szülő
#Szülőknek

Tini terhesség

2014.10.17.
3 perces olvasási idő

Minden szülő rémálma, hogy a tini lánya egyszer csak azzal állít haza, hogy terhes, vagy fiúgyermeke bejelenti, hogy barátnője teherbe esett. Ez egy olyan „rossz álom”, ami bizony sok emberrel megesik a valóságban. Azonban mit tehet az a szülő, akinek a gyereke idejekorán kapcsolatba kerül a terhesség tényével?

Lányok esetében

Mindenképp meg kell értenie azt, hogy gyermeke szempontjából komoly lépés az, ha megmondja Önnek, hogy fiatal kora ellenére mégis teherbeesett (hogy védekezett vagy nem, az más lapra tartozik), összeszedte minden bátorságát, és kiállt Ön elé a problémájával. Ez egy fontos lépés a fejlődése szempontjából, hiszen hajlandó vállalni a felelősséget és a várható következményeket, egy semmi esetre sem egyszerű szituáció esetén.

Valószínűleg már a végletekig aggódta magát, végigjátszott az agyában sokféle szituációt, és sejti a következményeket, a közelgő vihart, amit a bejelentése fog okozni a családban. Azonban Ön, mint szülő, nem szabad, hogy letámadja gyerekét és az összes indulatát kiélje rajta. Maradjon nyugodt, türelmes és megértő. Érezze át gyermeke problémáátj, és lehető legjobb tudása szerint segítsen neki, hogy számolni tudjon a következményekkel.

Az első dolog az (ijedtség, indulatuk elmúlása után), hogy meggyőződjenek arról, hogy tényleg terhes a gyerek, nem álriadó történt (lehetőleg nőgyógyász bevonásával, mert a gyorstesztek nem bizonyítják kétséget kizáróan, hivatalosan az eredményt). Valamint azért is érdemes szakorvoshoz (specialistához) fordulni, mert az segíthet abban, hogy mi legyen a következő lépés pozitív eredmény esetén, milyen lehetőségei vannak a lányanyának.

A valóságban három létező (reális) út/lehetőség van: vagy megtartja a babát, vagy nem és elveteti (abortusz), vagy örökbe adja. Egyes családoknál kizárólagosan vagy elutasítják az abortuszt, vagy pedig csak az jöhet számításba, ez függ a család vallási hovatartozásától, társadalmi, anyagi helyzetétől, neveltetésétől. Így a lehetséges opciók igen hamar leszűkülnek.

Önre, mint szülőre igen nagy felelősség nehezedik, de a lányára még nagyobb, ezt tartsa észben, amikor arról beszélget vele, hogy mi is legyen a teendő az elkövetkezőkben. Legyen vele szemben nyugodt, érzékeny és megértő. Azzal csak önmagát minősíti le, ha veszekszik vele, lehordja mindennek, azt érezteti vele, hogy ő most egy kudarc az Ön életében - gondoljon csak bele, szinte még gyerek és máris egy olyan problémával néz szembe, amivel még felnőtteknek is sokszor nehéz megbirkózni. Elképzelheti tehát, hogy érzelmileg mennyire padlón lehet a lánya, ez a dolog szinte a világvégét jelenti a számára. Együtt kell dolgozniuk azon, hogy egy olyan megoldást találjanak ki, ami megfelel a család és a teherbe esett lány számára is, ami a legkisebb rosszat jelenti.

Tini terhesség

Amennyiben lehet és tudják is, akkor vonják be a lányuk barátját (a feltehetőleg terhességért felelős fiút). Hiszen ő ugyanannyira felelős a történtekért, mint a lányuk, sőt a szüleit is érdemes bevonni az eseményekbe, mivel rájuk is tartozik. Beszélgessen el velük külön-külön, és találják ki, hogyan segíthetnék a nehéz helyzetbe jutott fiatal párt a lehető legjobb úton-módon. Teljesen más az az eset, amikor ismeretlen vagy nem könnyen meghatározható a teherbeesésért felelős fiú kiléte. Ez a tény csak tovább fokozza a problémákat, ráadásul a lánynak egyedül kell megbirkóznia a nehéz helyzettel és ő (és a családja) viseli egyedül a döntés súlyát, következményeit.

