óvszerhasználat
#Szülőknek

Felvilágosítás: beszéljenek az óvszerről

2017.06.03.
2 perces olvasási idő

A gumióvszer az egyetlen fogamzásgátlási mód, ami védelmet nyújt a nem kívánt terhesség és a nemi betegségek ellen is. Annak ellenére, hogy nem nyújt 100%-os védelmet, mégis ez az egyik legbiztonságosabb módszer.

Az egyik legpozitívabb változás a fiatalok szexuális életében az, hogy a fiúk is felelősségteljesen kezdtek el gondolkozni a fogamzásgátlásról. Ma már nem csak kizárólag a nőkre hárul ez a feladat. Ennek ellenére, még most is túl sok fiú zárkózik el az óvszerhasználattól, az alábbiakra hivatkozva:

„Megöli a spontán kezdeményezést.” vagy „Nem érzek tőle semmit.”

A lányok azért félnek óvszert hordani a táskájukban, nehogy könnyűvérűnek találják őket, vagy azt gondolják róluk, hogy mindenképp el akarnak csábítani valakit.

Pedig ha a tinédzserkori fogamzásgátlásról beszélünk, az üzenet fiúknak és lányoknak egyaránt szól: védekezés nélkül szeretkezni - akár egyetlen alkalommal is - felelőtlenség, ami miatt talán az egész életük kisiklik. Fontos gyermekünkkel megértetni, hogy a felelősségteljes óvszerhasználat a saját érdeke! Hangsúlyozzuk, milyen lényeges az, hogy bárkivel is kerül intim kapcsolatba, óvszer nélkül a szexre bizony nemet kell mondania - nincs kifogás, nincs kivétel!

A tinik még mindig azt hiszik, meg tudják mondani ki nemi betegséggel fertőzött és ki nem. Sőt, legtöbben úgy vélik, az ő ismeretségi körükben ilyesmi elő sem fordulhat! Pedig az igazság az, hogy senkit nem tudunk igazán megítélni, csak saját magunkat! Bízunk benne, hogy a partnerünk nem csap be és igazat mond, de egy kutatás szerint 10 fertőzöttből 4 nem tájékoztatja partnerét a betegségéről! Továbbá kétharmaduk a betegsége ellenére nem is használ mindig óvszert!

Beszéljen kamasz gyermekének a különböző nemi betegségek veszélyeiről, illetve arról, hogy ma már sajnos gyakori, komoly és valós veszély a HPV fertőzöttség, ami a fiataloknál is rákot, és akár halált is okozhat! Mondja el, hogy noha van HPV védőoltás, ez csak a betegség kórokozóinak bizonyos törzsei ellen véd, így nem ad teljes körű védelmet! A fiúknál ráadásul a betegségnek gyakran nincsenek is tünetei, így a fertőzést akár tudtukon kívül is továbbadhatják! Az óvszer helyes használata éppen ezért nagyon fontos!

Beszéljen gyermekének arról, hogy mire figyeljen az óvszerhasználattal kapcsolatban, illetve hogy miért fontos annak a helyes tárolása és a megfelő módon történő levétele is. Beszéljenek arról is, mi a teendő, ha az óvszer használat közben elszakad vagy lecsúszik! Biztosítsa gyermekét arról, hogy kérdéseivel, problémájával bármikor fordulhat Önhöz, vagy ha ezt kellemetlennek érzi a tini, ajánljon neki olyan megbízható honlapokat, ahol releváns információkat talál a szex, óvszerhasználat, nemi betegségek témában!

Az ilyen jellegű beszélgetések kellemetlenek, kényelmetlenek lehetnek mind a szülő, mind a kamasz számára, de fontos sort keríteni rájuk! Kezdheti talán azzal, hogy elmondja, ez egy furcsa beszélgetés lesz, de szereti őt annyira, hogy féltse a nem kívánt következményektől, ezért fontos erről beszélniük! Ha őszintén beszélünk és a tényekkel szembesítjük gyermekeinket, rá fognak jönni, milyen nagy veszélyt is jelent az óvszer nélküli szexuális kapcsolat!

K.F.

Kapcsolódó címkék

anya