Magas C-vitamin és vas tartalma segíthet a másnaposság és a magas vérnyomás ellen. Mivel kiváló vérképző, a szervezet kiválóan tudja hasznosítani a benne található nyomelemeket. Sárgarépalével keverve hatásos májtisztító is lehet, ami ellensúlyozhatja a túlzott alkoholfogyasztás hatásait.

(KamaszPanasz - Cs.B.)