menstruáció
#Testi problémák

28 nap vagy 40? Íme, ennyi ideig kellene a ciklusodnak igazából tartania

2023.06.10.
2 perces olvasási idő

Amikor a menstruációs ciklusról van szó, meghatározni, mi normális, igazából arról szól, mi normális neked. Annak ellenére, amit sokunk hallott, a valóságban a menstruációs ciklus nem mindig illik bele egy pontos és rendes 28 napos váltakozásba. Szóval, ha a ciklusod inkább 25 vagy akár 40 nap, ne aggódj – csak kövesd nyomon a saját ciklusod és a tüneteket, melyek esetleg előfordulnak havonta.

A jó hír? Most orvosi betekintést nyerhetünk a ciklus szakaszaiba, így a te „normálisod” megértése segíthet megmagyarázni a hangulat- és energiaingadozásaid.

Amit minden nőnek tudnia kellene a hormonális ciklusáról

A menstruációs ciklus az a hormonális folyamat, melyen a női test minden hónapban végig megy, hogy felkészüljön egy lehetséges terhességre. A menstruációs ciklus tipikusan a pubertás és menopauza közti években van jelen, és a ciklusod jelenléte jelzi, hogy az egészséged és a hormonjaid egyensúlyban vannak. Négy fontos szakasza van, és mindegyik a maga módján változtatja az energiaszinted, a kedved és az életerőd. Ha alaposan megfigyeled a ciklusod követése által, észre fogod venni, mi segít neked minden egyes szakaszban életerősnek és kiegyensúlyozottnak maradni.

A follicularis (tüszős) fázis

A női menstruációs ciklus a follicularis fázissal – állapottal - kezdődik, amely az ovuláció előtti időszakot foglalja magába. Ebben a 7-10 napban, ahogy a test felkészül a peteérésre, a folliculus-stimuláló hormon (FHS) szint megemelkedik, ezzel jelezve a petefészeknek, hogy készüljön fel a petesejt kibocsájtására. Az ösztrogénszint, mely a ciklus ezen pontján a legalacsonyabb, lassan szintén elkezd növekedni. Mivel ezek a hormonok elkezdenek felgyorsulni a hónapra, gyakori a megnövekedett energiaszint és a lehetséges nyughatatlanság is.

Ovuláció

A petesejt kibocsájtásával elkezdődik az ovuláció fázisa. A petesejt a petefészekből a petevezetékbe kerül, ahol kivárja a lehetséges megtermékenyítést, tehát ez a hónap azon fázisa, melyben a nő teherbe eshet. A FSH továbbra is növekszik, a luitenizáló hormon (azaz a tüszőrepedést elősegítő hormon, LH) szintje megemelkedik. Az ösztrogénszint a csúcson van, a tesztoszteron hirtelen megugrik, és ezekkel a változásokkal gyakran jár együtt megnövekedett libidó és szexuális energia.

Magasabb ösztrogén- és tesztoszteronszinttel természetes a nők számára, hogy pozitívabbnak, magabiztosabbnak érezze magát, valamint mélyebb kapcsolat és kommunikáció után vágyakozzon.

Sárgatest fázis

A következő szakaszban, a sárgatest fázisban a progeszteronszint megemelkedik, és ezzel párhuzamosan a premenstruációs tünetek (PMS), mint például a puffadás, ingerlékenység, hangulatingadozások, valamint elködösült tudat jelentkezhetnek néhány nőnél. Ezek a változások részben a progeszteron növekedésének tudhatóak be, amely növeli az étvágyat és a vigasz-kaják kívánását. Sok nő számolt be a vágyról, hogy ebben a fázisban inkább visszahúzódóak kommunikáció helyett, mely inkább az ovuláció alatt gyakori.

Menstruáció

Az utolsó szakasza a mentruációs ciklusnak mind közül a legismertebb: a női menzesz. A menstruáció fázisa alatt a progeszteron termelés leesik, az ösztrogén a csúcsra emelkedik majd lecsökken. Természeténél fogva a menstruáció magába foglalja a méh nyálkahártyájának eltávolítását, mely egy erőteljes folyamat. Bármilyen fájdalom vagy görcs enyhítésére, amennyiben tapasztalod őket, ragadd meg a gyulladáscsökkentő ételeket, mint a zöld levelesek, keresztesvirágúak, és a jótékony kurkuma.

(KamaszPanasz – K.K.)