energia
#Táplálkozás

Mennyi egy kamasz napi energiaszükséglete? Az energiaegyensúly szerepe

2023.05.12.
1 perces olvasási idő

A tizenéves korosztály számára a pubertáskorban bekövetkező testi változások miatt egészen más mennyiségű tápanyagra és energiára van szükség a fejlődés zavartalan bekövetkezéséhez, mint más életkorokban. Vajon pontosan milyen táplálkozási alapelveket érdemes szem előtt tartanod ahhoz, hogy egészséges legyél? Hányszor, mit és mennyit egyél?

Bizonyára te is tapasztalod magadon azokat a változásokat, amelyek a kamaszkort meghatározzák: nő a testmagasságod, átformálódik a tested, és ezekkel egy időben egyre kevesebb időd jut az étkezésekre.

Tinédzser éveikben rengeteget fejlődnek a gyerekek, ezért fontos, hogy elegendő legyen a napi kalóriabevitel számukra. Annak érdekében, hogy egészségesek legyenek, a gyorskaják és édességek helyett inkább magas tápértékű élelmiszerekből kell ezt a mennyiséget megszerezni.

Kalóriatáblázat

Az alábbi táblázat mutatja, hogy egy átlagos fiúnak és lánynak mennyi kalóriára van szüksége naponta a különböző életszakaszokban:

Kor

Fiúk

Lányok

11-13 éves kor

1800-2600

1800-2200

14-18 éves kor

2200-3200

1800-2400

Döntő faktorok

A kalóriaigényt nagyban befolyásolja a tinédzser aktivitási szintje. Kevesebbet kell fogyasztania annak, aki naphosszat ül, mint annak, aki sokat mozog. Azok a tinédzser fiúk, akik például fociznak, kosaraznak, akár 3500 kalóriát is igényelhetnek. Ez szintén igaz azokra is, akik magasabbak, hiszen így tudják fenntartani az egészséges testsúlyukat.

Mit kell enni?

A legfontosabbak a gabonafélék, gyümölcsök, hús vagy más fehérjedús ételek, zöldségek, tejtermékek és zsírok. Édességeket körülbelül 3 alkalommal szabad fogyasztani egy héten.

Hasznos tanácsok

Azok a tinik, akik aggódnak testsúlyuk miatt, hajlamosak kevesebbet vagy éppen többet enni a kelleténél, ami nagyban befolyásolja egészségüket és növekedésüket. Persze nehéz nekik egy egészséges étrendet követni, hiszen nagyon elfoglaltak. Segít, ha előre csomagolnak maguknak egészséges ebédet, nassolnivalót, illetve ha a szülők is ezt a példát mutatják nekik már a kezdetektől fogva.

(KamaszPanasz – K.F.)