sexting
#Szülőknek

A filmes szexjelenetek hatása a tinikre

2014.07.18.
1 perces olvasási idő

Kutatások szerint a szexuális tartalommal rendelkező filmek nézése negatívan befolyásolja a tinédzserek szexuális életét, korai nemi aktivitást és veszélyes szexuális viselkedést okozva.

A vizsgálatban amerikai kutatók elemezték a szexuális tartalmakat a 1998 és 2004 között megjelent népszerű filmekben, majd megkérdeztek több mint 1200, 12 és 14 év közti gyereket, hogy melyik filmet látták. Hat évvel később a felmérésben A filmes szexjelenetek hatása a tinikrerésztvevőket megkérdezték, hogy mikor lettek szexuálisan aktívak és hogy vállaltak-e szexuális kockázatot (pl. óvszer nélküli szex, több partnerűség).

A tanulmány szerint azok a tinik, akik több szexuális tartalmú filmet láttak, hamarabb vesztették el a szüzességüket, több szexpartnerük volt, és alkalmi szexnél nem használnak óvszert. A kísérletben, melyben megpróbálták meghatározni, hogy a szex-jelenetek hogyan hatnak a fiatalok szexuális viselkedésére, a kutatók a kíváncsiságra összpontosítottak. Ez a jellegzetesség 10 és 15 év között tetőzik, egyfajta késztetés arra, hogy új dolgokat fedezzenek fel. A tanulmány szerint a nagyobb mértékű szexuális tartalom „fogyasztásának” hatására ez a személyiségvonás megerősödik a serdülőknél, és tovább maradhat erős.

Úgy tűnik, a filmek alapvetően képesek meghatározni egy ember személyiségét, megerősíteni egy jellemvonást és elnyomni egy másikat. A kutatások arra utalnak, hogy az ilyen emberek nem csak veszélyesen viselkednek, de akár agresszívak is lehetnek. A filmek hatására a személyiség számos része torzulhat, emellett a filmek rossz tanácsot is adhatnak. Számos tini használja a filmeket, mint egyfajta „szex kézikönyvet”, a partnerrel való viselkedés, és a problémás érzelmi szituációk megoldására.

Bár ezeket az eredményeket arra is foghatjuk, hogy ez már egy másik nemzedék, más viselkedési formával, ám az biztos, hogy a filmeknek deformáló erejük van, ha arra fogékony időszakban nézzük őket. Hatással vannak ránk: sírunk, nevetünk, megváltoztatja a hangulatunkat, szimpatikus lesz a főhős, gondolatokat ébreszt bennünk. Ez a tinédzserek személyiségére, akik ezeknek az érzelmeknek sokkal inkább átadják magukat, miért ne lehetne hatással?

Éppen ezért gondosan válogassuk meg, hogy gyermekünk milyen filmet néz. Mindennek megvan a maga ideje, az ilyen tartalmakhoz fel kell nőni.

(http://ht.ly/cqAVs)