szülő
#Szülőknek

Hogyan érthetjük meg a tinédzserek viselkedését?

2014.03.17.
1 perces olvasási idő

A kamaszkor során az agy növekszik és fejlődik. Főleg az agyban végbemenő változásokra vezethető vissza a tinik viselkedése, amellyel sokszor irritálják és frusztrálják szüleiket.

A tinédzserek figyelme, motivációja, és kockázatvállaló viselkedése változik az évek során. Meglepő tény, hogy a kamaszkori viselkedésváltozás többnyire az agyban végbemenő változások egyenes következménye.

Figyelem – és hiánya

Hogyan érthetjük meg a tinédzserek viselkedését?Sok kognitív képesség - többek között a figyelem irányítása is - a prefrontális kéregnek, vagyis a homloklebeny elülső részének megfelelő működésén alapszik. A prefrontális kéreg óriási változásokon megy keresztül a serdülőkor idején, és az agy ezen területe válik szinte legutoljára éretté. Jó hír: az idősebb serdülők hatékonyabban képesek figyelmük összpontosítására, mint a fiatalabb kamaszok.

Motiváció és alulmotiváltság

Tinédzserek és felnőttek agytevékenységét vizsgálva a kutatók rámutattak, hogy a tinédzserek a jutalommal járó feladatok megoldásában sokkal alulmotiváltabbak, mint a felnőttek. A legnagyobb különbséget akkor figyelték meg, amikor a feladat megoldásáért nem közvetlen jutalmat ajánlottak fel: kiderült, hogy a serdülőket kevésbé motiválja a hosszú távú nyereség. Arra a kérdésre, hogy ezer forintot kérnek-e azonnal vagy tízezret a jövő héten, többségük az előbbit választaná. A serdülőkor vége felé viszont a tinédzsereket elkezdik érdekelni a felnőtteket is motiváló – felelősségteljes – dolgok, mint például a hosszú távú haszon.

A tinédzserek sokszor kockázatvállalóak, impulzívak, és vakmerőek. Hiszi vagy sem, a kockázatvállalás serdülő korban teljesen természetes, sőt, adaptív viselkedésforma.

Kockázatvállaló magatartás segítségével a tinédzser

  • Kipróbálja a felnőtt viselkedést, és annak kiváltságait
  • Személyiségének fejlődéshez szükséges feladatokat hajt végre
  • Tanul a saját hibáiból.

Természetesen a kockázatvállalásnak komoly negatív következményei is lehetnek.

  • A 16-20 évesek kétszer olyan nagy valószínűséggel okoznak autóbalesetet, mint a 20-50 évesek.
  • A serdülők 10-14%-a játékfüggő, a szerencsejátékot legtöbben 12 évesen kezdik el.
  • A 15-19 éves lányok teherbeesési aránya 4/100.
  • Minden évben 3 millió serdülő fertőződik meg nemi úton terjedő betegséggel (STD).
  • A 14-19 évesek minden más korosztálynál nagyobb arányban követnek el erőszakos bűncselekményeket.

Mire van szüksége egy tinédzsernek?

A tinédzserek a szülőktől türelmet, megértést és útmutatást kell, hogy kapjanak. Időről időre emlékeztetni kell őket magatartásuk lehetséges következményeire, és arra hogy hogyan csökkenthetik tetteik kockázatát. Emellett a serdülőknek elegendő mértékű önállóságra, szabadságra és felelősségre is szükségük van.

(teenmentalhealth.org)