#Táplálkozás

Bűnös ételek, amelyek segítenek a fogyásban

2011.03.16.
2 perces olvasási idő

A bűnös ételek minden esetben gyanúsak, különösen, ha éppen súlyt próbálunk veszteni. Ám mindegyik étel, amelyet rosszként harangoznak be, ha belegondolunk, nem is olyan szörnyűek. Nézzük meg, hogy melyek azok, amelyek ténylegesen segíthetnek neked a súlyvesztésben.

Tojás

Ha az egészséges étkezésre terelődik a sor, akkor kevés étel annyira vitatott, mint a tojás. Ám a legutóbbi kutatások szerint napi egy tojás fogyasztása egészséges és tápanyagokban gazdag – így ha például reggelire fogyasztasz napi 1 tojást, akkor máris nagyobb eséllyel indulsz a súlyvesztésnek. Az ok pedig nem más, mint hogy a tojások tele vannak proteinnel, amelyeket tovább tart megemészteni. Így ha reggel eléggé lefoglalod a gyomrodat, akkor a nap folyamán is kevesebbet fogsz enni.

Steak

A táplálkozási szakértők évek óta kevesebb vörös hús fogyasztására sarkallnak minket. Ám a steak nem árt mindig a derékbőségünknek. Ugyanis egy szelet sovány marhahúsban jóval kevesebb telített zsírsav van, mint egy hasonló adag, bőr nélküli csirkemellben. Csak úgy, mint a tojások, a steak is tele van fehérjével, így sokkal tovább marad meg a telítettség-érzés. Így ha szeretnél sok fehérjéhez jutni kevés zsírral, akkor válassz hátszínt, vesepecsenyét vagy bélszínt – és csak akkora adagot fogyassz, amekkora az öklöd!

Disznóhús

Ha egy ételnek lehet rossz „hírneve”, akkor a disznóhúsnak kétségtelenül az van! Minden részére használják, és a diétázóknak mindenképpen ajánlják, hogy tartózkodjanak tőle. Ám valójában a disznóhús már nem ugyanaz, ami régebben volt. A szűzpecsenye például 31%-kal soványabb, mint 20 éve. És ez a fehér hús is ugyanolyan mértékű fehérjét tartalmaz hasonló tápanyagértékkel együtt, mint egy szelet sovány marhahús.

Tészta

Ahelyett, hogy a diétád alatt teljesen elkerülnéd a tésztaféléket, inkább válts a teljes kiőrlésűekre! Több kutatás is azt igazolja, hogy azok az emberek, akik több adag teljes kiőrlésű ételt is fogyasztanak naponta, azok sokkal inkább véknyak és egyszerűbben érik el vagy tartják meg az egészséges súlyt. Egy tanulmány szerint a teljes kiőrlésű gabonából készült ételek a hason található zsír égetésében is nagy segítséget nyújtanak.

Csonthéjasok

Bár magasabb a zsírtartalmuk, de ezek a „jó fajta” zsírokból valóak. Emellett fehérjében és rostokban is gazdagok, így a vércukor-szintet is segítenek stabilizálni. És bár biztos, hogy egy pár gramm extra zsírhoz jutsz, ám megéri! Ugyanis ezek által sokkal egyszerűbben kerülheted el a sütiket vagy egyéb édességeket. Még a mogyoróvaj is lehet egy diétázó barátja, ugyanis ez a finomság kis adagokban kontrollálhatja az éhséget, anélkül, hogy súly-gyarapodáshoz vezessen.

Sajt

A diétázók gyakran próbálják a kalória-bevitelüket kalciumban gazdag tejtermékek kiiktatásával csökkenteni, ám több tanulmány is állítja azt, hogy ez helytelen. Egy elképzelés szerint a test annál több kalóriát éget, minél több kalciumhoz jut – így sajt, joghurt és tej fogyasztása hozzájárul a súlyvesztéshez. A kalcium-tabletták nem mutatnak fel ugyanolyan előnyöket, így a magas kalcium-tartalmú diétáknak más területeken is láthatod az eredményét.

Kávé

A kávé csak akkor esik a „bűnös” kategóriába, ha tejszínnel, cukorra vagy más ízesítő szirupokkal kevered. Egy kutatás szerint 2 csésze kávé fogyasztása egy átlagos testsúlyú nőnek segít 50 extra kalóriát elégetni 4 óra alatt.

Bűnös ételek – megfelelő adagok

Valójában bármelyik „bűnös” étel lehet a rész a diétás tervednek, ha elegendően kis adagokban fogyasztod őket. Ráadásul a dietetikusok is azt ajánlják, hogy ne szüntesd meg a kedvenc bűnös ételeid fogyasztását. Ugyanis ha nagyon sóvárogsz utána, akkor akár áthághatod saját magad által felállított szabályaidat, ami által az egész diétád kudarcba fulladhat. A legjobb stratégia, ha igazán kis mennyiségben fogyasztod őket – például naponta csak egy trüffelgolyó, azt is edd minél tovább – élvezd ki! :)

(Gy. A. - webMD.com)