evés
#Táplálkozás

Kényszerevés

2023.02.09.
2 perces olvasási idő

A te esetedben előfordult már, hogy nem azért ettél, mert éhes voltál, hanem azért, mert valamilyen szomorú dolog történt veled, vagy stresszeltél valami miatt? Valóban enyhíti a kényszerevés a negatív érzelmeket?

A kényszerevők hajlamosabbak több édességet, sós, vagy egészségtelen ételeket enni. Mit lehet ez ellen tenni? Az egyetlen mód, ha megtanulod kontrollálni a benned dúló feszültséget.

Te is kényszerevő vagy?

A szorongás, vagy más negatív érzelmek enyhítése miatti evés sokkal gyakrabban jelentkezik, mint gondolnád. Képzeld csak bele magad egy olyan ember helyzetébe, aki épp egy nagyon fontos projekten dolgozik, s ahhoz a ponthoz ér, amikor egy nagyon fontos döntést kell meghoznia. Nem könnyű helyzet.

Elveszíti koncentrációképességét, s egy belső hang azt súgja neki: „Pihenőre van szükségem”. Ekkor feláll az asztalától, és a szekrényéhez megy, ahová egy tábla csokit tett korábban. Visszaül a számítógépe elé, elkezdi a csokit falni, miközben a monitort bámulja. Észre sem veszi, és pillanatok alatt a teljes tábla csokit megeszi.

De vajon mi játszódik le a lelkében? Legbelül valószínűleg attól fél, hogy nem tud megfelelni a követelményeknek, és kirúgják állásából. Az idő közben csak pereg és pereg.

Honnan tudhatod, hogy kényszerevő vagy-e?

Legtöbbször észre sem vesszük, amikor a negatív érzelmek, a szorongás enyhítése miatt tömjük a fejünket. Íme néhány kérdés, melyek megválaszolásából kiderülhet, hogy te is kényszerevő vagy-e?

  • Akkor is eszel, amikor nem vagy éhes?
  • Titokban is eszel?
  • Sokat eszel egy rövid időn belül?
  • Többet eszel akkor, amikor stresszesek a napjaid?
  • Többet eszel akkor, amikor szomorú/mérges/magányos/gondterhelt vagy?
  • Kívántad valaha is azt, hogy bárcsak éhes lennél?

Ha a fenti kérdések bármelyikére is igennel válaszoltál, akkor te is a kényszerevők táborát erősíted. Nem lesz könnyű, de meg kell tanulnod kontrolálni a negatív érzelmeket, és a stresszhelyzetet is.

Mi váltja ki a kényszerevést?

Ha ismered e rossz szokás okát, akkor könnyebben tudod kezelni.

Jóllehet, szinte naponta jelennek meg új kutatások a helyes táplálkozást illetően, sokan azonban még mindig túlsúlyosak. Ennek a stressz is oka lehet, mely sok esetben kényszerevéshez vezet. A kortizol, az úgynevezett stressz hormon megnövekedett szintje váltja ki a stresszes érzést. A hormonnak jótékony hatása van szervezetünkben, ha szintje azonban túlzottan megnövekszik, súlyos egészségügyi problémákhoz vezethet. Emellett a magas kortizol-szint következtében jobban kívánjuk az édes és sós ételeket.

Gyakran, amikor stresszesek vagyunk, barátaink társaságában próbáljuk elűzni a rosszkedvet, és hajlamosak vagyunk finomságokat enni. Ez rövid időre jó megoldásnak tűnik, később azonban megbánhatjuk.

Ha te is kényszerevő vagy, próbáld meg kideríteni, mi okozza, s fejlessz ki magadban egy hatékony technikát, mely segítségével kontrollálni tudod a negatív érzéseket, és nem az egészségtelen ételekben keresel menedéket.

(KamaszPanasz - B.M.)