allergia
#Betegségek

Mi ronthatja az allergiát?

2015.05.26.
2 perces olvasási idő

Ha szezonális allergiás vagy, valószínűleg van néhány trükk, amivel elkerülheted a kiváltó okokat, például, hogy nem futsz a szabadban, amikor sok pollen van a levegőben, vagy zárva tartod az ablakot, és távol ülsz le a légkondicionálótól. Íme, néhány kevésbé nyilvánvaló tényező, amik rosszabbá tehetik a tüneteidet.

Stresszes határidők

A stressz hormonok serkentik az igE termelését (ez egy olyan vérben található fehérje, ami allergiás reakciót vált ki). Ha stresszes vagy, aludj eleget! Az alváshiány súlyosbíthatja mind az allergiás tüneteket, mind a stresszt, állítják a szakértők.

Túl sokáig vársz, mielőtt bevennéd a gyógyszeredet

Azok az orvosságok a legjobbak, amelyek blokkolják a hisztamin (ez a vegyület váltja ki az allergiás reakciót) működését, amikor ki vagy téve az allergéneknek. Kezdd el a gyógyszert szedni néhány héttel a szezon kezdete előtt, vagy mielőtt allergének vennének körül. (Ha például érzékeny vagy a fűfélékre, akkor egy focimeccs előtt).

A nem elég meleg mosógép

Ha már az ágyban is szipogsz, akkor állítsd a mosógépedet a legnagyobb hőfokú programra. Egy tanulmány szerint a 60 fokon mosott pamutruhák a poratkák 100%-át elpusztítják, míg a 40 fokon mosott ruhában csak 6,5%-uk pusztul el.

Otthoni növények, amiktől tüsszögsz

Az ártatlan kis orchideád is könnyeket csalhat a szemedbe. A szénanáthában szenvedők több mint 75%-a allergiás legalább egy közönséges otthoni növényre, állapították meg egy másik kutatásban. A növényi nedvekben levő allergének a levegőbe juthatnak, és elindíthatják a szipogást. Habár bármilyen cserepes növény bajt okozhat, a kutatók szerint a fikusz, a jukka, a borostyán, a pálma, az orchidea és a páfrányfélék a legirritálóbbak az allergiára hajlamosak számára.

Kihagyni a gyógyszert este

Egy időpont, amikor semmiképp ne felejtsd el bevenni az allergia elleni gyógyszeredet: lefekvés előtt. Így az orvosság a véráramodba jut, már másnap kora reggelre. A tünetek, mint például a tüsszögés, könnyes szemek, orrfolyás, reggel jelentkeznek leggyakrabban.

Pancsolás a strandon

Mivel más fertőtlenítőszerhez vagyunk szokva, a klór erősen irritálhatja a bőrt, a szemeket, és a légutakat. Egy nemrég végzett kutatásban megállapították, hogy azoknak a tiniknek, akik 100-nál több órát tartózkodnak a klóros vízben 3-7-szer nagyobb esélyük van szénanáthára, mint azoknak, akik klórmentes vízben merülnek alá.

Ahhoz, hogy learasd a babérjait a vízben végzett edzésnek, anélkül hogy zihálnál és tüsszögnél, gondold meg a maszk vagy úszószemüveg viseletét, hogy megvédd a szemeidet, a klór ideiglenes irritáló hatásától. Próbálj meg kinti uszodákban úszni, ahol a gáz jobban eloszlik, a fedett medencék helyett, és kerüld a napi érintkezést a klóros vízzel!

A cigis haverok

A cigi a számtalan mérgező vegyülettel és irritáló anyaggal mindenkire rossz hatással van, de az allergiában szenvedők, különösen érzékenyek lehetnek rá. Azok a tinik, akiknek a családjában láncdohányosok vannak, sokkal nagyobb arányban szenvednek allergiás tünetektől. Még ha nem is dohányzol, és a családodban sem cigizik senki, a dohányzó barátaidtól származó apró, ruhádon megtapadó szemcsék is szennyezhetik zárt környezeted levegőjét.

Kizárólag reggel mosakodsz

A szénanáthában szenvedőknek ajánlott egy-egy gyors zuhany iskolából hazatérve, vagy ha kint tartózkodtak a természetben. A pollenszemcsék ugyanis megtapadhatnak a testünkön, a hajunkon, a ruhánkon, a cipőnkön, kiváltva a tüneteket, még akkor is, amikor már nem a szabadban vagyunk.

Ha hajlamos vagy a pollenallergiára, dobd le a cipődet, tedd a ruháidat a szennyesbe, és zuhanyozz le, amint hazaértél, hogy elkerüld az otthonodban tanyázó apró, alattomos polleneket.

(Sz.L.)