fogamzásgátlás
#Szülőknek

A fiatalok fogamzásgátlása mindenkinek elérhető

2015.08.02.
4 perces olvasási idő

A legfrissebb hazai adatok szerint, a 15 éves lányok hetven százaléka már átélt valamilyen szexuális élményt. Nem csoda, ha a nagyobb városokban működő tini ambulanciák, lányka szakrendelések népszerűsége egyre nő.

A szexuális élet előtti felvilágosítást, őszinte, meghitt beszélgetést a szakemberek szívesen vállalják a rendeléseken, vagy az iskolai különórákon. Célszerű azonban, ha a fiatal lányok előbb édesanyjukkal, közeli családtagjukkal beszélgetnek a kulcsfontosságú kérdésről tabuk nélkül, a gólyamesék mellőzésével.

A szülész- nőgyógyász szakorvosok a lánykaszakrendeléseken nemcsak a szexuális élettel kapcsolatos megelőző, felvilágosító programban vesznek részt, de a menstruációs zavarok kezelését, annak okait, valamint a gyulladásos nőgyógyászati betegségeket, illetve a személyre szabott fogamzásgátló eszközök, tabletták kiválasztását, felírását is elvégzik.

A kamaszkor, az ifjúkor, vagy a fiatalkornak az a szakasza, amikor még nem történt meg az első szexuális aktus, s nem érkezett el a nagy szerelem időszaka, olyan az ifjak életében, mint Odüsszeusz utazása Poszeidon tengerén. Tele van veszélyekkel, kiszámíthatatlan istenekkel, nimfákkal és szirénekkel. Ugyanakkor életszerű a kaland, a tapasztalás vágya, és megismerése, ami a kezdeti, nehezebbnek tűnő idők után erősebbé, bölcsebbé teszi a fiatalokat.

"Nem védekeztünk, boldogok voltunk..."

Keresztes Márti harmadikos gimnazista,élete első tizenhat évét édesapja szigorának „zászlaja” alatt töltötte, amit édesanyja csak kivételes esetekben tudott segítő cinkossággal a lánya javára fordítani. A túlzott aggódásnak, tiltásnak, ellenőrzéseknek, büntetésnek meglett a nyilvánvaló következménye: Márti amint tudott, kitört a szobafogságból, az oktalan számonkérések özönéből. Ekként vall erről.

- Emlékszem, volt egy nagy szerelmem, tátott szájjal bámultam a gimnázium első osztályában, talán még bíztatott is a tekintetével, de sosem hívott randira – sorolja, már mosolyogva. – Aztán egy szép nyári estén, amikor a barátnőmmel futottunk a sportpályán, ő is ott volt, csak épp egy lánnyal, akivel elmélyülten csókolózott. Ekkor magamba zuhantam, azt éreztem, eljött a vége, és soha többé nem leszek szerelmes. A tanulmányaim nem hanyatlottak, de apám mégis szekált mindenért, mindegy volt, hogy mit csináltam. Majd egy ifjúsági táborban megismerkedtem az igazi, kölcsönös szerelemmel. A barátom akkor 17 éves elmúlt, és bár nem a szex vitte előre a kapcsolatunkat, egyre közelebb kerültünk ahhoz, amikor szinte ruha nélkül feküdtünk egymás mellett a szobájában.

- Senkivel nem osztottad meg a titkodat? Tisztában voltál a védekezés lehetőségeivel, megbeszéltétek a szerelmeddel? – kérdezem.

- Mindennek utánanéztem, de a szerelmem nem szívesen használt óvszert, így maradtunk a megszakításos védekezésnél, mivel gyógyszert nem szedhetek egy örökletes családi betegség miatt – folytatja Márti, s hozzáteszi, édesanyjával kezdeményezte a beszélgetést, de ő sajnos csak azt hajtogatta, hogy lánya az őrületbe kergeti, és miért akar 16 évesen nemi életet élni. Vagyis, nem kapott támogatást, segítséget, felvilágosítást otthon. Így a barátjával való három hónapos ismeretség örömére, a lelki szerelem mellé, a testi szerelmet is a fiúnak ajándékozta. Márti semmit nem bízott a véletlenre. Akkor hívta meg a barátját, amikor szülei hétvégi wellnessre utaztak, s három napig egyedül volt otthon.

- Nem védekeztünk, boldogok voltunk, egésznap egymás karjában pihentünk. Csodás emlék és élmény, bár az a bizonyos orgazmus szerintem még nem következett be sem akkor, sem, azóta. Sőt! – suttogja sokatmondóan.

- Ugye nem lettél terhes? – nézek rá rémülten.

- Két hetet csúszott a menstruációm, nagyon ideges voltam, a barátnőm tanácsát kértem, aki bevonta az édesanyját. Terhességi tesztet vettem, ami negatív volt, de én akkor már bebeszéltem magamnak a terhességet. Akkor azt javasolta a barátnőm anyukája, hogy üljek le egy békés pillanatban, és beszéljem meg anyával az egészet. Így történt. Akkor már nem söpörte szőnyeg alá a témát, hanem felhívta a nőgyógyászát, aki a debreceni lánykaszakrendelésre irányított bennünket.

