menstruáció
#Szülőknek

Hogyan készítse fel lányát az első menstruációra?

2017.09.28.
4 perces olvasási idő

A legtöbb lány 12 éves kora körül kezd menstruálni, de egyes esetekben akár már 10 éves korukban is elkezdődhet. Emiatt fontos, hogy idejében beszélgessen gyermekével a menstruációról.

A menstruáció kényes téma lehet, különösen a pubertáskor előtt álló lányok számára, akiket látszólag mindenkinél egyszerűbben zavarba lehet ejteni. Cikkünkben leírjuk, hogy mi a legjobb módja a felkészítésnek!

Beszélgessenek idejében és rendszersen a lányával

Minél hamarabb kezd el gyermekével a testén és testében várható változásokról beszélgetni, annál jobb. Ne tervezze meg előre a beszélgetést, ne csak egyetlen alkalom legyen, amikor mindent elmond neki, inkább beszélgessen vele különböző alkalmakkor, különböző témákról. Ha a gyermeke kérdéseket tesz fel a menstruációról, válaszoljon neki nyíltan és őszintén. Ha azonban a lánya nem kérdez, és közeledik a pubertáskorhoz, akkor Önön a sor, hogy előhozakodjon a témával.

Hogyan kezdje el a beszélgetést?

Mielőtt elkezdene a menstruációról beszélgetni, kérdezze meg a lányát, hogy mi mindent tud a pubertáskorról. Segítsen neki eloszlatni minden tévhitet, közben mindig engedje kérdezni, és magyarázza el az alapokat. Ossza meg az Ön saját történetét is! Próbálja meg ezt a beszélgetést az iskolai felvilágosító órák előttre időzíteni. Ha a gyermeke nem akar beszélni a témáról, akkor se adja fel!

Emlékeztesse magát, a lányának megbízható információra van szüksége a menstruációs ciklusról és egyéb, a pubertáskorral járó változásokról. Ha a lányának az egyetlen információs forrásai a barátnői, akkor bizonyos félinformációkat tényeknek vehet. Ha beszélget a lányával, akkor eloszlathatja a különböző félelmeit és aggodalmát, ráadásul segíthet, hogy jó viszonyt alakíthasson ki a lánya a saját testével. Emellett egy nyitott beszélgetés a menstruációról segíthet megalapozni a későbbi beszélgetéseket a randizásról és a szexualitásról.

A gyakorlati tanácsok a legfontosabbak

A menstruáció biológiai oldala nagyon fontos, ám a legtöbb lány a vérzésekkel kapcsolatos gyakorlati tudnivalókra Beszélgessen lányával az első menstruációról!kíváncsi. A lánya esetleg szeretné majd tudni, hogy mikorra várhatja a vérzését, milyen érzés lesz, és mit kell majd tennie. Valószínűleg az alábbi kérdésekkel szembesül majd.

Mi az a menstruáció?

A menstruáció annak a jele, hogy egy lány teste mérett arra, hogy fizikailag képes legyen teherbe esni. Minden hónapban az egyik petefészek egy petesejtet lök ki magából. Ezt nevezzük ovulációnak. Ugyanekkor a hormonális változások felkészítik a méhet a teherbeesésre. Ha az ovuláció megtörténik, de a petesejt nem termékenyedik meg, akkor a petesejt a méhen keresztül elhagyja a testet és a leváló méhnyálkahártyával együtt a vaginán keresztül távozik. Ezt nevezzük menstruációnak.

Fájdalmas?

A legtöbb lánynak görcsei vannak a menstruáció elején, általában a has alsó részében vagy a hátban. Egyéb tünetek lehetnek még a felfúvódás, a mellek érzékennyé válása, a fejfájás, a fáradtság, a hangulatingadozások és bizonyos ételek utáni sóvárgás. A testmozgás, egy forró fürdő vagy forró vizes palack, illetve a fájdalomcsillapítók segíthetnek az ilyen kellemetlen tünetek enyhítésében.

Mikor fog megtörténni?

Senki sem tudja pontosan megmondani, hogy mikorra várható egy lány első havi vérzése. Általában 2-3 évvel a mellek fejlődésének kezdete után kezdenek a lányok menstruálni. Sok lány átlátszó vagy fehér hüvelyi folyást tapasztal már sok-sok hónappal az első menzesz előtt. Valószínű lehet, hogy ugyanabban az életkorban kezd majd el s lánya menstruálni, amikor Ön vagy idősebb lánygyermekei kezdtek.

