szülő
#Szülőknek

Nyílt levél a szülőkhöz

2020.04.04.
2 perces olvasási idő

Kedves Anyukák és Apukák! Tudom, nem egyszerű beszélni a szexről, higgyetek nekem. Ne várjatok sok kérdést a gyermekeitektől, és ne várjátok, hogy nyitott könyvként viselkedjenek. A szemforgatás és a távolságtartás nem azt jelenti, hogy nem hallják, amit mondotok. A testünk változásairól és a szexről beszélni egy szülővel nem túl kellemes élmény. Nem emlékeztek?

Ha féltek beszélni a test változásairól, a menstruációról, az erekcióról, szőrzetről, görcsökről, akkor rengeteg más forrás lehet a segítségetekre, különbözőmagyar és külföldi oldalakról tudtok ellesni néhány tippet, és számos könyv is foglalkozik ezzel a témával, ami szintén segíthet. Rendeljetek akár online!

A szexről valóbeszélgetés amolyan „inkább előbb, mint később”dolog. Találkoztam már 10 éves terhes kislánnyal. Igen, 10 éves. Kitértetek a hitetekből? Hát, engem is padlóra küldött.

A legtöbb iskolában különbözőalkoholproblémákra és szexuális úton terjedőbetegségek veszélyeire felhívóprogramok vannak, amivel nincs is gond, de senki nem beszél magáról a szexről, pedig a gyermekeknek igenis fontos lenne felvilágosítást adni.

Van az emlékezetetekben olyan őrült tanács, amit a barátaitoktól kaptatok szexügyben? Fürödj meg szex után, hogy ne legyél terhes, ugrálj fel-le stb. Ezek még mindig léteznek, de még mindig nincs értelmük. A gyerekeitek többet érdemelnek holmi buta meséktől.

Nyugi

Tudom, hogy mondani mennyire könnyű. Senki nem fog elítélni, ha mondjuk egy pohár borral nyugtatod meg magad a nagy beszélgetés előtt. Gondosan válasszátok ki a helyszínt, egy olyan kényelmes helyet, ahol senki nem zavar meg, például a szobátokat.

Kezdjétek egyszerűen, például a fogamzásgátlással. Adjatok a fiatoknak egy doboz óvszert, és mutassátok meg a helyes használatot egy banán segítségével –hiszen a gyerekek nem lennének elragadtatva a meztelen szüleik láttán. Mondjátok el nekik a fogamzásgátlás minden formáját, akár hormonális, akár nem, hiszen tudniuk kell.

Legyetek felkészülve a kellemetlen kérdésekre a ti szüzességetek elvesztéséről is

Beszéljetek velük arról is, hogy mi történik akkor, ha az óvszer kilyukad, vagy lecsúszik, és hogy mi a teendőilyen esetben. Az esemény utáni tabletta nagyszerű, de elég drága…Készülj fel erre, mert te is tesztelve leszel. Te megveszed? A gyermekednek ki kell fizetnie? Ha van tervetek, mindenki tudja, mit lehet elvárni.

Ne ítélkezzetek, ha a lányotok el szeretne menni egy nőgyógyászhoz. Ahelyett, hogy azon aggódtok, hogy szexuális életet él, inkább gondoljatok arra, milyen felelősségteljesen gondolkodik.

Tudassátok velük, hogy támogatjátok és szeretitek őket, bármit tesznek

Beszéljetek a ti elvárásaitokról is. Ha azt szeretnétek, hogy gyermeketek még „ártatlan” maradjon, akkor mondjátok el neki, de ne várjátok, hogy így is történjen. Ha nem akarjátok, hogy otthon éljen szexuális életet, mondjátok el neki.

Magyarázzátok el, hogy az orális és anális szex is ugyanolyan szex, amely ugyanolyan védekezést igényel. A fogászati gát vagy az ízesített óvszer segíthet, hogy az orális szex is biztonságos legyen. A biztonságos anális szexhez pedig óvszer, síkosító és türelem kell.

Beszéljetek a szexuális úton terjedőbetegségekről is. Igen, nagyon kellemetlen, de muszáj

Akartok még messzebbre menni? Mondjátok el nekik, hogy a testük felfedezése természetes, ártalmatlan dolog, és beszéljék meg nyugodtan a partnereikkel, mi és hogyan jó nekik. Beszéljetek szerelemről, vonzalomról, a kettőkülönbségeiről. Egy erőszakos partnerre senkinek nincs szüksége.

Beszéljetek az elvárásokról, jó hírnévről, egyenrangúságról, magyarázzátok el a szexuális erőszak fogalmát. Mindenképpen essen szó arról is, milyen az a szex, amelyet mindkét fél ugyanúgy akar, hiszen az nem kifogás ezügyben sem, hogy figyelmen kívül hagytátok a témát. Mondjátok el nekik azt is, hogy számítsanak óriási érzelemkavalkádra az elsőalkalom után.

Adjátok a tudtukra, hogy feltétel nélkül szeretitek őket

Néhány gyerek végigéli a középiskolai éveket a szüzessége elvesztése nélkül, ami egy teljesen normális, általános eset. Ha még nem tettétek, adjatok nekik zsebpénzt, amelyet arra költenek, amire csak akarnak.

Kérlek titeket, Kedves Szülők, beszéljetek! Gondoljatok csak vissza arra, milyen volt őket szobatisztaságra szoktatni. Nos, körülbelül ilyen mennyiségűenergiát igényel a szexuális felvilágosítás is. Kérdezzetek, és ne érjen meglepetés akkor sem, ha olykor túl őszinte válaszokat kaptok. Ugyanúgy, ahogy az étkezési szokásokat, bizony a szexuális szokásokat is tanítani kell.

(KamaszPanasz – B.D.)