- Egyedül mentél, vagy édesanyáddal?

- Kocsival mentünk, jött ő is. De rendes volt, mert megkérdezte, szeretném-e, ha bejönne velem a vizsgálatra. Ekkor már három hetet késett a menzeszem. Nem akartam, hogy feszengjek előtte, így megkértem maradjon a váróban. A nőgyógyász orvos végtelenül barátságos, segítőkész volt, türelmesen meghallgatott, kérdezhettem tőle, és ultrahanggal megvizsgált. Nem voltam terhes, a stressz miatt csúszott a vérzésem, annyira féltem az egész cirkusztól, amivel a másállapot járhat. Ráadásul, a fejembe vettem, hogy megtartom a babát, ha áldott állapotban vagyok.

- Nem lett volna korai édesanyának lenni tizenhat évesen? – kérdezem.

- Valószínűleg, igen, de akkor úgy gondoltam. Azóta megtaláltuk a védekezés legideálisabb módszerét, amit épp a lánykaszakrendelésen adtak.

12-13 éves korban már egészségügyileg érettek a mai fiatalok

A Márti esete nem egyedi, amit dr. Major Tamás, szülész- nőgyógyász egyetemi docens is alátámaszt. A szakember elmondja: a lányok többsége 12-13 éves koruktól szabályos menstruációs ciklussal rendelkezik, ami azt jelenti, hogy teherbe is eshetnek, ha nem kapnak megfelelő felvilágosítást, segítséget a védekezéshez. Haladva a modern korral sem vitatható, hogy a túl fiatalon kezdett nemi élet, nem csak lelki kiégéshez vezethet, hanem számos szexuális úton terjedő betegség forrása is lehet, s a nem kívánt terhesség, az abortusz is hatalmas veszélyforrás.

- A védekezés mely lehetőségeit választhatják a fiatal lányok, ha szexuális kapcsolatot szeretnének létesíteni?

- A fogamzásgátló tablettáknak már többféle változata létezik, ezeknek alacsony a hormontartalmuk, így a szükséges anamnézis felvétele, és laborvizsgálat után „testre szabottan” választunk gyógyszert. Ezeket 21 napig kell szedni, amit hét nap szünet követ, mely során a menstruáció zajlik. Ha véget ért, ha nem, a nyolcadik napon újra kezdeni kell az újabb levél, 21 szemes pirula szedését. Hasmenés, hányás esetén más, kiegészítő védekezést is be kell iktatni.

- Ki nem szedhet fogamzásgátló tablettát?

Akiknek a családjában trombózisos betegség előfordult, így a páciensben is felfedezhető a hajlamosító tényező, vagy bármely vérképzőszervi betegség, valamint anyagcserezavar esetén. A tablettát 16-17 éves kor előtt nem szívesen írjuk fel, s akkor is azoknak, akik legalább másfél éve rendszeresen menstruálnak, épp a leányok szervezetének óvása miatt.

A védekezésnek létezik még a peteérés napját – vérzéstől számított 10-14. nap – figyelembevevő módszere, mely mellett ajánlatos az óvszer használat, továbbá a hüvelygyűrű, amiről szintén a szakorvos ad pontos tájékoztatást. A megszakításos közösülés viszont nem veszélytelen.

- A méhnyak- rákot előidéző HPV-vírust (humán papilloma vírus) óvszer használata mellett valóban jó eséllyel kivédi a HPV- oltás? Menyire népszerű ez hazánkban?

- A HPV-oltáshoz kapcsolódó jogszabály előírja, hogy az általános iskolákban hetedik osztályos korban a lányok ingyen részesülhetnek az államilag támogatott oltásban. Ha valaki ezt nem kéri, csak később, a szülőnek kell megvásárolnia ahhoz, hogy leánygyermeke három „adagban” megkapja az injekciót. Ez már költségesebb, az oltóanyag darabja mintegy 20 ezer forint. Sajnos, a magyar emberek egyharmada nem is hallott erről a lehetőségről, egy másik részük pedig épp a média által gerjesztett rémhíreket tartja szem előtt a HPV-oltással szemben. Annak ellenére, hogy ma senkinek nem kellene méhnyak rákban meghalnia, mert létezik a HPV elleni oltás, és 18 éves kor felett, a nőgyógyászati szűrővizsgálatok.

- Tanár úr beoltatná a lányát, ha valóban ennyire biztonságos a készítmény?

- Én már be is oltottam, túl vagyunk rajta – feleli dr. Major Tamás. S hogy mi a helyzet az eseményutáni tablettával? Ezt orvosi receptre lehet kiváltani, amit a nőgyógyászati sürgősségi ambulanciákon is felírnak, s a közösüléstől számított 72 órán belül, a tájékoztató leírása szerint kell bevennie a páciensnek. Ezeknek a készítményeknek nagyon magas a hormontartalma, így csak igen indokolt esetben javasolt ehhez folyamodni.

B.M.