randizás
#Szülőknek

Milyen szabályokat állítson a kiskamasznak a randizásról?

2017.07.19.
1 perces olvasási idő

A randizás gondolata a legnyugodtabb szülőket is felkavarhatja, de fontos, hogy gyermeke megtapasztalhassa ezt a dolgot addig, míg Önnel él együtt. Adjon útmutatást gyermekének elvárásairól, így megtaníthatja az egészséges kapcsolat fontosságára és a szexuális élet veszélyeire.

A szabályok attól függenek majd, hogy gyermeke mennyire kezeli éretten a témát. Néhányan 14 évesen is készek arra, hogy felelősségteljesen randizzanak, mások csak idősebb korukban lesznek elég érettek hozzá. Itt van néhány tipp, amit figyelembe vehet:

1. Ismerje meg gyermeke partnerét!

Ha megjelenik egy srác autóval a házuk előtt és ahelyett, hogy bemenne köszönni, csak dudál, ne engedje el lányát vele. Hívja meg vacsorára, így előbb jobban megismerheti.

2. Kivel? Mit? Hol? Mikor?

Pontosan tudnia kell, mit terveznek a fiatalok. A fiatalabb tinik meghívhatják párjukat haza, vagy esetleg Ön is elviheti őket kocsival moziba stb. Az idősebbek viszont szeretnek sofőr nélkül, a maguk módján eljutni bárhova. Kérdezze meg gyermekét a részletekről, kivel lesz, hova mennek, mikor jön haza.

3. A korkülönbség kérdése

A törvények és szokások mindenhol másak, de saját szabályokat is kialakíthat gyermeke partnerének életkorát illetően. Például egy 14 és egy 18 éves között nagy különbség van az érettség terén. Egy 14 évesen nagy lehet a nyomás, ha 4 évvel idősebb a párja, hiszen eltérő igényeik, szükségleteik vannak, más dolog foglalkoztatja őket. Ösztönözze gyermekét arra, hogy hozzá hasonló korúakkal randizzon!

4. Nyitott hálószoba ajtó

Ha gyermeke áthívja magához partnerét, legyen az a szabály, hogy az ajtónak nyitva kell maradnia! Ha zárva tartják, akkor nagyobb a kísértés. Mindig hangsúlyozza gyermekének, hogy milyen fontos a szexuális kapcsolat nélküli közös program szervezése.

5. Mindig legyen otthon valaki

Ha gyermeke megy át partneréhez, beszéljen a szülőkkel, hogy náluk mik a szabályok. Más családoknál talán nem olyan egyértelműek vagy nem tartják fontosnak a szülői felügyeletet. Fontos tehát, hogy udvariasan, de kellő egyenességgel érdeklődjön ezekről a dolgokról.

6. Technológiai veszélyek

Az elektronika sokféle problémát jelenthet. A tinédzserek hajlamosak alulöltözött, akár meztelen képeket is küldeni egymásnak, amik egy perc alatt a nyilvánosság elé kerülhetnek, lerombolva ezzel gyermekük hírnevét. Az ilyen képek küldözgetése jogi problémákkal is járhat. Ha egy fiú meztelen képet kap a barátnőjétől és továbbítja azt a haverjainak, felelősségre vonhatják kiskorú pornográfia terjesztése miatt. Éppen ezért nagyon fontos, hogy ezekkel a veszélyekkel gyermeke tisztában legyen!

Tudjon meg többet! Ismertető a szexting veszélyeiről

(K.F. parentingteens.com)