vegaburger
#Táplálkozás

A kedves diéta – Alicia Silverstone szerint működik...

2010.02.09.
2 perces olvasási idő

Mint már sok celeb, Alicia Silverstone, a színésznő – modell is kiadta könyvét, amelyben állítása szerint megtudhatod a titkát tökéletes alakjának. A könyvben a vegetáriánus diétájáról olvashatsz, amiben nincs hús, tejtermékek, fehér cukor illetve műételek.

Silverstone szerint ez a diéta nem csak a testednek tesz jót, hanem az állatokat is véded, ami az egyik legzöldebb dolog, amit manapság tehetsz. Egy növényeken alapuló diéta alatt mellőzöd az állati termékeket, így kevesebb vizet és üzemanyagot használnak el, így nemcsak súlyt veszíthetsz, hanem a bolygónkat is véded.

Vegaburgerek

diétaA vegetáriánus életmód egyre népszerűbb, már a nagy gyorsétterem láncokban is vehetsz vegaburgereket. Táplálkozási szakemberek szerint nagyon egészséges, hogyha variálod a növényi alapú táplálékokat – gyümölcsök, zöldségek, teljes kiőrlésű gabonák, csonthéjasok, babok és szója termékek – emellett gyorsan veszíthetsz a súlyodból is. Fontos, hogyha kivonod az állati eredetű termékeket az étrendedből, sok anyagot kell pótolnod szervezetedből, mint a kalciumot, vasat, B12 vitamint.

A könyvben 100 igazán ínycsiklandó receptet találhatsz, a desszerteket is beleértve. „Vegetáriánusnak lenni nem azt jelenti, hogy csak füvet eszel” – mondta Silverstone. Amit hanyagolni kell: a fehér cukor, a műkaja, a kávé, az alkohol, az állati termékek és minden mesterséges élelmiszer – az édességeket is beleértve.

Egy tipikus napon az alábbi ételeket kell fogyasztani:

Reggeli – Pirítós avokádóval és paradicsommal
Ebéd – Vegetáriánus burrito
Vacsora – Teljes kiőrlésű tészta marinara szósszal, seitan hússal, (gluténmentessel) párolt brokkoli és fokhagymás kenyér.
Nasi – Mogyoró, mogyoróvaj vagy gyümölcs.

Hogyan működik az egész diéta?

Az olvasók választhatnak különböző pontok közül a kezdő „flörtölő” szinttől a „bombanő” szintig. Az első szinten az olvasó lassan elkezdi helyettesíteni az állati eredetű táplálékokat növényi alapú ételekkel, majd láthatják az eredményeiket, ami motiválja őket a következő szintig.

Vegetáriánussá válni a következő kihívás, de itt még lehet húst helyettesítő anyagokat fogyasztani. A szuperhős szinten a diéta már főleg csak gabonákból és zöldségekből áll.

Fontos a mozgás is!

Anekdotákat, főzési tanácsokat és motiváló tippeket is olvashatsz a könyvben. Nem kell számolni a kalóriákat. „Minden szint teljesítése után sok kilót vesztettem, a bőröm szebb lett, a körmeim is erősebbek lettek” – mondta Silverstone.

Természetesen a könyv a testmozgást is előnyben részesíti, főleg a szabadban való séta, barátokkal való sportolás és jóga végzésére szólít fel hetente ötször.

A kedves diéta című könyvet nem ajánlhatjuk mindenkinek, de ha valaha is ki akartad próbálni a vegetáriánus életmódot akár elég csak a „flörtölő” szinten maradnod. A „szuperhős” szint talán túl drasztikus lehet az embereknek, ezért nem muszáj eljutnod addig. Mindenesetre érdemes elolvasnod, jó szórakozást!

(Gy.A.; Forrás: webmd)

(Szerkesztőségünk nem feltétlenül ért egyet a különböző sztárok által alkalmazott diétás alapelvekkel!)

Kapcsolódó címkék

diéta