szűz
#Szülőknek

Hogyan beszéljen gyermekével a szexualitásról?

2016.02.27.
1 perces olvasási idő

Szavak nélkül is számos dolgot közölhet gyermekével. Ha a szexualitás kérdéséről van szó, sokat üzenhet gyermekének azzal is, ahogyan gyermeke magánéletét és a testével kapcsolatos kérdéseket kezeli. Ha úgy érzi, nehézséget okoz a nemiségről és a fogamzásgátlásról beszélni csemetéjével, nyugodjon meg, hiszen nincs ezzel egyedül!

Noha nem egyszerű gyermekével a szexualitásról beszélgetni, ez elengedhetetlenül szükséges. Ha visszaemlékszik, az ilyesmiről Ön is bizonyára szívesebben beszélgetett a barátaival, mint a szüleivel. Hogyan beszéljen gyermekével a szexualitásról?Gyermeke már biztosan sok mindent tud a barátaitól, az iskolaorvostól, a médiából, de fontos, hogy Ön ezeket az információkat helyre tegye benne.

A kutatások azt mutatják, hogy a legtöbb tinédzser megbízik szülei útmutatásában. Gyermekének szüksége van a támogatására, beleegyezésére, bizalmára, hogy Öntől tudja meg a tényeket. Fontos, hogy a tini a lehetséges kockázatokkal is tisztában legyen, ezért mesélje el neki, mit kell tudnia a nemi úton terjedő betegségekről, többek között az AIDS-ről és a HPV-ről!

Legyen olyan szülő, akitől nem fél gyermeke kérdezni!

Senki sem ismeri jobban a gyermekét, mint Ön. Éppen ezért Önnek kell a legjobban tudnia, gyermeke mikor áll készen arra, hogy a fogamzásgátlásról és a nemiségről beszélgessen. A legfontosabb, hogy megtaláljuk a megfelelő pillanatot.

Kérdezze meg gyermekét, hogy van-e valamilyen kérdése! Így ha gyermeke később bármikor úgy érzi, szeretne beszélgetni a témáról valakivel, Önt fogja választani.

Természetesen Ön sem tudhatja a választ mindenre, ám ha kerüli a témát, gyermeke azt hiheti, hogy a fogamzásgátlás és a szexualitás tabutéma a családban. Számos kutatás kimutatta, hogy a szexuális felvilágosítás egyáltalán nem vonja maga után azt, hogy gyermeke korábban kezdene el nemi életet élni. Viszont biztonságosabb és tudatosabb együttlétekhez vezethet a jövőjében.

Válaszoljon őszintén a kérdésekre! Gyermeke úgyis rájön, ha nem beszél vele őszintén. Merje beismerni azt is, ha nem tudja a választ – így gyermeke meg fog bízni Önben!

Ha még mindig képtelen rávenni magát, hogy a nemiségről beszéljen gyermekével, forduljon segítségért egy olyan szakértőhöz, vagy hozzáértő felnőtthöz, akiben Ön is és gyermeke is megbízik, és aki előtt tudnának ilyesmiről beszélgetni. Ez az „első lépés” oldhatja a feszültséget, és megmutathatja, hogyan folytassa a beszélgetést gyermekével.

(KamaszPanasz)