szexting
#Szülőknek

Ismertető szülőknek a szexting veszélyeiről

2016.04.20.
4 perces olvasási idő

Egyes tanulmányok szerint a tinik közel 10%-a küld vagy fogad kétes tartalmú, szexuális jellegű üzeneteket. A cikkben fény derül arra, hogy pontosan mi is az a szexting, és hogy miért kockázatos. Vajon hogyan érdemes a szülőnek erről a kényes témáról beszélni?

Leginkább a tinik hajlamosak arra, hogy - legtöbbször meggondolatlanul - szexuális tartalmú képeket, üzeneteket, videókat osszanak meg egymás között ismerkedés céljából, vagy egy másik ember kérésére. Jobb esetben ezeket a tartalmakat a kamasz párja kéri és kapja meg, rosszabb esetben egy kiszemelt áldozatról, annak tudta és beleegyezése nélkül osztanak meg privát képeket, videókat. Azonban az is előfordulhat, hogy a képcsere egy vadidegennel történik, melynek az online világban kiszámíthatatlan és veszélyes következményei lehetnek. Mindez tehát számos negatív hatással lehet a szenvedő félre nézve, akár zsarolás céljára is használhatják egyesek az intim képeket. Ezért is fontos, hogy a szülők és gyermekeik felismerjék a szexting veszélyeit.

Tudnivalók a szextingről

Maga a „szexting” szó a „szex” és az üzenetküldés „text” szavakból jött létre, jelezve, hogy szexuális tartalmú üzenetek megosztásról van szó. Jellemzően ma már az ilyen jellegű multimédiás tartalmakat mobiltelefonokon vagy interneten keresztül (PC, laptop, tablet használatával) osztják meg a felhasználók egymás között. Az utóbbi időben a szexting egyre növekvő népszerűségre tett szert az okostelefonok elterjedésének köszönhetően, így az adott kép akár másodpercek alatt kikerülhet a világhálóra, ahol bárki megtekintheti. Ez komoly kockázatot jelent a gyerekekre nézve.

Íme, öt olyan dolog, amit minden szülőnek tudnia kell a szextingről:

1. A szextinget már egész fiatal korban kipróbálják a gyerekek

Hihetetlenül hangzik, de az utóbbi évek tapasztalatai alapján már 10-12 éves kisiskolások is kipróbálják a szextingelést, többségük azonban 16-17 éves korában próbálja ki. Éppen emiatt nem szabad sokáig várni, minél hamarabb el kell kezdeni a kisgyerek okítását, és el kell neki magyarázni, hogy mi helyes és mi nem az internetes világban és azon kívül. Ezt a beszélgetést már a szexuális felvilágosítással egybekötve meg lehet ejteni, mielőtt bármi negatív esemény bekövetkezhetne.

Szexting2. A szexting igencsak káros a gyerekek egészségére nézve

Az az érzelmi sokk, amit egy intim kép interneten történő viszontlátása okozhat egy tiniben, elképzelhetetlenül nagy és igen komoly következmények kiváltója lehet. Bizonyított tény, hogy a szexting áldozatául eső gyerekek visszahúzódóak, szorongássak küzdenek és depressziósak lesznek. Ezek az érzelmi mélypontok pedig a későbbi életére is jelentős negatív hatással lesznek. Előfordulhat, hogy a stressz és a szégyenérzet hatására az áldozatok önmaguk ellen fordulhatnak, önbántalmazás vagy az öngyilkossági kísérlet nem elhanyagolható kockázatot jelent az ilyen gyerekekre nézve. Eyhébb esetben párkapcsolati és öbizalom problémákat okoz, amely akár a gyermek egész életére kihatással lehet.

A felmérések alapján a tini lányok legalább fele a társaik (jellemzően a fiúk) nyomására szextingel. A tinik döntő többsége szerint a szextingnek igenis komoly negatív következményei lehetnek, mind az elkövetőre, mind az áldozatra nézve, mégis elég sokan megteszik, ilyen-olyan indokból kifolyólag. Azonban a többség idővel jellemtően megbánja tettét, vagy retteg a következményektől.

3. A szexting akár bűncselekmény is lehet, aminek egyenes következménye a hatóságokkal történő szembekerülés

A kiskorúakról történő szexuális jellegű képek, videók készítését, terjesztését, sőt birtoklását is szigorúan bünteti a legtöbb nyugati kultúrával rendelkező ország, mely súlyos bűncselekménynek számít. Ráadásul, ha a szextingben résztvevő elmúlt már 18, akkor számára a helyzet még rosszabb, mert pár képért is súlyos börtönbüntetést szabhatnak ki a hatóságok. Ezért minden szülőnek kötelessége felvilágosítania gyerekét, hogy bármilyen intim jellegű fotó esetén komoly bajba kerülhetnek, főleg akkor, ha sejthetően kiskorú szerepel a képeken.

