nőgyógyász
#Szülőknek

A lányom első nőgyógyászati vizsgálata

2015.03.09.
5 perces olvasási idő

A lányok szervezete kívül és belül is kamaszkorba lépve változik a legtöbbet. Szakemberek szerint az első nőgyógyászati szűrésre 13-15 éves korban ajánlott elmenni.

A kamaszkori nőgyógyászati vizsgálat több okból is ajánlott. Először is azért, hogy az orvos megnézhesse, minden rendben van-e a lány fejlődésével, másodszor, hogy elvégezze a rákszűrést, hiszen ebben a korban már a fiatalok egy része aktív szexuális életet él.

Az első nőgyógyászati vizsgálatkor a fiatalon az orvos általában nem végez kismedencei (hüvelyi) vizsgálatot. Azonban ha lánya arra panaszkodik, hogy kimarad vagy fájdalmas a menstruációja, szokatlan hüvelyi folyást észlel, illetve egyéb problémája van, amely összefüggésben lehet a reproduktív szervek egészségével, akkor szükség lehet a kismedencei vizsgálatra.

A nőgyógyászati vizsgálat fontossága

A kismedencei vizsgálat gondolata idegessé teheti lányát, zavarba jöhet vagy félhet tőle. Mielőtt elmennek az orvoshoz, üljön le lányával, és mondja el neki, hogy mire számíthat. Ha bármi kérdése lenne, válaszoljon rá, nyugtassa meg, hogy nincs mitől tartania. A nőgyógyászati vizsgálat nem fog fájni, esetleg egy kis kellemetlenséggel járhat.

Magyarázza el gyermekének, hogy a nőgyógyász nem olyan, mint a körzeti orvos, tehát nem csak akkor kell menni hozzá, ha betegnek érzi magát. Nőgyógyászhoz évente kell járni, akkor is, ha egészségesnek érzi magát, hiszen a nőgyógyászati rákszűrést évente meg kell ismételni.nőgyógyász

Magyarázza el lányának, hogy a rendszeres nőgyógyászati látogatásnak 3 fő oka lehet:

- Információ. Pontos információt kaphat orvosától minden olyan kérdésére, amelyet a nemi élettel, a szexualitással, a testének változásaival és a menstruációval kapcsolatosan tehet fel.

- Megelőzés. Tanulhat a nem kívánt terhesség és a szexuális úton terjedő betegségek megelőzéséről.

- Kezelés. Ha a lánya kimaradt vagy fájdalmas menstruációs vérzéssel, illetve egyéb reproduktív problémával küzd, az orvos megvizsgálja, diagnosztizálja és a megfelelő módon kezeli a betegségét.

Érdemes megnyugtatni a tinit afelől, hogy bár a nőgyógyászati vizsgálat különféle részekből áll, az egész vizsgálat nem tart sokáig.

Hogyan válasszanak nőgyógyászt?

Olyan orvost kell választani, akitől a lánya nem jön zavarba, nem fél és nem retteg. Olyan valaki legyen, aki a lehető legjobb tudással, tapasztalattal rendelkezik, segíti a lányát ellazulni, és biztosítja azt, hogy a kamasz kényelmesen érezze magát. Érdemes erről a lánya véleményét kikérnie.

Íme, néhány módszer arra, hogy hogyan mérje fel a lánya elvárásait:

- Kérdezze meg, hogy milyen nőgyógyászt szeretne magának. Férfit vagy nőt, idősebbet vagy fiatalabbat? Ki is kérheti más orvos véleményét, hogy ő kit ajánlana.

- Nem mindig jó ötlet, ha a lányt az anyja oda küldi, ahova ő jár, mert vannak olyan lányok, akik bizalmatlanok azzal az orvossal, akivel az anyjuk kapcsolatban van.

- Kérdezze meg lányát, szeretné-e, hogy Ön vele legyen a vizsgálat során vagy menjen ki? Ha azt mondja, hogy menjen ki, az lehet, hogy csak azért van, mert ha Ön nincs ott, talán jobban fel meri tenni az orvosnak az őt foglalkoztató kérdéseket. Tartsa tiszteletben ezt a kérést, hiszen Önnek is fontos, hogy gyermeke olyan bizalmi kapcsolatot alakítson ki orvosával, amely segíti fontos döntések meghozatalában az életben.

