menstruáció
#Szülőknek

A lányom első menstruációja: mikorra várható?

2015.05.21.
2 perces olvasási idő

A lányom két barátnőjének már megjött az első menstruációja, de neki még nem, és nagyon aggódik emiatt. Hogyan tudnám megnyugtatni? Milyen jelei vannak annak, hogy hamarosan menstruálni fog?

Kezdheti például így a beszélgetést: „Nincs arra pontos mód, hogy ki lehessen számolni az első menstruáció kezdetét, de valamikor a pubertáskor ideje alatt, a mell fejlődésnek indulása után következhet be az első menstruáció is."

Mondja el lányának, hogy az első menstruáció időpontja egyénenként nagyon változó lehet. Van, aki a pubertáskort 8 évesen, a menstruálást 9 évesen kezdi el. De olyan is van, aki a pubertáskort 14 évesen, míg a menstruálást csak 16 évesen kezdi.

Nyugtassa meg a lányát, hogy teljesen normális, hogy az ő első menstruációja a többiekéhez képeset egy kicsit késik!

A közelgő menstruáció jelei

Általában két évvel a mellnövekedés megindulása után várható az első menstruáció. Ilyenkorra súlyban és magasságban is gyarapodnak a lányok, és a hónalj-, valamint szeméremzőrzet is megjelenik.

A menstruáció közeledtét jelzi a hüvelyváladék megjelenése is. Beszéljen erről a lányának, nehogy megijedjen, mikor először tapasztal "furcsa" foltokat a bugyiján! Mondja el neki, hogy ez nem más, mint a szervezet öntisztító folyamatának jele, és teljesen normális. Ám a sötét színű és kellemetlen szagú hüvelyváladék fertőzésre utal, ezért ilyen esetben mihamarabb orvoshoz kell fordulni.

Noha vannak, akik különösebb probléma nélkül esnek át az első menstruáción, másoknál komoly fizikai tünetekkel kísérve jelentkezik. A leggyakrabban tapasztalt premenstruációs tünetek a következők:

  • hasi puffadás
  • mellérzékenysék
  • stressz, nyugtalanság
  • elalvási nehézségek
  • izomfájdalom
  • fejfájás
  • fáradtság, kimerültség
  • pattanások
  • hangulatingadozások

A hasi görcsök szintén a menstruációval járó tünetek. Amennyiben a PMS tünetek vagy a hasi görcsök akadályozzák gyermekét a mindennapi tevékenységek során, kérjen tanácsot a háziorvostól.

Az első menstruáció

Kezdetekben nem ritka, hogy a menstruációs ciklus szabálytalan, általában 21-45 nap közötti. A legtöbb lány ciklusa kb. egy évvel az első menstruáció után áll be általában 28 napos szabályos ritmusra. Az első évben előfordulhat, hogy az egyik ciklus csak 2-3 napos, míg a következő jóval hosszabb, illetve könnyebb és nehezebb ciklusok is válthatják egymást. Az sem ritka, ha egy-két hónapra kimarad a menstruáció. Éppen ezért segítsen gyermekének abban, hogyan vezessen menstruációs naptárt. Ma már nemcsak hagyományos, de okostelefonra letölthető változata is létezik.

Ha arra ösztönzi gyermekét, hogy megértse és kövesse a teste változásait, azzal arra is megtanítja, hogy felelős a saját egészségéért.

Emlékeztesse emellett arra, hogy ha bármiféle más jellegű kérdése van a menstruációjával kapcsolatban, akkor ne habozzon Önt vagy a nőgyógyászát, háziorvosát megkérdezni!