Amennyiben a lány meg szeretné tartani a babát, még folytathatja az iskolát, majdnem egészen a szülésig, onnantól pedig némi kényszerszünet vár rá (no nem mintha unatkozna egy csecsemő mellett). Utána folytathatja tanulmányait, igaz kissé nehezebb lesz, de megoldható és kivitelezhető, ha megvan a kellő elszántsága, kitartása és a családja is támogatja őt. Egyesek számára kényelmetlen lehet a dolog, ezért választhatják a magántanulói utat, noha nem kell lemondani az iskoláról, a tanulásról (a jobb és eredményesebb jövőről) a gyerek miatt. Léteznek a fiatal anyák oktatását segítő programok, ezért célszerű érdeklődni a megfelelő szerveknél a bővebb lehetőségekről. Tehát megvan a családteremtés lehetősége is, csak kissé több erő, kitartás és támogatás szükséges hozzá.

Ha az abortuszt vagy az adoptációt választják, mint lehetőséget, akkor a nőgyógyász illetve orvos/pszichológus szakemberek, illetve az érintett hatóságok lehetnek a segítségükre bővebb információval a procedúráról. Azt azonban ne felejtse el, hogy amennyiben az abortuszt választják, akkor azt minél hamarabb meg kell ejteni, hogy lehetőleg kevésbé veszélyeztesse az anyuka egészségét, ne legyen káros vagy maradandó negatív következménye. Minél hamarabb túlesik lánya rajta, annál biztonságosabb, és nagyobb az esélye, hogy hamarabb kiheveri a traumát.

Lányának mérhetetlen szüksége lesz az Ön szeretetére és támogatására, bármelyik utat is választja. Ha megtartja a gyereket, akkor Önnek ott kell majd állni mellette és segíteni neki a gyereknevelésben, tehát készüljön fel arra az eshetőségre is, hogy az Ön részéről is sok áldozatvállalásra lesz szükség. Beszéljék meg a gyerekével, ki hogyan gondolja a jövőt. Erősítse benne a gondolatot, hogy a felelősség (és az erőfeszítések) nagy része őt fogja terhelni, neki kell majd lemondania dolgokról a gyerek végett.

Fiúk esetében

Nem egyszerű egy fiatal fiú számára egy ilyen esemény, hát még a szüleinek az a hír, hogy a gyerekük teherbe ejtette a barátnőjét tizenévesen. Ha az Ön fiúgyermeke került ilyen helyzetbe, akkor az a legjobb, ha nyugodt marad, és normális keretek között megbeszélik a dolgot, valamint minél hamarabb felveszik a kapcsolatot a barátnő szüleivel, és együttműködnek velük, a fiatalok érdekében.

Nem szabad elkezdeni egymást hibáztatni, mert az nem vezet sok jóra.
Ráadásul kettőn áll a vásár, vagyis két ember kell a terhesség létrejöttéhez, így a felelősség és a tehervállalás is közös.

Ha a lány úgy dönt, hogy megtartja a babát, akkor a fiúra és annak szüleire is kemény munka vár, hogy egészséges és normális családi körülményeket tudjanak biztosítani az új jövevénynek (gyereknevelés, anyagi háttér biztosítása) és felelősségteljes apaszerep vállalásához. A fiúk nagy részénél sajnos fennáll az a valós probléma, hogy szeretnek elmenekülni a számukra kényelmetlen helyzetek elől, ez pedig fokozottan igaz arra az esetre, ha épp teherbe ejtik a barátnőjüket. Azonban, ha az Ön fia ilyesmit tett, ne hagyja, hogy kibújjon a felelősségvállalás alól.

Bármi is történjék, ne utasítsa el se a gyerekét és a leendő unokáját se. Az emberek gyakran hibáznak, azonban lehet, hogy egy ilyen „hiba” lesz a legjobb dolog, ami történik velük az életben.

(N.L. - www.yourteenager.co.uk)