fog
#Testi problémák

Ételek és szokások, amiktől sárgul a fogad

2019.05.28.
2 perces olvasási idő

Szeretnéd, hogy gyöngyfehér fogaid a lehető legfehérebbek maradjanak? Már tudod, mennyire fontos a napi fogmosás, fogselyemhasználat és az időszakos fogorvos látogatás, és hogy kerülni kell a dohányzást és a dohányrágást. De a fogorvosok szerint bizonyos ételekre és italokra is oda kell figyelnünk, melyek lepedékessé teszik fogainkat.

Minél intezívebb színű az étel, annál nagyobb eséllyel fogja elszínezni a fogaidat is. A szín ezekben az ételekben és italokban az úgynevezett kromogénekből származik, amik olyan molekulák, melyek sok pigmentet tartalmaznak.

Emellett a savas ételek és italok – beleértve néhányat, ami nem színes - szintén hozzájárulnak a lepedék képződéséhez. A csersavak, melyek bizonyos élelmiszerekben, pl. kávéban, teában találhatók meg, szintén hozzájárulnak a lepedék képződéséhez, elősegítve a fogzománc sérülését.

A lepedékképző ételek és italok toplistája

1. Bor. A vörösbor egy savas ital, ami kromogéneket és csersavat is tartalmaz, és közismerten foglepedéket okoz.

2. Tea. A legtöbb feketetea is gazdag lepedéktermelő csersavakban, viszont a gyógynövényes, gyümölcsös, zöld és fehér teáktól kisebb valószínűséggel lesznek sárgák fogaid.

3. Cukrozott üdítők. A szénsav, a színezékek, valamint a cukor egyaránt hozzájárulnak a fogaid elszíneződéséhez és a fogzománs károsodásához.

4. Szószok. A curry szósz, paraicsomszósz és más, élénk színű szószok szintén potenciális foglepedékképzők.

5. Édességek. A kemény cukorkák, pálcikás jégkrémek és más édességek gyakran tartalmaznak fogsárgulást okozó színanyagokat, emellett cukortartalmuk további veszélyeket rajteget a fogsorodra.

Tippek a foglepedék csökkentésére

Az önmegtartóztató és kiegyensúlyozott étrend a kulcs, állítják a szakemberek. Emellett, fontolj meg olyan lépéseket is, amik az ételek és a fogaid érintkezésének lehetőségét minimalizálják. A fogorvosoknak számtalan javaslata van.:

Használj szívószálat. Úgy tartják, hogy az italok szívószállal való szürcsölése távoltartja a lepedékokozó italokat a fogaktól, főleg az elöl lévőktől. Nem valószínű, hogy szeretnéd mostantól szívószállal inni a forró teádat vagy kávédat. De az nem nagy dolog, hogyha a jeges teát vagy a turmixot szívószállal iszod.

Rögtön nyelj. Ha gyorsan nyeled le a fogsárgító ételeket és italokat, szintén egy jó módja lehet, hogy megóvd fogaidat a lepedékektől. Más szóval ízlelj, de ne túl sokáig. Nem kérdés, hogy minél gyorsabban iszol, annál kevesebb szennyezésnek teszed ki fogaidat.

Öblögess vízzel. Nem mindig kényelmes fogat mosni miután ettél vagy ittál valamit. Mégha jónak is tűnik, jobb ha nem teszed: a fogzománc nagyon sérülékeny a fogkefével való dörzsölésre, 30 perccel az elfogyasztott savas étel vagy ital után. Úgyhogy biztonságosabb, ha egyszerűen vízzel öblögetsz, és később mosol fogat, miután a fogzománcod már újra “megerősödött”.

A másik módja a lepedék eltávolításásnak fogmosás nélkül a cukormentes rágó használata evés vagy ivás után.

(KamaszPanasz - Sz.L.)