Merjen kérdezni!

- Kérjen referenciát: Kérje gyermekorvosa vagy olyan barátai, rokonai ajánlását nőgyógyász választás terén, akiknek a lánya már átesett az első vizsgálaton. Ha ők nyugodt szívvel ajánlanak valakit, akkor biztos lehet afelől, hogy jó orvoshoz viszi a lányát.

- Tegyen fel kérdéseket. Kérdezzen meg bármit a leendő nőgyógyásztól, amit csak akar. A szakmai tudásáról, tapasztalatáról, titoktartási elkötelezettségéről. A legtöbb nőgyógyász nem beszél a szülőnek a vizsgáló szobában elhangzottakról, kivéve akkor, ha olyan dolog áll fenn, amely már veszélyezteti a gyermek egészségét.

Egyéb kérdés, melyet feltehet az orvosnak:

- Mennyi tinikkel való szakmai tapasztalata van?

- A lányom vizsgálata során hány ember lesz jelen?

Az orvos válaszait ossza meg a lányával. Ne habozzon több nőgyógyászt is így „meginterjúvolni”, mielőtt eldöntik, hogy kihez mennek.

A nőgyógyászati vizsgálatról

Mielőtt bemennek a vizsgálóba a lányával, magyarázza el neki, hogy mi fog történni, és nyugtassa meg. A legtöbb nőgyógyászati vizsgálat ugyanúgy történik, bár lehetnek a részvizsgálatok sorrendjében eltérések.

Fontos, hogy gyermeke tisztában legyen azzal, hogy mit és miért csinál az orvos - így a vizsgálat számára minimális kellemetlenséggel jár. A legjobb az, ha az első nőgyógyászati vizsgálaton a lánya mellett ül, mialatt őt vizsgálja az orvos. A későbbi vizsgálatokra nem muszáj bemennie, ha a lánya nem akarja.

Kórtörténet felvétele

A lányának fel kell készülnie az orvos által feltett kérdések megválaszolására. Ilyen kérdés lehet:

- Mikor volt az utolsó menstruációd?

- Élsz-e szexuálisan aktív életet? Ha igen, akkor védekeztek-e, hogyan?

- Van valami egyéb problémád a menstruációs ciklusoddal, mint például görcsölés, egy-egy vérzés kihagyása?

- Mit gondolsz a terhességről?

A válaszok alapján az orvos eldönti, hogy milyen vizsgálatokat végezzen el (szexuális úton terjedő betegségek tesztje, méhnyakrák szűrés), illetve milyen kérdéseket kell megvitatnia páciensével. Fontos, hogy bár a kamasz kényelmetlenül érezheti magát ezektől a kérdésektől, őszintén kell megválaszolnia őket.

Bátorítsa lányát, hogy tegye fel a kérdéseket, amelyek foglalkoztatják, függetlenül attól, hogy milyen butaságnak tűnnek vagy kínosak azok. Mondja el neki, hogy az orvos ezeket nem mondja vissza Önnek, tehát nyugodtan kérdezhet.

A vizsgálat menete

Az orvos asszisztense megméri a lánya testsúlyát és testmagasságát. Az orvos megvizsgálja a lánya testi fejlettségének mértékét, illetve elküldi lányát vizelet- és vérvételre. Ezen vizsgálatok eredményei adnak képet az orvosnak a lánya általános egészségi állapotára.

A mell vizsgálata

Bár a mellrák nagyon ritka a tizenévesek körében, a mell vizsgálata nagyon fontos. Ennél a vizsgálatnál az orvos megnézi, hogy a lány korához képest mennyire fejlettek a mellei.

Tapintással cisztákat, csomókat és egyéb, a mellben lévő elváltozásokat keres, továbbá szemügyre veszi a mell külső részét, a mellbimbót és a mellbimbóudvart, szintén elváltozások után kutatva. Az orvos megmutatja és elmagyarázza a lányának, hogy otthon hogyan végezhet önvizsgálatot, hogyan tudja megkülönböztetni a normál csomót a problémás csomótól.

