étkezés
#Táplálkozás

Zabálási kényszer

2009.11.10.
2 perces olvasási idő

Vége az iskolának, hazaesel, kinyitod a hűtőt és felfalod, amit találsz. A diákok nagy részének ismerős lehet a sztori. Sokszor már nem is azért eszünk, mert éhesek vagyunk, hanem mert a szemünk kívánja. Nos, a falás, a mértéktelen és rendszertelen étkezés bizony súlyos kilókhoz vezethetnek. Most pedig tudjunk meg mindent erről az alattomos, de napjainkra szinte népbetegséggé lett szokásról.

Pontosan mi is ez?

evéskényszerNéha-néha mindenki többet eszik a kelleténél. Egy hatalmas vacsi, miközben épp a jól megérdemelt nyaralásunkat töltjük, vagy egy zacskó chips mikor a barátokkal a moziban ülünk. Ez a falatozás azonban mindennapi rossz szokássá válhat, melyet szégyellünk, és pont ezért titokban is űzzük. Ha ez a „falatozás” rendszeressé válik, akkor falásról, azaz visszatérő evési zavarról beszélhetünk, ami nagyvonalakban azt jelenti, hogy szokatlanul nagy adagokat fogyasztasz egy-egy étkezés alkalmával.

Ha neked ez az étkezési problémád van, sokszor zavarban lehetsz – már ami a jóllakottságot illeti – és folyton esküdözöl, hogy nem fogsz többet enni. De sajnos egy olyan belső kényszert érzel, aminek nem tudsz ellenállni, így rabjává válsz ennek a kellemetlen szokásnak.

Noha a visszatérő evési kényszer egyike az egyik legelterjedtebb evési problémáknak, még mindig nem kezelik önálló betegségként. Ezért a kutatóknak minél többet kell ennek a rossz szokásnak az okozójáról megtudniuk. Azonban ha te is ezzel a problémával küzdesz a különböző gyógyítási módszerek segíthetnek, hogy felülemelkedj a faláson, és ne kelljen többé titokban enned.

Tünetek

Amikor falásról vagy más néven megrögzött evési kényszerről beszélünk, akkor általában arra gondolunk, hogy a szokottnál nagyobb adagokat fogyasztasz. Így a falás tulajdonképpen azt jelenti, hogy sokkal nagyobb adagokat eszel, mint más ember normális körülmények között. Egy nap, így akár 10 – 20 000 kalóriát is elfogyaszthatsz, míg egy átlagember mindössze 1500 – 3000 kalóriát fogyaszt naponta.

A pontos megfogalmazásról a mai napig vitatkoznak a tudósok. Egyesek szerint az ilyen visszatérő evési zavar mindössze 2 órán át tart, mások szerint viszont az emberek egész életét meghatározza, így a kényszer egész nap kifejti hatását.

Lehetséges, hogy rajtad abszolút semmi jele nem mutatkozik ennek a népbetegségnek. Talán picit túlsúlyos vagy, vagy elhízott, de akár normál súlyú is lehetsz. Sőt, a legtöbb elhízott ember nem küzd megrögzött evési kényszerrel.

De sajnos a többség nem ebbe a kategóriába tartozik. Általában igenis vannak látható fizikai, viselkedési és emocionális jelei ennek a betegségnek. Ezek a következőek lehetnek:

• Nagy adagokat eszel
• Még akkor is eszel, ha már tele vagy
• Gyorsan eszel, amikor rád jön a falás
• Úgy érzed, hogy az evési szokásaid kicsúsztak a kezed közül
Depresszió
• Állandó aggódás
• Állandó diéta eredmény nélkül
• Szinte mindig egyedül étkezel
• Nagy mennyiségű ételt halmozol fel
• Elrejted az üres ételes zacskókat/dobozokat
• Depressziósnak, undorítónak és levertnek gondolod magad az étkezési szokásaid miatt

Egy-egy ilyen nagy evési ciklus után próbálj meg kisebb adagokat magadhoz venni. De vigyázz! Ugyanis az, ha korlátozod a saját étkezésed, még több evéshez vezethet, így pedig könnyen belekerülhetsz egy ördögi körbe.

Mi okozza?

Sajnos pontosan nem tudni, hogy mi is okozza a túlzott evészetet. Mint a legtöbb mentális betegségnek így ennek is számos összetevője akad. Ezek – a teljesség igénye nélkül – a következők:

• Biológiai. A biológiai sebezhetőség, nagy szerepet játszik a tivornya-evés kialakulásában. A gének és az agyban található különböző vegyületek egyaránt részt vehetnek a kialakításban. A kutatók szünet nélkül kutatják az étvágy szabályozásáért felelős központi idegrendszer egyes részeit. Ha a kutatások eredményre vezetnek, talán az evési kényszer okozójára is fény derül.

• Pszichológiai. A pszichológiai és emocionális jellemvonások egyaránt hozzájárulhatnak a betegség kialakulásához. Talán alacsony önbizalommal küzdesz, problémáid vannak a viselkedésed kontrollálásával, és sok agresszióval rendelkezhetsz. Ezek sajnos szintén elősegíthetik a kialakulását.

• Szociokulturális. A modern nyugati kultúra egyfolytában a vékonyság fontosságát, és annak szépségét hangsúlyozza. A legtöbb tivornyaevéssel küzdő beteg túlsúllyal rendelkezik. Ezek az emberek nagy része azonban szeretne igényesen megjelenni és ügyel a külsőre, ezért sokszor hordják/szidják le magukat. Talán érdekes, hogy néhány embert, akik a megrögzött evési kényszerrel diagnosztizáltak, korábban szexuálisan bántalmaztak.

Folytatjuk!

(Cs. B.)