terhes
#Szülőknek

8 tipp, hogy megelőzze kamasz lánya teherbeesését

2014.11.24.
2 perces olvasási idő

Valószínűleg nem kell ahhoz rémtörténeteket hallania, hogy tudja: egyáltalán nem szeretne azon gondolkodni, hogy vajon mit tenne, ha lánya bejelentené, hogy terhes.

Sajnos az iskolai felvilágosító órák nem feltétlenül tökéletesek, ezért a KamaszPanasz összeállított egy listát azokról a stratégiákról, melyekkel segíthet megelőzni kamasz lánya teherbeesését.

1. Beszéljenek a szexről!

8 tipp, hogy megelőzze kamasz lánya teherbeesésétBár elég nyilvánvalóan hangzik, mégsem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy mennyire fontos, hogy leüljön kamasz lányával beszélgetni, és mindent elmondjon neki a szexről és a fogamzásgátlásról - olyan tényeket, melyek szükségesek ahhoz, hogy később képes legyen fontos döntéseket hozni a saját testéről és a jövőjéről.

Sok anyuka szerint akkor érdemes ezt a beszélgetést megejteni, amikor az iskolában is elkezdődnek a felvilágosító órák. Azonban már korábban érdemes tudatnia gyermekével, hogy bármikor fordulhat Önhöz. A tinik manapság egyre hamarabb kezdenek el szexuális életet élni, így nagyon fontos időben informálni őket a biztonságos szexről.

2. Magyarázzon el mindent a biztonságos szexről!

A fogamzásgátlással kapcsolatos tudnivalók ismertetése nagyon fontos. Emellett érdemes minél hamarabb beszélgetni a szexuális úton terjedő betegségekről, illetve arról is, hogy azok nagy része egyszerűen megelőzhető az óvszer helyes használatával. Érdemes a kamasz számára is elérhető helyen óvszert tartani a házban - hiszen bár nem szeretnénk, hogy gyermekünk már kora kamaszkorban szexuális életet éljen, azt még kevésbé, hogy teherbe essen! Így a legjobb megoldás, ha óvszert használnak és biztonságos szexuális életet élnek.

A beszélgetések során magyarázza el, hogy milyen fontos a szex érzelmi oldala is. Emellett az óvszer használatának és a fogamzásgátlás fontosságának hangsúlyozása is elengedhetetlenül fontos.

3. Tanítsa meg lányának, hogy tisztelje önmagát!

Az édesanyák fontos feladata, hogy arra inspirálják lányukat, hogy ugyanannyira törődjenek magukkal érzelmileg, mint fizikailag. Kérdezze meg a lányát arról, hogy hogyan viselkednek a korabeli fiúk, mennyire fontos számukra a szexualitás... és így tovább.

Ha egy lánnyal törődnek a szüleik, és tőlük és megtanulja, hogyan vigyázhat magára és hogyan tisztelheti önmagát, akkor kisebb eséllyel tekinti elsődlegesen fontosnak a fiúk visszajelzéseit - így pedig arra is kisebb az esély, hogy átgondolatlan és nem biztonságos szexuális kapcsolatokba rohanjon bele.

Bizonyosodjon meg arról, hogy lánya tisztában van azzal, hogy Önnek bármikor beszélhet az érzéseiről, és bármikor bármit kérdezhet Öntől. Emellett az is fontos, hogy megtanítsa lányát arra, hogyan kell nemet mondani.

4. Vázolja fel a következményeket!

Érdemes azt is előre tisztázni, hogy mi történik, ha mégis megtörténne a baj. Biztosítsa gyermekét arról, hogy Önökre mindig számíthat. Talán kegyetlennek hangzik, de érdemes azt is tudatni lányával, hogy ha teherbe esne, az a saját felelőssége, vállalnia kell a következményeket, vagyis neki kell felnevelnie a gyerekét.

Érdemes elmagyarázni a kamaszoknak, hogy egy baba rengeteg felelősséggel és lemondással jár, és 15-17 évesen inkább tanulnia kellene, vagy a barátaival lenni, mintsem egy gyermeket felnevelni.

Beszéljen lányának a terhesség-megszakítás fizikai és lelki következményeiről, veszélyeiről is! A legtöbb kamasz nincs tisztában azzal, hogy mennyire komoly következményei vannak a terhességnek és az abortusznak.

5. Szerezzenek tapasztalatot!

Sok szülő azt a praktikus nézetet vallja, hogy érdemes lányaikat bébiszitter munkára bátorítaniuk, hogy megmutassák, mennyi gonddal és felelősséggel jár egy gyermek nevelése.

6. Beszéljék meg a lehetőségeket!

A legjobb módja annak, hogy megelőzze lánya nem tervezett teherbeesését, az, hogy megbeszéli azokat a lehetséges opciókat, melyek szóba jöhetnek, ha lánya teherbe esne. Mivel minden lehetőségnek, legyen az örökbeadás, abortusz, vagy a gyermek megtartása komoly következményei vannak, így ezek átgondolása felnyithatja lánya szemét és óvatosságra intheti őt.

7. Fogadja el a saját korlátait!

Bármit is tesz, nem védheti meg lányát mindentől, csupán abban lehet biztos, hogy amit lehetett mindent megtett. A gyerekek a felelősek a saját döntéseikért, és Ön mindössze csak tanítani tudja, beszélgetni vele és tudatni lányával, hogy bármikor fordulhat Önhöz. Emellett reménykedhet abban, hogy lánya a megfelelő döntéseket hozza majd.

8. A szex ne legyen tabutéma!

Nagyon fontos a szexről nyíltan beszélni. Az egyik legrosszabb dolog, amit tehet, hogy egyáltalán nem beszélget a szexről. A rendszeres beszélgetéssel és a biztonságos szexről való információk átadásával, sokkal kisebb az esély arra, hogy egy nem tervezett terhességgel kell megbirkózniuk.

(Gy. A. - popsugar)