A külső vizsgálat

Lányának ennél a vizsgálatnál le kell vetkőznie deréktól lefelé, majd fel kell feküdnie a vizsgáló asztalra úgy, hogy térdeit hajlítsa be és tárja szét. A lábait tegye bele a kengyelbe, így lesz kényelmes ez a pozíció. Ebben a helyzetben az orvos ellenőrizni tudja a külső nemi szerveket (csikló, kis és nagy ajkak). Ekkor megvizsgálja, hogy a külső nemi szerveken nincs-e bármilyen elváltozás, seb vagy duzzanat.

A belső vizsgálat

Az orvos egyik kezét a lánya hasára másik kezének két ujját (középső és mutató ujját) a hüvely belsejébe helyezi, majd a hason lévő kézzel finoman, többször is megnyomja a hasat. Ez a vizsgálat lehetővé teszi, hogy a nőgyógyász kitapintsa a méh és a petefészkek helyzetét, illetve méretét. Ha valami nincs rendben, azt azonnal észreveszi.

A speculum nevű eszköz lehetővé teszi azt, hogy az orvos vizuálisan megtekintse a hüvely falát, a méhnyakat, majd méhnyak kenetet (PAP-kenet) vesz, melyet nemi betegségekre fog letesztelni.

Mondja el a lányának, hogy a vizsgálat alatt nyomást fog érezni, de nem fog fájni. Mondja el, hogy kisebb lehet a kellemetlensége, ha megpróbál ellazulni, megpróbálja elernyeszteni a gyomrát és a hüvely izmait azzal, hogy mélyen lélegzik. Ezen felül az orvos is törekszik arra, hogy a páciense a lehető legjobban érezze magát, például azzal, hogy a vizsgálat közben kérdezgeti őt, vagy érdekes képek vannak kirakva a falakra, melyeket a páciens a vizsgálat közben nézegethet.

A PAP-kenet

Ez a méhnyakról vett kenet, melyet minden évben ajánlott elvégeztetni. A lányoknál az első ilyen PAP-kenet vételt kb. 3 évvel az első szexuális aktus után ajánlott csináltatni, vagy ha még nem volt szexuális kapcsolata, akkor 21 éves korában.

A PAP-kenet vételezése során sejteket kapar le az orvos a méhnyakról egy spatula és egy kis ecset segítségével. A mintát ezután a laborba küldi, ahol megnézik a méhnyak sejtjeit, hogy megfigyelhető-e rajtuk valamilyen kóros változás.

Az orvos ajánlhatja a humán papilloma vírus (HPV) elleni védőoltást, amely megvédi lányát a HPV fő fajtáitól, melyek genitális szemölcsöket és méhnyakrákot képesek okozni. Ha a lánya megkapja a HPV elleni védőoltást, akkor is kell járnia évente PAP-kenet vételére, hiszen a HPV elleni vakcina nem terjed ki minden HPV vírusra.

A nemi úton terjedő betegségek (STD) vizsgálata

A nemi úton terjedő betegségek nem kerülnek bele automatikusan a nőgyógyászati vizsgálatba. Általában csak akkor végzi el az orvos, ha a beteg valamilyen tünettel rendelkezik, vagy a beteg megkéri rá.

Az orvos egy hasonló kenetet vesz, mint a PAP-kenet, majd a beteget elküldi vér- és vizeletvételre. A vizsgálatok eredményeiből kiderül, hogy fennáll-e nemi betegség, és ha igen, akkor mi az. Ezután az orvos a megfelelő kezelési módszert ajánl a betegének.

Nagyon fontos tehát az, hogy a lánya őszintén válaszoljon az orvos azon kérdésére, hogy védekezett-e? Ha a válasz „nem”, akkor megvizsgálja nemi betegségekre is, az általános nőgyógyászati vizsgálat mellett.

Az eredményt az orvos bizalmasan kezeli. Van olyan orvos, aki levélben értesíti a beteget a fejleményről, de olyan is akad, aki behívja a beteget és személyesen közli vele a hírt.

Amikor elmegy lányával az első nőgyógyászati vizsgálatára, otthon beszéljék meg a tapasztalataikat. Ha a lányának nem tetszett az orvos vagy az asszisztens, esetleg nem volt barátságos a vizsgáló, keressenek másik orvost.

De ami még ennél is fontosabb, hogy a megfelelő orvos megtalálása után a lánya, egészsége megőrzése érdekében, minden évben menjen el a nőgyógyászati szűrővizsgálatra.

(M. T.; Forrás:kidshealth)