vegetarianizmus
#Táplálkozás

A vegetarianizmus

2011.03.15.
3 perces olvasási idő

A vegetáriánus táplálkozás újabban keletkezett jelenség. Az elmúlt évek kutatásai rámutattak, hogy a nyugati típusú táplálkozás, vagyis az, hogy nagy mennyiségű húst, húskészítményt, cukrot, zsírt, illetve finomított lisztet fogyasztunk, számos káros hatást gyakorol az egészségünkre.

Ennek köszönhetően sokan döntenek a vegetáriánus táplálkozás mellett. A vegetáriánus kifejezés a „vegetare” szóból ered, melynek jelentése éledés, feléledés. Ez az elnevezés arra vezethető vissza, hogy az eredeti vegetáriánusok világszemléletük miatt választották ezt az életmódot. Ez az életmód a táplálkozási szokásokon keresztül érvényesíti erkölcsi értékrendjüket, mely főleg az erőszaktól, így az állatok megölésétől is tartózkodik.

A vegetáriánus táplálkozás napjainkban igen csak népszerű, viszont az egészségre gyakorolt hatásairól heves szakmai viták dúlnak. A modern gyümölcs- és zöldségtermesztés a viták alapjait is adhatja, hiszen a környezetszennyezés, műtrágyázás, a hosszú szállítási idő miatti vitamin- és tápanyagvesztés mind-mind csökkentik a növényi eredetű táplálékok hasznát.

Különböző vegetáriánus étrend

A vegetáriánus táplálkozásnak különböző válfajai vannak, és más-más hatást gyakorolnak az egészségre. A vegánok, vagyis a szigorú vegetáriánusok, mindenfajta állati eredetű táplálék fogyasztását megtagadják. A lakto-vegetáriánusok a növényi eredetű táplálékok mellett tejet és tejtermékeket is fogyasztanak. Az ovo-vegetáriánusok tojást fogyasztanak, de egyik csoport sem eszik húst, vagy húskészítményeket. A lakto-ovovegetáiánusok étrendjében a tej és a tojás eredetű ételek is helyet kapnak. A vegetáriánus táplálkozás egyik formája az, amikor valaki csak nyers zöldséget és gyümölcsöt vesz magához, ám ez igen ritka.

Az orvostudomány megítélése nem egységes, de az általános vélekedés szerint csak a lakto-ovovegetáriánus táplálkozás elfogadható, a vegán étrend nem. Az igazsághoz tartozik még az, hogy az európai kultúrában még nincsenek olyan mély gyökerei a vegetáriánus életmódnak, mint például a Távol-Keleten, így tehát ezek az elképzelések még változhatnak későbbi tapasztalatok alapján.

Az egészségre gyakorolt hatást több szempontból lehet vizsgálni: egyrészt a gyümölcsök, zöldségek pozitív hatását nézzük, és a húsok negatív hatásait nem is kell számítani. Vagyis a vegetáriánus étkezés legnagyobb előnye, hogy csökkenti számos kóros állapot, és krónikus, bár nem fertőző betegség kialakulásának a veszélyét: elhízás, cukorbetegség, magas vérzsír- és koleszterinszint. Ebből következik, hogy csökken az érelmeszesedés mértéke, így a szívinfarktus és az agyvérzés kockázata is, illetve számos daganatos megbetegedésnek (többek között gyomor, vastag- és végbélrák, mellrák) előfordulása. A székrekedés is megszűnik, és ritkábban lépnek fel emésztőrendszeri problémák. A méregtelenítés felgyorsul, így csökken az alvásigény is. Emellett a legtöbb vitamin és ásványi anyag bevitele is meg van oldva. Így néhány kivételével a hiányállapotok kialakulása is megelőzhető.

Vigyázat, hiányállapotot okozhat!

Ugyanekkor, főleg a vegánoknál, egyes anyagok elégtelen bevitele hiányállapotot okozhat, illetve az energiabevitel nem megfelelő mértéke miatt alultápláltság alakulhat ki. Természetesen a veszélyeztető kórállapotok kialakulása nagy mértékben függ az étrend összeállításától, illetve az ételek elkészítésének módjától.

A vegánoknál nagy az esélye a fehérjehiányos állapotnak, mert a fehérjéket alkotó aminosavak egyes fajtái az emberi szervezet számára főleg az állati fehérjékben találhatóak meg. A vegyes táplálkozás legfőbb fehérjeforrásai a hús, a tojás és a tej. Gondosan megválogatott alapanyagokból (kukorica, szója, hüvelyesek) nagy odafigyeléssel teljes értékű étrend állítható össze, mely nem nélkülözi a szükséges aminosavakat sem. Ehhez azonban nagyobb mennyiség fogyasztása javasolt. A fehérjék elégtelen bevitele hosszabb távon fogyást, étvágytalanságot, gyengeséget, vérszegénységet és az immunrendszer gyengülését, a szervezet egészséges működésének megbomlását okozza.

A szigorú vegán étrend mellett kalcium- és D-vitamin hiánnyal is lehet számolni, és ez a csontfejlődés zavarához, és a csontok szilárdságának csökkenéséhez vezet, tehát a csontok könnyebben törnek.

A lakto-vegetáriánusok esetében a tej kalciumtartalma a szükségleteket fedezi, emellett fehérjét, és tejcukrot is biztosít a szervezet számára. Azonban a vashiány fenyegető, hiszen a tej önmagában nem tartalmaz elég vasat.
A lakto-ovovegetáriánusok könnyen megvalósíthatják a kiegyensúlyozott, teljes értékű táplálkozást. Esetükben a fent említett hiányállapotoktól nem kell tartani, feltéve, ha megfelelő arányú a tápanyageloszlás.

Orvosok ugyanakkor gyermekeknél, várandós és szoptatós anyáknál, legyengült szervezetű embereknél nem ajánlják a vegetáriánus táplálkozás egyik formáját sem.

Mivel a táplálkozás elsősorban ízlés dolga, mindenkinek magának kell eldönteni, hogy melyik utat választja. Annak, aki viszont a vegetáriánus konyha valamelyik formája mellett fönt, annak maximális odafigyelésre van szüksége a kiegyensúlyozott tápanyagforrást biztosító étkezések összeállításának során.

(Forrás: Fókuszban a Nő)

Kapcsolódó cikkek