Tudta?
A büntető törvénykönyv szerint az, aki 18. életévét be nem töltött személyről vagy személyekről pornográf felvételt szerez meg vagy tart, 3 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető. Aki viszont ilyen felvételt készít, kínál, átad vagy hozzáférhetővé tesz, 1-től 5 évig terjedő szabadságvesztést kaphat.

Egy ilyen ballépés hamar tönkreteheti a karrierjét: iskolai elbocsátás, börtönbüntetés, priusz - ezek minden szülő és gyermek rémálmai között szerepelnek. Amennyiben mindkét fél kiskorú, enyhébb büntetésre lehet számítani, de ha felnőtt is szerepel az ügyben, akkor számára komoly büntetési tétel várható. Nem gyerekjáték a törvénnyel való ütközés, így jobb előre gondolkodni, és elkerülni a bajokat.

4. A szextingnek hosszú távú, akár maradandó következményei is lehetnek

Az érzelmi válság és bűncselekményi vonatkozások mellett komoly hatása van a dolognak az egyéni megítélésre, a magánéletre vonatkozóan is. A mai modern technológia lehetővé teszi, hogy az emberek szinte kötöttségek nélkül kapcsolatba léphessenek és kommunikáljanak egymással, megoszthassák élményeiket egymás között. Mindezt gyakorlatilag azonnal, alátámasztva képekkel, videókkal, amelyeket az ismerőseik kommentálhatnak, további emberekkel oszthatják meg azokat. A felgyorsult információs világ kihasználásában pedig a tiniké a vezető szerep.

Mit csináljon, ha elkapja a gyerekét szexting közben?
A digitális korban szinte minden átalakult: több információ jut el egyik pontból a másikba, sokkal gyorsabban kommunikálunk és persze a fiatal generációhoz is jóval több dolog hamarabb eljut, mint korábban. Ilyenek például a szexualitással kapcsolatos információk. Ezek közül a szexting csak egy példa a sok közül. Ez az egyik legújabb őrület a tinik körében. Mit tehet a szülő?

A több milliós, multinacionális felhasználótáborral rendelkező közösségi oldalak, mint a facebook meghatározó szereppel bírnak. Ezzel csak az a probléma, hogy mindenki megoszt mindenkivel mindent. Például a kedvenc mozifilmtől kezdve a legújabb barátnő félmeztelen fotójáig mindenfélét. Valahol pedig meg kellene húzni a határt, mert a folyamat nem jó irányba vezet. Nem kell különösebb képzelőerő ahhoz, hogy mi történik azzal a bizonyos fotóval, ha kikerül a netre, és elkezdi a saját életét élni, aztán egyszer csak visszaüt. Lehet, hogy csak sok év múlva, de viszonttalálkozik vele az, akiről készült a kép, hát nem lesz kellemes meglepetés, az biztos.

5. A szextinget nem egyszerű lekövetni, de meg kell próbálni

A tinik döntési képessége rendszerint igen kiforratlan még, ezért jobb, ha a szülő hoz meg helyettük bizonyos döntéseket, vagy védi meg őket egy-egy elhibázott cselekedet elkövetésétől - ez a szülő felelőssége. Rendszeresen kérdezzen rá gyermekénél, hogy kivel és miről csevegnek, milyen multimédiás tartalmakat oszt meg a barátaival, bátorítsa gyerekét, hogy ha kétségei lennének a dolog tisztaságát érintően, akkor bátran forduljon Önhöz tanácsért. Nem árt, ha időnként ellenőrzi a tini mobilját, számítógépét, miközben erről ő is tud. Nem kell a végletekig elmennie, és nem is szabad, de ha valami baj lenne a gyereke körül, arról időben értesüljön, mielőtt elfajulna a helyzet. Jobb, ha résen van, az okos gyerekek, főleg ha tudják, hogy figyelik őket, rejtve végzik a kétes ügyleteiket. Erre jó megoldás, ha a számítógép a lakás központi helyiségében található, valamint éjszakára elveszi a gyerekétől a mobilját (nem rossz ötlet lekérni a híváslistát, vagy megnézni a részletes adatforgalmat). Mondja el, hogy ha bármi baj lenne, Ön legyen az első, akinek tudnia kell arról.

(KamaszPanasz - N.L. - everydayhealth.com)