szexting
#Szülőknek

Mit csináljon, ha elkapja a gyerekét szexting közben?

2016.02.18.
2 perces olvasási idő

A digitális korban szinte minden átalakult: több információ jut el egyik pontból a másikba, sokkal gyorsabban kommunikálunk és persze a fiatal generációhoz is jóval több dolog hamarabb eljut, mint korábban. Ilyenek például a szexualitással kapcsolatos információk. Ezek közül a szexting csak egy példa a sok közül. Ez az egyik legújabb őrület a tinik körében. Mik lehetnek a veszélyei? Mit tehet, ha rajtakapja a gyermekét?

Néhány szülő és szakember azt állítja, hogy a szexting nem nagy dolog, szerintük csak a tinik szexuális kifejezésének egyik módja. Mások úgy vélik, hogy a szexting egy fontos probléma, amit nem veszünk elég komolyan. Vajon melyik nézet áll közelebb a valósághoz?

A szexting lehetséges következményei

Gondoljon csak bele: azzal, hogy a kamasz gyermeke meztelen, erotikus képeket küld magáról másoknak (még ha ismerősnek vagy az aktuális fiúbarátnak küldi is), nem csupán a saját hírnevét csorbíthatja, hanem komoly jogi következményekhez is vezethet. Ha idegen kezekbe kerülnek ezek a felvételek, akkor nagyon könnyen visszaélhetnek vele, ami veszélyes következményekkel járhat.

Előfordulhat, hogy a gyermeke esetleg nem is saját ötlettől vezérelve készít és küld magáról ilyen képeket, hanem mások befolyása alatt áll. Az internetes ismerkedés, valamint a kamaszkori párkapcsolatok gyakori velejárója az új, izgalmas és ismeretlen dolgok felkutatása, kipróbálása. Elképzelhető, hogy a gyermeke barátja vagy egy teljesen vadidegen ember ragaszkodik ahhoz, hogy a gyermeke meztelen képet küldjön magáról. Általában ezt azért teszik a fiatalok, hogy kifejezzék bizalmukat vagy azért, mert "mindenki más is csinálja".

szexting

Azonban egy-egy felelőtlen döntés miatt nagyon könnyen sérülhet a gyermek, ugyanis ezeket a képeket, videókat zsarolásra is használhatják, így könnyen internetes zaklatás áldozatává válhatnak a gyerekek azután, hogy elküldték a képet. Ezek a képek nyilvános fórumokon is megjelenhetnek, ami szégyenérzetet, bűntudatot és mindezekkel együtt lelki sérüléseket is okoz a tininek.

Mit tegyen, ha rajtakapja gyerekét, hogy szextingel?

1. Vegye figyelembe a jogi kérdéseket

Ha tudomására jut, hogy a gyereke szexuális tartalmú képeket vagy videókat küld, illetve kap, vonja kérdőre. Derítse ki, hogy kivel szextingel. Ugyanis ha egy felnőtt kéri a képeket vagy szexuális jellegű tartalmat küld gyermekének, akkor az bűncselekménynek minősül.

Döntse el, hogy az eset jogi kérdésnek minősül-e. Ha gyermeke birtokában szexuális jellegű tartalom van, akkor az gyermekpornográfia kategóriába sorolható jogilag. Ilyen esetben érdemes egy ügyvéddel konzultálni, hogy hogyan járjon el.

2. Maradjon higgadt

Néha a dühös szülők meg akarják mutatni a másik gyerek szüleinek a képeket, hogy "Tudja, hogy milyen képeket küld a fia az én lányomnak?" - ez azonban nem jó ötlet. Ne osszon meg szexuális jellegű tartalmat kiskorúról semmilyen körülmény között!

3. Állítson fel korlátokat, legyenek következmények

Tegye világossá, hogy nem tűri el a szextinget. Tegye egyértelművé az elvárásait. Mondja el, hogy mik lesznek a helytelen viselkedés következményei. Tiltsa meg az elektronikus eszközök használatát egy meghatározott időre, esetleg kapjon a gyerek kijárási tilalmat. Kövesse nyomon az internet használatát, és mondja el neki, hogy időről-időre ellenőrizni fogja a telefonját is.

Ne engedje meg, hogy az okostelefonjával vagy más elektronikus eszközzel aludjon. A leggyakrabban ugyanis késő éjszaka történnek ezek a képváltások.

4. Ne zárja le a beszélgetést

Ahelyett, hogy egyszerűen kioktatná a gyermekét, beszéljen vele azokról a dolgokról, amik most foglalkoztatják őt, mint például a szexualitásról, a kapcsolatokról és a helyes választásokról. Nem véletlen ugyanis, hogy hasonló ügybe keveredett - számára most nyílik ki ez a világ, amit nem lehet megakadályozni, csak a helyes útra lehet terelni. Fontos, hogy rendszeresen vitassák meg ezeket a témákat. Mondja el neki a rossz döntések esetleges következményeit.

(S.A., parentingteens.about.com)

Kapcsolódó címkék

szex