Tv
#Szülőknek

Túl sok idő a tévé és a számítógép előtt

2014.06.27.
2 perces olvasási idő

Szülőnek lenni nem könnyű, manapság pedig egyre nehezebb. A világ jelentősen megváltozott a technikai fejlődéseknek köszönhetően, így új kihívásokkal kell szembenézni. A régi dolgok nem változtak (iskola, barátok, beilleszkedés), azonban nagy teret hódít a tévé, a mobiltelefon, a számítógép és a konzol, ezért a gyerekek napi tevékenységéből kevesebb idő jut az olyan fontosabb dolgokra, mint az aktív testmozgás és a házi feladat, ami rossz irányba viszi a fejlődésüket.

Egyes felmérések szerint a gyerekek (8-18 éves korosztály) elektronikai eszközökkel töltött ideje az elmúlt 5 év során az átlagos napi 1 óráról 6-7 órára nőtt. Ez már majdnem annyi, mint a felnőttek munkával töltött ideje, ráadásul a hét minden napján ez jellemző. Hogyan befolyásolja mindez a tinik fejlődését?

Szakértők szerint minél több időt tölt a képernyő (tévé, pc, mobil, konzol) előtt a csemete, annál inaktívabb lesz. Pedig az egészséghez hozzátartozik a napi mozgás is, ami nem csak a testsúlyt segít kordában tartani. Az aktív gyerekek jól érzik magukat, boldogabbak, kiegyensúlyozottabbak, valamint jobban alszanak és tanulnak.

Hogyan csökkentsük a gyerekek elektronikai eszközökkel töltött idejét?

NTvéhány tipp, melyek segítségével elérheti, hogy gyermeke többet mozogjon és kevesebbet üljön a számítógép előtt.

Figyeljen a saját tévénézési szokásaira! Habár úgy tűnhet, hogy a tini gyermeke egyáltalán nem figyel arra, hogy mit mond vagy tesz, akkor is Önt tekinti példaképének. Tehát hiába mondja neki, hogy fogja vissza magát, ha Ön folyton a Tv előtt ül, sms-t ír vezetés közben, vagy ebédnél is a telefonjával van elfoglalva. Ha Ön kevesebb ideig néz tévét, akkor a gyereke is átveszi ezt a szokását. Ha szabályozza a tini eszközhasználatát, akkor az eredményesség érdekében Önnek is alkalmazkodni kell a szabályokhoz.

Emlékeztesse a kamaszt, hogy kevesebbet nézze a tévét! Az elektronikai eszközök teljes tiltása nem megvalósítható a mai világban, de ezek használatának az idejét komolyan korlátozni kell az érdekükben. Néha elég finoman utalni rá, hogy eleget szórakoztak már. A mai gyerekek beleszülettek a digitális világba, ezért meg kell tanítani nekik, hogy van élet net nélkül is.

Motiválja gyerekét a mozgásra! Sok kamasz nem jár sportfoglalkozásokra, és azok közül is sokan otthagyják az edzéseket idővel. Az Ön gyermeke talán jobban motivált lesz, ha ő választhatja meg, hogy milyen foglalkozáson szeretne részt venni. Ha megvan a sportág, akkor támogassa azzal, hogy fuvarozza, felszerelést vesz neki, illetve elmegy és megnézi, hogy mit is csinál. A másik megoldás, hogy olyan videojátékokat vesz neki, ami aktív mozgásra készteti, így akár együtt is élvezhetik a mozgás örömét.

Támogassa az olyan elfoglaltságokat, melyek a társas életvitelt segítik elő! Keressenek olyan elfoglaltságokat, melyek csapatjátékot igényelnek, vagy valamilyen klubbot. Az a lényeg, hogy más gyerekekkel együtt legyen, és tudja elsajátítani a társas élet szabályait, kapcsolatokat alakítson ki.

A korlátozó szabályokat közösen hozzák meg! Sokkal többre megy, ha a követelmények kialakításába bevonja az egész családot. A közösen kialakított szabályoknak nagyobb súlya van, mert a gyerek is kiveszi a részét belőle, valamint az azok megszegéséért járó büntetésekre is rá kell bólintania.

Néhány példa:

  • nincs sms küldés az étkezések alatt
  • nincs tévénézés étkezések alatt, illetve amíg nincs kész a házi feladat, vagy az otthoni munka
  • este meghatározott időben ki kell kapcsolni a tévét
  • a számítógép közös helyiségben kell, hogy legyen
  • nincs tévé a hálószobában

Kizárólag szabályokkal nem lehet megoldani a problémát. Magyarázza el gyermekének, hogy miért fontos a szabadidő egy részét aktív mozgással tölteni (elhízás, szív és érrendszeri betegségek kockázata). Mutasson neki erről szóló könyveket, cikkeket. Értesse meg vele, hogy Ön csak az ő érdekében cselekszik, neki akar jót tenni.

(N. L. - webmd.com)