Mi a teendő?

Magyarázza el a lányának, hogyan használja a tisztasági betétet vagy tampont, és hogy milyen fontos ezeket legalább 3-4 óránként cserélni. A legtöbb lány jobban boldogul a tisztasági betéttel, de az is rendben van, ha tampont szeretne használni. Emlékeztesse lányát, hogy eltarthat egy ideig, amíg megtanulja helyesen felhelyezni a tampont. Töltse fel a fürdőszobájukat a megfelelő termékekkel időről-időre! Bátorítsa lányát, hogy kísérletezzen különböző termékekkel és márkákkal, amíg meg nem találja a számára legideálisabb megoldást.

Mi legyen, ha mindez az iskolában történik?

Bátorítsa lányát arra, hogy mindig legyen az iskolatáskájában néhány tisztasági betét vagy tampon. Emellett a tanárnőknek vagy az iskolai nővérnek is valószínűleg lesz pár felesleges betétük, melyet gyermeke elkérhet szükség esetén.

Mindenki tudni fogja, hogy épp menstruálok?

Nyugtassa meg lányát, hogy a betétek vagy tamponok teljesen láthatatlanok ruházaton keresztül, ezáltal senki sem fogja megtudni, hogy éppen menstruál.

Mi tegyek, ha összevérzem a bugyim vagy a nadrágomat?

Adjon gyakorlati tippeket lányának a foltok eltüntetésére, például tekerjen egy pulcsit a dereka köré. Emellett érdemes a lányának sötét színű ruhák viselését tanácsolnia a havi vérzés időtartama alatt, és nem árt, ha mindig van nála egy tartalék bugyi.

Mindenki más

A lánya aggódhat, ha menstruációja sokkal hamarabb vagy sokkal később kezdődik, mint a barátnőinek. Magyarázza el neki, hogy a menstruáció minden nő esetében teljesen más. Tudassa vele, hogy az első vérzése teljesen gyenge lesz, valószínűleg csak pár pecsételő foltot fog észrevenni. Azt is mondja el a lányának, hogy a jövőbeli vérzései hónapról hónapra változhatnak, lehet, hogy csak 2 napon át fognak tartani, de az is lehet, hogy egészen egy héten keresztül. A vér mennyisége is változhat - általában 4 és 12 teáskanálnyi között (20-60 milliméter között).

A menstruáció első 1-2 évében a szabálytalan vérzések is gyakoriak. Az átlagos menstruációs ciklus 28 napos, ám tinik esetében ez 21 és 45 nap között váltakozhat. Tanítsa meg lányát arra, hogyan vezessen menstruációs naptárat! Ezáltal képes lesz majd kiszámítani, hogy mikorra várhatja a vérzését.

Kérjen egy időpontot a nőgyógyásznál, ha...

  • a lánya vérzése 7 napnál tovább tart.
  • a lányának olyan görcsei vannak, amik a görcsoldók ellenére sem enyhülnek.
  • a lánya két menstruáció között is vérzik.
  • a lánya az átlagosnál erősebben vérzik, és 1-2 óránként kell betétet vagy tampont cserélnie.
  • a lánya kimarad az iskolából, vagy nem tud egyéb tevékenységeket végezni a túl erős és/vagy túl fájdalmas vérzések miatt.
  • a lánya vérzése szabálytalanná válik azután, hogy egyszer már rendszeres lett.
  • a lánya vérzése 3 hónapon keresztül kimarad.
  • arra gyanakszik, hogy lánya terhes.
  • a lánya még mindig nem kezdett el menstruálni 15 éves korára, vagy 3 évvel mellei fejlődése után.
  • a lánya lázas lesz és/vagy rosszul lesz, ha tampont használ.

Legyen pozitív!

Lánya első menstruációja mérföldkő az életében. Segítsen lányának abban, hogy ne érezze magát kellemetlenül, és ne szégyelje magát - ünnepelje meg az első vérzését! Vegyen neki valamilyen ajándékot, vagy csináljanak valamit együtt, esetleg készítse el számára a kedvenc fogását!

A pubertáskorral járó változások kicsit ijesztőek lehetnek. Mondja el lányának, hogy teljesen normális, ha aggódik a menstruációja miatt, de valójában nincsen oka rá - Ön pedig mindig ott lesz számára, ha bármilyen kérdése vagy problémája van.

(Gy.A., mayoclinic.com)