allergia
#Betegségek

Allergia elleni tippek

2012.04.04.
2 perces olvasási idő

Igen, a tavasz (hapci!) már itt van. Míg az újjászületés korszaka annyi sok szépséget hoz, madárfiókákat, nyuszikat, éledező természetet, több millió allergiától szenvedőnek szipogást, tüsszögést és zihálást jelent. Segítünk, hogy könnyebben átvészeld. Tudtad például, hogy készíthetsz allergiás tünetek elleni levest?

A szénanátha a leggyakoribb allergiás tünetek egyike. Minden ötödik amerikai tapasztalja ezeket: orrfolyás, orrdugulás, viszkető szem, fül-, és arcüreg nyomás, álmatlanság, fáradtság. Valójában nagyon is hasonlít egy átlagos megfázásra - kivéve, hogy akár hónapokon keresztül is elhúzódhat, amíg pollen kering a levegőben.

Vírus vagy allegria?

Olyan sok ember keresi a megkönnyebbülést, nem csoda, hogy a vállalatok piacra visznek tablettákat és italokat, melyek azt ígérik, hogy ismét szabadon lélegezhetsz. Az American College of Allergy, Asthma and Immunology (ACAAI) szerint azomban nincs olyan szer, ami mindenki számára alkalmas lenne és megoldaná az allergia problémát. Hasznos tanácsok viszont léteznek!Allergiás szempanasz

Kerüld ezeket a hibákat a tavaszi szezon alatt:

1) Pénzkidobás

Több száz termék a piacon azt állítja, hogy enyhíti az allergia kínjait, és sokan közülük jól tejelnek különböző embereknek. De ha úgy látod, hogy egyik termékről ugrálsz a másikra és egyik sem hoz enyhülést, fontolj meg egy találkozót egy allergológussal, aki talán olyan allergia injekciót ad, ami valóban használ, nem pedig elrejti az allergiás tüneteidet.

Az orrspray vagy sós öblítés, mint a Neti pot felbecsülhetetlen néhány embernek, aki tapasztal irritálást az orrmelléküregekben. Csak légy biztos, hogy nem viszed túlzásba a használatukat!

2) A nem-tudás az ellenséged

Néha az emberek az allegria tüneteit kezelik anélkül, hogy tudnák hogy mire allergiások vagy hogy egyáltalán az igazi szezonális allergiától szenvednek-e. Bár a szénanátha a fő bűnös az évnek ebben a szakában, más allergének is kiválthatnak tüneteket. Sokan azt hondolják, hogy csak szezonális allergiájuk van, de valójában az allergia kitart egész évben. Keress egy allergológust, aki segít kitalálni a kezelési tervet!

Az olyan dolgok, mint a poratka, csótány, cigarettafüst, vagy akár a mesterséges illatanyagok gyertyák, hajlakk, vagy légfrissítők hasonló tüneteket okozhatnak, mint a szénanátha. Mosd ki az ágyneműdet kéthetente, így küzdj a poratkák ellen! Használj növényvédő szereket a csótányok és kártevők elleni harcban, és kerüld a szintetikus anyagokat: amellett, hogy bosszantóak, olyan vegyületeket tartalmaznak, amelyeket hormonok "összezavarásával" és az alacsony IQ-val kapcsolnak össze.

Mézzel az allergia ellen?
Egyesek azt vallják, egy kanál méz hatására elmúlik a tüsszögés és a szipogás. De vajon mit mondanak a szakértők, segít-e a méhecskék kincse az allergián? Tovább a cikkhez >>

3) Várakozás, amíg érzed a fájdalmat

Ha allergiás vagy, olyan gyógyszer szedését ajánlott, ami hatott régebben, a szezon kezdete előtt. Figyelj az időjárásra, ahogy a telet felváltja a tavasz, a pollenek és penész kerülnek a levegőbe.

4) Allergének engedélyezése a házban

Ha megtaláltad az allergia okát, és a megfelelő kezelést, lépéseket kell tenned, hogy távol tartsd azokat az allergéneket, amik irritálnak téged! Ha virágporra vagy allergiás, ne tartsd állandóan nyitva az ablakodat, és tusolj, amikor hazaérsz! A pollenek száma dél körül a legmagasabb, szóval ilyenkor ajánlott, hogy zárt helyen maradj.

5) Válogasd ki a problémás termékeket!

Azoknak, akik pollenre érzékenyek, lehet orális allergia szindrómájuk (keresztallergiájuk) is, ami az allergiákban szenvedők mintegy egyharmadát érinti. Az immunrendszered hasonlóságot érez a virágpor fehérjéi és az ételben található fehérjék között, ami reakciót indíthat el. Ha allergiás vagy a fa virágporára, valószínűleg el kéne kerülnöd az almát, cseresznyét, meggyet, körtét, sárgabarackot, kiwit, szilvát vagy diót. Azáltal, hogy megfőzik vagy hámozzák ezeket az ételeket, néhány embernél elkerülhető az allerfiás reakció.

Másfelől, néhány étel segíthet a szénanáthát gyógyítani. A brokkoli, citrusfélék, kelkáposzta olyan vegyületekkel vannak tele, amik segítik a szervezetet allergiás szezonban.

Forralj egy hagymát héjában egy fokhagymagerezddel együtt. Adj hozzá az esti kankalin aprított levelének és kockára vágott főgyökerének a felét! Három-öt percen keresztül forrald a hozzávalókat, adj hozzá 1 csésze csalánlevelet és 1 csésze kockára vágott zeller szárát és forrald még 10 percig! Távolítsd el a hagyma héját a keverékből és élvezd! Ízesítheted borecettel, borssal, kockára vágott nyers hagymával, erős paprikával, kurkumával,curry porral, vagy zellermaggal. Hapcimentes jó étvágyat hozzá!

(KamaszPanasz - S. Z.)