bestseller
#Szülőknek

A szürke ötven árnyalata: hogyan hathat a tinikre?

2015.02.14.
1 perces olvasási idő

A napokban mutatták be a hazai mozikban annak a könyvnek a film változatát, amely elsöprő sikert aratott az olvasók körében – akiknek egyébként nagy hányada fiatalkorú. Egy új kutatás eredménye szerint, azoknál a fiatal nőknél, akik a könyvet vagy annak folytatásait olvassák, nagyobb a valószínűsége az étkezési zavarnak és a rövid idő alatt történő, nagy mennyiségű alkoholfogyasztásnak, mint a regényt nem olvasóknál. Emellett olvasói körében gyakoribb a promiszkuitás és a bántalmazó partnerkapcsolat is.

A kutatási eredmény azt azonban nem támasztja alá, hogy ezeket a viselkedésben megfigyelhető változásokat a regény olvasása váltja-e ki, vagy épp e viselkedések megléte vezet könyv iránti érdeklődéshez. Amint azt a kutatás vezetője, a Michigan State University professzora, Amy Bonomi mondta, ez nem is lényeges.

A tanulmányt a könyvben megfigyelhető visszaélési minták - pl. kitervelt megfélemlítés, szóbeli bántalmazás és a szexuális erőszak - szisztematikus elemzése céljából készítették, amely a Journal of Women’s Health (Női Egészség Újsága) című lapban jelent meg. Szerzői úgy vélik, hogy a regény normalizálja és felmagasztalja a nők elleni erőszakot.

Bonomi, munkatársaival 650, 18-24 év közötti nőt kérdezett meg, akik közül 219 olvasta E.L. James trilógiájának legalább első kötetét, 436 pedig egyáltalán nem olvasta az említett regény(eke)t. Azt tapasztalták, hogy könyvet olvasóknak 25%-kal nagyobb valószínűséggel volt velük rendszeresen kiabáló, őket szidalmazó partnerük, 34%-kal nagyobb valószínűséggel volt erőszakos hajlamú partnerük és több, mint 75%-kal nagyobb valószínűséggel vetették alá magukat extrém fogyókúrának! Akik a teljes trilógiát olvasták, azoknál 65%-kal volt nagyobb a valószínűsége a rohamszerű ivászatnak és az ötnél több szexuális partnernek.

Bonomi hangsúlyozza, hogy a tanulmány célja nem a könyv betiltatása vagy a nők lebeszélése annak olvasásáról.
Arra akarja felhívni a figyelmet, hogy mindannyian egy tágabb társadalmi kontextusban élünk, melyet egészséges vagy egészségtelen irányban befolyásolnak a filmekből, TV műsorokból, hirdetésekből, pop kultúrából és regényekből minket ért hatások! Mindezek pedig nagymértékben kihatnak arra, hogy a nők hogyan gondolnak magukra, a női szerepekre, viselkedésre.

A tanulmány célja, hogy kritikus szemmel fogyasszuk a médiát és tanítsuk meg erre a gyerekeket is!

Bonomi szerint a szülőknek és az iskolának is fontos szerepe van abban, hogy megtanítsa a fiataloknak, mit jelent az egészséges párkapcsolat és az egészséges testkép – függetlenül attól, hogy E.L. James trilógiája megtalálható az éjjeliszekrényükön vagy sem.

Cs.K. (yahoo)