szex
#Szülőknek

Törvények tartanák vissza a fiatalokat a szextől?

2013.09.19.
2 perces olvasási idő

A mai tinik egyre fiatalabban válnak biológiailag éretté, és ezzel párhuzamosan, egyre korábban találkoznak az első szexuális élményekkel. Mindez persze korántsem jelenti, hogy az érzelmi, pszichológiai érettséget is fel lehetne ily módon gyorsítani.

2013. július 1-én lépett hatályba az új, korábbinál több tekintetben szigorúbb büntető törvénykönyv. Egyre fiatalabb életkorban válnak büntethetővé a fiatalok olyan bűncselekmények elkövetésekor, mint például lopás, rongálás, élet veszélyeztetése. A törvények igazodni látszanak a mai világ társadalmi változásaihoz: a kamaszok egyre gyorsabban hagyják el az ártatlan, gondtalan gyermekkort.

A törvénykönyv, bár sok tekintetben szigorodott, egy területen mégis lazul a hurok: a 12 és 18 éves kor közé eső fiatalok közötti szexuális kapcsolat már nem büntetendő. A régi BTK, az elkövető korától függetlenül így rendelkezik: „Aki tizennegyedik életévét be nem töltött személlyel közösül (...), bűntettet követ el, és egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.” Az új jogszabályok megkegyelmeznek a 18 alatti „elkövetőknek”, nem büntethetőek többé, amennyiben a partnerük betöltötte legalább a 12. életévét.

A törvények a fiatalok szokásaiban mutatkozó változásokat követik

A BTK-ban történt módosítások követik a fiatalok szexuális szokásaiban mutatkozó változásokat. A mai tinik egyre fiatalabban válnak biológiailag éretté, és ezzel párhuzamosan, egyre korábban találkoznak az első szexuális élményekkel. Mindez persze korántsem jelenti, hogy az érzelmi, pszichológiai érettséget is fel lehetne ily módon gyorsítani.

A kamaszok sokszor még nem állnak készen az aktusra lelkileg. Megfelelésvágyból, kalandvágyból, lázadásból mennek bele, nem pedig valós, elkötelezett szerelemmel, felelősségteljes döntéssel. A túl korai, idő előtti szexuális aktus pedig rossz élményekkel zárulhat („nem erre számítottam”, „rossz volt”, „kihasználtak”, „mi lehet ebben a jó?”, stb.) komoly lelki problémákat okozhat, beárnyékolhatja az illető későbbi szexuális életét is.

Ezen kívül a nem kívánt terhesség veszélyét is rejtik az egyre fiatalabb kamaszokra jellemző szexuális élvezetek. Tiniként talán kicsit felelőtlenek tudunk lenni, kockázatvállalóbbak, nem mérjük fel a tetteink lehetséges következményeit, valós veszélyeit. Ez mind igaz, de semmiképpen nem börtönbüntetést érdemlő tett, ha egy 12 éves lány és egy 15 éves fiú szexuális kapcsolatot létesít egymással, amennyiben egyik sem kényszeríti a másikat.

Mit tehet az aggódó szülő, ha már a törvény visszatartó erejében sem bízhat?

Egyrészt ebben a korban egyáltalán nem jellemző, hogy a börtönbüntetés tartaná vissza a fiatalokat. Részben mert ezekkel talán még felnőtt korban sincsenek tisztában az emberek, nemhogy kamaszkorban, részben pedig ezt az életszakaszt a csökkent veszélyérzet („Velem ez úgysem történhet meg”), nagyobb kockázatvállalás jellemzi, illetve hogy a vágyak felülkerekednek a szabályokon. Emellett a mai világban már nem mondhatjuk, hogy egy 12 éves lány ne tudná, mit jelent az a szó, hogy szex, petting, stb. Így megrontásról valóban nem beszélhetünk.

Így a kamaszok szexuális magatartására a törvényi változások nagy valószínűséggel nem lesznek hatással. Ettől függetlenül szülőként fontos feladatunk gyermekeink testi, lelki védelme, továbbra is, törvényektől függetlenül!

Pszichológiai kutatások szerint később létesítik első szexuális kapcsolatukat, de legalábbis biztonságosabban, felelősségteljesebben élnek nemi életet, alacsonyabb a nem kívánt terhességek száma is azoknak a fiataloknak a körében, akik biztonságos, stabil, érzelmileg meleg családi háttérrel rendelkeznek, ahol lehet beszélni az érzésekről. Itt lehet beszélni nyíltan a szexuális életet érintő kérdésekről is. Már nem halasztgathatjuk gyermekeinkkel ezeket a nagy beszélgetéseket azzal a kifogással, hogy „kicsi még ehhez”. A szinte még nem is kamaszodó gyermekeket ugyanis sok felől éri az információ áradat, internet, televízió, kortársak csoportjai, hogy csak néhányat említsünk. Amennyiben mindössze ezek alapján a sokszor hiányos és téves információk alapján kell tájékozódnia a nagyvilágban, bizony könnyen lehet, hogy tévhitek, bizonytalanságok fogják őt vezetni döntései során!

(Ujpál Zsófia, pszichológus)