böjt
#Táplálkozás

Mi is az a böjtölés?

2011.04.03.
3 perces olvasási idő

A legtöbb vallás alkalmaz böjtölési időszakokat, mint a hit, vagy a bűntudat demonstrálásának eszközeként, és a szellemi gondolkodás lehetőségéért. A böjt ugyanakkor történelmi szempontból kifejezhet politikai nézeteket és egyfajta tiltakozást is.

Habár ez lehet nem a legegyszerűbb - vagy legbiztonságosabb - étkezés, néhány ember a koplalást alkalmazza fogyókúraként, vagy a szervezet mérgektől való megtisztítására, habár a szakértők azt mondják, hogy a szervezetünk tökéletesen felszerelt szervekkel, amik már teszik a dolgukat. Majd a böjtölést alkalmazták fogyókúraként, változatos étrenddel. Náhány koplalós diéta azt vallja hogy ne igyunk semmit, de vizet, vagy csak nyers ételeket vigyünk be ezen időszak, egy vagy több napján, amíg más ételekről lemondunk ezen időszak alatt. Bizonyos koplalós diéták csak folyadékot engedélyeznek, olyanokat, mint a víz, a gyümölcs levek vagy a tea, amíg jelentős kalóriáktól szabadulunk meg, de ne száműzd az összes ételt az étkezéseidből.

A böjtölés segíthet a fogyásban?

Amikor böjtölsz, a szervezeted arra kényszerül, hogy lemerítse az energiaraktárat, mindaddig, amíg a szükséges tápanyagok tartanak, éppen ezért fogyni fogsz. A nagy kérdés h mennyi ideig tartson hogy leadjunk a súlyunkból. Mivel elődeink gyakran ételhiányban szenvedtek, így a szervezetünk genetiakilag be van programozva a böjtölés hatásai ellen. Amikor keveset eszel, az anyagcseréd lelassul és megtartja az energiát. Aztán amikor visszatér ez életedbe a rendszeres étkezés, a csökkentett anyagcsere okozhatja azt, hogy több energiát legyél képes tárolni, ez azt jelenti hogy valószínűleg visszahízod mind azt amit nagy nehezen leadtál, és az sem kizárt, hogy még többet hízol, ugyanis ugyanazokat a kalóriadús ételeket eszed, amiket a koplalás előtt.

Amint böjtölsz a szervezeted befog állni a csökkentett étkezéseidre, ezért kezdetben kevésbé leszel éhes. De amint abba hagyod a koplalást, az étkezési hormonaid visszaváltanak a normál kerékvágásba és valójában, lehet, hogy éhesebb leszel és sokkal valószínűbb hogy tartasz egy nagy evészetet.

Kutatások azt mutatják, hogy a böjtölés minden második napján fogynak az emberek, de nem sokáig. Az egyik tanulmányban, az emberek akik követték a a minden második napos böjtölést, fogytak. Még akkor is amikor megettek mindent amit akartak, a nem koplalós napokban. Azonban, képtelenek megtartani hosszű ideig az elvesztett kilókat.

A böjtölés méregteleníti a szervezetet?

Néhány koplalós diéte, megköveteli, hogy megtisztítsák a szervezetet a méreganyagoktól. Azonban, nem egyértelmű hogy a böjtölés méregteleníti a szervezeted, vagy hogy a szervezetednek szöksége van e még a méregtelenítésre. Ez természetesen szándékosan eltávolítja a mérgeket a bőrön (izzadés segítségével), a májon, a beleken és a veséken keresztül.

A hosszú élet titka lehet a böjtölés?

A böjtölés tanulmányaiban mind a rágcsálóknál és mind az emberekenél, feltűnik annak a jele hogy, kapcsolat van a korlátozott kalória és a hosszúélet között. A túltáplált férfiak és nők egyik tanulmányában, a kalóriában korlátolt étkezés javítja az öregedés jeleit, olyanokat, mint az inzulin szint és a test hőmérséklet.

A böjtölés szintén növeli a hosszúéletet, azáltal hogy késlelteti a korral összefüggő betegségek kialakulását, ideértve az Alzheimer kórt, a szívbetegségeket, és a cukorbetegséget. Egyik tanulmány azt mutatta, hogy az étkezések kihagyása, egyszer egy hónapban, mint ahogyan a mormonok vallási gyülekezeteinek tagjai teszik, amely csökkenti a eltömődött artériákat (csökkenti a lepedéket, amely a szívinfarktushoz és a stroke-hoz vezet). Viszont az nem tisztázódott ebből a kutatásból, hogy a böjtölés az egyedüli, vagy a mormonoknál általánosan egészségesebb életmód (tartózkodnak a kávétól, az alkoholtól és a cigitól) a felelős a jó szívegészségért.

A kutatók még nem tudják, hogy vajon a böjtölés hatásai lefordíthatók-e ténylegesen a várható élettartam növekedésére, azért mert az emberek nem követték elég hosszú ideig.

A koplalás biztonságos?

A böjtölés egy napig vagy két napig, valószínűleg nem fog problémát okozni az embereknél, akik általában egészségesek, és ezt, tartják a megfelelő folyadék bevitellel. Azonban, a böjtölés maradéktalanul hosszú ideg már káros lehet. A szervezetednek szüksége van a vitaminokra, ásványokra és más tápanyagokra az ételekből, hogy egészséges maradj. Ha nem kapsz eleget ezekből a tápanyagokból, a koplalás ideje alatt, akkor fellépnek bizonyos tünetek, olyan mint a fáradtság, a szédülés, székrekedés, kiszáradás, epekő és az elviselhetetlenség. Éppen ezért, az is lehetséges, hogy meghalsz, ha túl sokáig böjtölsz.

Még rövid ideig sem ajánlott böjtölni a cukorbeteg embereknek, mert ez veszélyekhez vezet a vércukor szintet illetően. Nőknek akik terhesek, vagy szoptatnak, vagy bárkinek akinek krónikus betgesége van nem szabad böjtölnie.

Mielőtt bármilyen új diétába fognál, különösen ideértve a böjtölést, beszélned kell az orvosoddal, hogy vajon ez teljesen biztonságos és alkalmas-e számodra. És kérd meg az orvosodat hogy regsiztráljon valamelyik diéta specialistánál, aki meg tudja mutatni, hogy hogyan kell egészségesen étkezni.

(MMA)

Kapcsolódó cikkek