táplálkozás
#Táplálkozás

Kell a zsír a fogyáshoz!

2015.01.31.
1 perces olvasási idő

A zsírfogyasztás elkerülése önmagában még nem garancia a fogyásra. Éppen ellenkezőleg: óriási veszélyeket is rejteget, hiszen zsírok nélkül anyagcserénk nem működik megfelelően.

Tény, hogy a túlzott zsírfogyasztás elhízáshoz vezethet. Statisztikák tanulsága szerint naponta átlagosan mintegy száz grammnyit pumpálunk magunkba belőle, s ez soknak számít, hiszen grammonként kilenc kilokalóriát tartalmaz, többet mint bármely más tápanyag.

Emellett – a komplex szénhidrátokkal ellentétben, amelyek 4,2 kilokalóriát tartalmaznak grammonként – nem váltanak ki hosszútávú telítettség érzést, s a gyakori étkezések miatt az elfogyasztott zsírmennyiséget szervezetünk könnyen raktáraiba küldi.

Fontos az arányok betartása

Az alacsony zsírfogyasztásra számos diéta és táplálkozási elv épít. Közülük az egyik, a low fat (alacsony zsírtartalom) 30, amelynek elnevezése abból származik, hogy a naponta elfogyasztott ételekből nyert energia maximum 30 százalékban származhat zsírokból.

Az ezen elvek alapján élők szerint a szénhidrátok korlátlan mennyiségben fogyaszthatók (a legtöbb esetben 55 százaléknál is többet visznek be ebből a forrásból), s inkább a növényi olajok fogyasztása javasolt az állati eredetűefogyáskkel szemben.

A zsírosnak számító halfajták ugyanakkor – mint a makréla, hering, lazac és tonhal – fogyaszthatók ugyanúgy, mint az olajos magvak, ám a 30 százalékos határ így sem léphető át.

A low fat-elv hosszú ideig tartó telítettség érzést ad, ám pontosan a zsírbevitel korlátozottsága miatt számos élelmiszerről le kell mondanunk. Szerencsére a könyvesboltok polcain számos szakácskönyv áll mindazok rendelkezésére, akik ki akarják próbálni e táplálkozási módot. Ugyanakkor a naponta összesen bevitt kalóriák számát ekkor sem téveszthetjük szem elől.

Nincs garancia

A kevesebb zsírfogyasztás önmagában ugyanakkor nem garancia arra, hogy elkerüljük az elhízás veszélyét. „Amerikában az utóbbi húsz évben mintegy húsz százalékos csökkenés érezhető a zsírfogyasztás terén, ám ez idő alatt drasztikusan nőtt a szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedők és az elhízottak száma” – mondja Michaela Axt-Gadermann, táplálkozáskutató.

A zsírok teljes száműzése helyett egészségesebb, ha fajtájukra figyelünk oda: inkább a halakból származó zsírok és a növényi olajok (mint olíva- repce-, vagy lenolaj) ajánlottak.

(Fókuszban a Nő)

Kapcsolódó címkék

zsír