kommunikáció
#Szülőknek

Hogyan ösztönözze gyermekét beszélgetésre?

2015.01.16.
2 perces olvasási idő

Hogyan veheti rá gyermekét arra, hogy megnyíljon, és beszélgessen Önnel? A legtöbb gyereknek óvodás korában be nem áll a szája, míg az általános iskolában kevesebbet beszélgetnek, kamaszkorukban pedig a legtöbben alig hajlandóak szóba állni a szüleikkel. De van néhány stratégia, amivel beszélgetésre ösztönözheti gyermekét. Minél jobban hozzászoknak a gyerekek a beszélgetéshez, annál természetesebbé válik nekik is.

Vegye észre az apró jeleket, amelyek arra utalnak, hogy gyermeke szívesen beszélgetne, és reagáljon Hogyan ösztönözze gyermekét beszélgetésre?mindenre, amit gyermeke mond! Időnként nehéz félbeszakítani a munkánkat, amikor a gyermekünk mond vagy kérdez valamit, de hosszú távon biztosan megéri. Az Ön válasza visszajelzés a gyermeke számára. Jelzi, hogy számíthat Önre, amikor beszélgetni akar valamiről. Ez a legfontosabb eszköz a gyermekünkkel való hatékony beszélgetéshez.

Azok a szülők, akik jó kapcsolatot ápolnak gyermekükkel, ezt részben annak köszönhetik, hogy gyermekeik tisztában vannak azzal, hogy a szüleikre bármikor számíthatnak, ha beszélgetni szeretnének - még akkor is, ha éppen hajnali egy óra van, és a barátjuk épp akkor szakított velük. Ha a gyermeke azt látja, hogy az Ön számára más dolgok fontosabbak nála, akkor könnyen előfordulhat, hogy máshoz fog fordulni.

Ne ítélkezzen!

„Mi volt ma a legjobb dolog ma a suliban?”, „Kivel ültél ma ebédnél?”, - ezek a kérdések sokkal inkább előreviszik a társalgást, mint egy sima „Mi volt ma a suliban?” - kérdés.

Csak tanácsot adjon!

Gyermekének szüksége van arra, hogy egyedül megtalálhassa a megoldást. Az önálló megoldáskeresés növeli gyermeke rátermettségét és önbizalmát. Ha Ön azonnal megmondja a megoldást, amint egy probléma felmerül, gyermeke alkalmatlannak fogja érezni magát a feladat megoldására. Ezt persze gyakran nagyon nehéz megtenni, hiszen rögtön segíteni szeretnénk gyermekünknek, és meg szeretnénk mondani, hogy mi a legjobb megoldás az adott helyzetben. Ám ha türelmesek vagyunk, és segítünk nekik, hogy megtalálják a megoldást, hasznosabbnak és okosabbnak fogják érezni magukat, ráadásul máskor is szívesen kérnek tanácsot tőlünk.

Beszélgessen a gyermekével minden nap!

Minden nap töltsön el egy kis minőségi időt gyermekével! Amíg kicsi, játsszon vele, majd akár egy csésze tea mellett minden este beszélgethetnek egy kicsit. Ne várja el gyermekétől, hogy akkor közeledjen és beszéljen az érzéseiről, amikor azt Ön szeretné. De ha rendszeresen töltenek időt együtt, akkor ez meg fog történni magától.

Töltsenek együtt minőségi időt!

Talán apa és lány szívesen kosárlabdáznak együtt. Az édesanya pedig bensőségesen beszélgethet a fiával, amíg elviszi őt az úszóedzésre. A gyermekek gyakran örülnek az ilyen alkalmaknak, hogy elmondhassák, mi nyomja a lelküket.

Ha gyermeke elzárkózik a beszélgetéstől

Ha gyermeke látja, hogy megbántotta Önt a visszautasításával, valószínűleg bűntudatot érez majd. Emlékeztesse magát arra, hogy ez valószínűleg nem volt szándékos, és, hogy mindennél fontosabb az, hogy közel kerüljön gyermekéhez! Később fejezze ki gyermekének, hogy mennyire szereti őt és mennyire szeretne hozzá közel kerülni. Talán ezúttal már barátságosabb lesz a gyermeke.

Közvetett kommunikáció

A kamaszok egy része olyan helyzetekben sokkal nyitottabb, amikor nincs erős szemkontaktus. Ilyen helyzet lehet a sétálás, a sötétség, és az autóban való utazás. Ha az ilyen helyzetekben kötetlenebb a beszélgetés Önök között, keresse tudatosan az ilyen helyzeteket!

Hallgassa meg gyermekét!

Ez a legfontosabb módszer arra, hogy gyermeke megnyíljon. Ne beszéljen sokat, csak hallgassa meg gyermekét! Reagáljon arra, amit gyermeke mondott, de hagyjon lehetőséget arra, hogy folytathassa a mondandóját. Ne vágjon a szavába, és ne váltson témát önkényesen! A beszélgetésnek kölcsönösnek kell lennie.

(KamaszPanasz)