menstruáció
#Szülőknek

Hogyan ünnepelje lánya első menstruációját?

2014.12.19.
2 perces olvasási idő

Sokat segíthet abban, hogy lányának ne megrázkódtatás legyen az első menstruáció. Ha megfelelően kezelik, egy örömteli ünnep válhat az eseményből.

Bensőséges beszélgetés

Ajánlja fel neki, hogy mesél az Ön saját élményéről. De az is fogadja el, ha a lánya nem szeretné ezt hallani. Mindez nagyon személyes, és lehet, hogy zavarba ejtené.

Készítse a kedvenc fogását vacsorára, és jelölje be egy kis naptárban, hogy mikorra várhatja a következő vérzését. Természetesen az első pár hónapban a menstruáció gyakran szabálytalan, erről beszéljen lányával, így ő sem fog pánikba esni, ha a következő vérzése nem a várt időpontban érkezik.

Könyvek

Adjon neki egy könyvet amely a menstruációról és a pubertáskorról szól, és hagyja, hogy ő maga olvassa el, ha ezt szeretné. Válaszolja meg gyermeke kérdéseit a témával kapcsolatban. Ne felejtsen el vele a megfelelő higiéniáról és az egészségügyi velejárókról sem beszélni. Érdemes ezt a könyvet még az első menstruációja előtt beszerezni és odaadni neki, így nem fogja felkészületlenül érni a havi vérzés kezdete.

Anya-lánya beszélgetés

Egy mutatós dobozba vagy kosárkába gyűjtse össze azokat a betéteket, melyeket a lánya használni szeretne majd. Mutassa meg neki a különbséget az éjszakai és nappali betét között, illetve azt, hogy melyiket kell erős és melyiket gyenge vérzés esetén használnia. Mindezt négyszemközt tegyék, ne kösse a dolgot az egész világ orrára. Ne feledkezzen el a megfelelő alsóneműről sem. Csapjanak egy anya-lánya vásárlókörutat, ahol nem csak új fehérneművel, de egy jópofa melegítőpárnával vagy meleg vizes palackkal is meglepheti lányát.

Ha a gyermeke félénk, és tényleg nem akar az egészről beszélni, akkor csak adja neki a felvilágosító könyvet, és írjon egy jegyzetet a legfontosabbakról! Ne ölelgesse a nyilvánosság előtt ok nélkül, és ne mesélje mindenkinek, hogy a lánya "nővé vált".

Ha idegesnek tűnik gyermeke, magyarázza el neki, hogy ugyanúgy képes lesz bármit csinálni, amit szeret, például uszodába járni, mint eddig. Ám most, hogy nővé érett, nagyobb felelőséggel tartozik a saját teste iránt. A szexről szóló beszélgetést azonban hagyja más időpontra – túl sok lehet ez egyszerre a kamasznak, és különben is, ez most az ünneplés ideje!

Alakítsanak ki új szokásokat, ami jelzi mindkettőjük számára, hogy gyermekéből nő lett, amely közelebb hozza Önöket egymáshoz: pl. havonta egyszer, a nehéz napokat kellemesebbé tehetik egy közös sütizéssel, teázással, miközben bizalmasan beszélgethetnek “női dolgokról” (is).

További tippek

  • Lehet, hogy a lánya hangulata ingadozó lesz, vagy kedvtelenné válik. Bocsássa ezt meg neki, végülis éppen menstruál!
  • Lehet, hogy félénk vagy szégyenlős lesz.
  • Ne viselkedjen vele teljesen máshogyan, mint eddig. Hagyjon neki személyes teret.
  • Ha tudja, hogy gyermeke nem szereti a nagy felhajtást, ne viselkedjen úgy, mintha ez lenne a világ legnagyobb dolga!
  • Lehet, hogy gyermeke nem szeretné, hogy "ünnepelve" legyen - ezt mindenképpen tartsa tiszteletben.
  • Bizonyosodjon meg róla, hogy a gyermeke megérti, mi zajlik a testében és tudja, hogyan kezelje és milyen higiéniai szabályokat kell betartania.
  • Ha teljesen nyugodtnak tűnik, akkor valószínűleg az is - hagyja békén, de mindenképpen tudassa vele, hogy Ön mindig ott lesz számára, ha bármilyen kérdése van, vagy tanácsra lenne szüksége.

Mit ne tegyen?

  • Ha gyermekével a menstruációról beszél, soha ne tegye ezt nyilvánosan! Ez nagyon kínos lehet a kamasz számára, és még viccet is űzhetnek belőle. Várja ki a pillanatot, amikor kettesben vannak.
  • Ne hívjon fel mindenkit a hírekkel - ez a lánya személyes ügye.
  • Mivel a menstruáció személyes témának számít, sokaknak vannak tévhitei a témáról - a legjobb, ha nyíltan beszélget lányával róla, még azelőtt, mielőtt esedékes lenne. Bizonyosodjon meg róla, hogy mindkettőjüknek megfelelő információi vannak a témáról.

(Gy.A. - wikihow.com)