szülő
#Szülőknek

Tippek tinédzsereket nevelő idősebb szülőknek

2020.09.06.
2 perces olvasási idő

Milyen előnyei és hátrányai vannak annak, ha egy idősebb szülő neveli a tinédzsert? Hogyan lehet az évek alatt összegyűjtött tapasztalatokból előnyt kovácsolni?

A kor előny és hátrány is lehet

A tinédzsereket nevelő, ötven év feletti szülők sokszor úgy érzik, nem tudnak eleget a tinédzser kultúráról. Zavarja őket, hogy a többi szülőnél kevésbé ismerik a legújabb zenei trendeket, és kirekesztve érzik magukat mind a tinik, mind a fiatalabb szülők világából. A helyzet azonban nem ennyire drámai. A megkérdezett szülők szerint sok szempontból előnyös középkorú szülőnek lenni.

Tippek tinédzsereket nevelő idősebb szülőknekAzok a szülők például, akiknek idősebb gyermekeik is vannak, több tapasztalattal rendelkeznek a tinédzserek neveléséről. Néhányan úgy látják, hogy több időt tudnak a tinivel együtt tölteni.

A középkorú szülők azonban sok esetben hátrányban érzik magukat a többi szülővel szemben. Az elszigeteltség érzése mellett az állóképesség-, a kitartás-, az energiaszint csökkenésére panaszkodnak, amiben nem volt hiányuk az első gyermekeik felnevelése közben.

Mások azt mondják, sajnos nem ismerik eléggé a tinédzserek kultúráját. Attól félnek, hogy a két említett dolog kéz a kézben jár: ha több energiájuk lenne, nagyobb lelkesedéssel ismerkednének meg az újabb zenei trendekkel, a tiniknek szóló tévéműsorokkal, stb.

Az ötven év feletti szülők gyerekei jóval pozitívabban nyilatkoznak: egyesek úgy érzik, hogy a szüleik engedékenyebbek, nyugodtabbak és lazábbak, mint az osztálytársaik szülei.

Tippek a siker érdekében

Használja az évek során összegyűjtött tapasztalatait és bölcsességét, míg gyermeke a tinédzser éveiben jár. Ön is és ő is sokat profitálhat abból a tudásból, amit a tapasztalatnak köszönhet.

Elégedettségét és irántuk való megbecsülését biztosan gyermekei is érzik. A tinédzser tudja, hogy szülei mennyit vártak rá, és mennyi örömüket lelik benne, és ez csak előnyére válhat.

A szülő korától függetlenül mindig szülő kell, hogy maradjon. Arra a kérdésre, hogy vajon egy szülő lehet-e barátja a tinédzsernek, a válasz egyértelműen: nem. A tinédzsereknek szükségük van egy olyan emberre, aki rendszert teremt és határokat szab. Mikor parancsolt rá legutóbb egy barátjára, hogy csinálja meg a házi feladatát és érjen haza este tízre? Bízzunk abban, hogy a tinédzsernek megvannak a saját barátai.

A szülők mindig szakítsanak időt arra, hogy meghallgassák a tinédzsert. Egy kevés érdeklődés is nagyon sokat számít. Teremtsen lehetőséget a beszélgetésre, és gyermeke nagyobb valószínűséggel fog megnyílni Önnek.

Gondolja át, hogy nem lenne-e érdemes egy kicsit jobban megismerni az aktuális zenei trendet és a szórakozás más formáit. Minden szülő csak nyerhet, ha tisztában van azzal, hogy mi határozza meg az aktuális tini világot.

Attól függetlenül,hogy hány gyertya ég az idei születésnapi tortáján, a tinédzser évek során gyermekével nagy valószínűséggel könnyebb és nehezebb időszakokat is át fog élni. A szülők kora nem véd a felmerülő problémák ellen, de nem is jelent hátrányt a tinédzser felnevelése közben.

(Forrás: http://galtime.com)