szülő
#Szülőknek

Mit tegyek, ha a tini gyermekem terhes?

2014.03.18.
1 perces olvasási idő

Nyilvánvalóan hatalmas sokk rájönni, hogy a tini lánya terhes, vagy hogy a fia apa lesz. Valószínűleg dühös, és neheztel a gyermekére, hiszen az élete egy hirtelen, és nem várt fordulatot vett.

Ám éppen emiatt most van a gyermekének a legnagyobb szüksége Önre. Önnek is alkalmazkodnia kell az új helyzethez, és minél inkább kordában kell tartania az érzelmeit. A legfontosabb ebben a helyzetben, hogy nyugodt maradjon, és beszéljen a gyermekével. Azt, hogy a gyermeke Önhöz fordult ezzel a problémával, azt jelzi, hogy az Ön támogatására és segítségére van szüksége.

Sokan félnek elmondani a szüleiknek, hogy mi történt, ugyanis rettegnek a reakciótól. Leggyakrabban azt gondolják, hogy a szüleik meg fogják “ölni” őket, de valójában a legtöbb szülő az első sokk után a lehető legtámogatóbban viselkedik. A fiatal várandós lányok és jövendő tini apukák kétségbeesetten vágynak a szülői támogatásra. A legfontosabb, hogy gyermeke tisztában legyen azzal, hogy megbízhat a szüleiben.

Mit kell tennie, ha gyermeke Önhöz fordul segítségért?

  • Tudja meg, hogy mikor is történt a dolog! Ha a közösülés az elmúlt 72 órában történt, akkor felírathat gyermekének esemény utáni tablettát.
  • Erősítse meg a terhesség tényét - vegyenek és csináljanak egy terhességi tesztet.
  • Mondja el a gyermekének, hogy Önre mindig számíthat, és mindent megbeszélhetnek - ám az is fontos, hogy egy egészségügyi dolgozóval is elbeszélgessen a lehetőségeiről.

Sok kamasz azonnal döntést tud hozni, míg másoknak több időre van szüksége. Egyesek azt ajánlják, hogy azonnal kapcsolatba kell lépni valamelyik klinikával, hiszen egyes esetekben több hetet kell várni az abortuszig - ha pedig meggondolná magát, akkor még lemondhatja az időpontfoglalását. Ha pedig úgy dönt a gyermeke, hogy megtartja a babát, azt a saját elhatározásából tegye, és ne Ön kényszerítse erre.

Ha a fia barátnője terhes, és ezt a fia elmondja Önnek, gondolja végig, hogy mire van szüksége a fiának. Beszélgetni szeretne Önnel? Szeretné, hogy segítsen neki a barátnője családjával beszélni? Az is lehet, hogy csak tudatni szeretné Önnel a tényeket, és nem kívánja, hogy Ön közbeavatkozzon.

Tanácsok

  • Fogadja el, hogy kavarognak a fejében a gondolatok, és félelmet érez. Mindez teljesen normális.
  • Koncentráljon gyermeke szükségleteire. Tartsa észben, hogy a gyermeke jóléte a legfontosabb.
  • Beszéljen valakivel, aki érzelmileg nem érintett az ügyben - ő talán más szemszögből fogja látni a dolgot.
  • Bizonyosodjon meg, hogy gyermeke egészségesen él, és mindent megtesz a baba érdekében: pl. eljárnak terhesgondozásra. Ha gyermeke vagy párja dohányzik, bátorítsa őket az azonnali leszokásra!
  • Segítsen abban, hogy a kamaszok tudják folytatni a tanulmányaikat!

(Gy.A. - familylives.org.uk)