nem kívánt terhesség
#Szülőknek

Segítsen tini gyerekének elkerülni a nem kívánt terhességet!

2012.03.15.
3 perces olvasási idő

A tini (nem kívánt) terhességek számának alakulásában 1991-2005 között jelentős visszaesés volt érezhető, most azonban újra emelkedő tendenciát mutatnak a statisztikák. Egy felmérés szerint a tini terhességek mértékének növekedése 4%-os mértékű volt 2005-2006 között, ami aggodalomra adhat okot az egészségügyi szakértők és a szülők számára, valamint a lehetséges okok felderítésére készteti az egészségügyet.

Nincs egyértelmű ok, amire visszavezethető lenne a tini terhességek újbóli növekedése, azonban egy sor tényező közrejátszhat a statisztikákban szereplő adatok alakulásában, például:

  • Kisebb mértékű szülői felügyelet (a legtöbb szülő alig látszik ki a munkából manapság, hiszen a család számára elő kell teremteni az élethez szükséges javakat), a fiatal felnőttekre pedig alig figyelnek oda.
  • Társadalmi elfogadottság (inkább megszokás, beletörődés), naponta látni a hírekben tini sztárokat terhesen pózolni, bármiféle stabil párkapcsolat nélkül (és mennyi átlagos lány van hasonló cipőben).
  • Divat, egyesek szemében menő fiatal, egyedülálló anyának lenni.

A szülőknek mindent meg kell tenniük, ami csak az erejükből kitelik, hogy megakadályozzák gyerekük tévútra lépését, segítsék annak egészséges felnőtté válását anélkül, hogy már fiatalom tönkretennék az életüket. Ehhez nyújt némi segítséget az alábbi lista:

Legyen jó példaképe a gyerekének, ez a legfontosabb. Nem árt, ha tisztában van a saját szexualitáshoz való hozzáállásával és nézeteivel, mielőtt azokat átadná csemetéjének. Ön szerint mennyire elfogadható a 18 éven aluliak közötti bármiféle szexuális kapcsolat létesítése? Az önmegtartóztatás megoldás? Ezen kérdések megválaszolása segíthet önnek felismernie a szexualitáshoz való saját hozzáállását, értékrendjét, felfogását.

A szexuális „felvilágosítás” érdemi és folyamatos legyen, ne tudja le egy egyszeri és zavaros kiselőadással. Sok szülő igen kényelmetlenül érzi magát, amikor a szexualitás szóba kerül, nem hogy még beszéljen is a gyerekének arról. Van, hogy szándékosan elkerülik az ilyen beszélgetéseket, vagy ködösítve, fél információkkal tudják le a dolgot, amikor a gyerek kíváncsiskodik. A helyes megoldásnak egy folyamatos, lehetőleg kicsi kortól kezdődő kétirányú, nyílt és őszinte, szülő-gyerek párbeszéd formájában kéne megtörténnie, mely során kitárgyalják a nemiséggel és a szexualitással kapcsolatos dolgokat. Nem szabad kioktatás jellegűnek lennie, hagyja, hogy a gyereke kérdezzen, elmondja a véleményét. Ne féljen beismerni a tényt, ha épp nem tudja a választ az adott kérdésre, ne tereljen, mindig a gyerek életkorának megfelelően adagolja az információkat, így vezetve őt helyesen a felnőttkorba.

Figyeljen oda gyermekére! A megfelelő szabályok és egyességek meghozása az elvárt viselkedés érdekében elengedhetetlen. Nem árt, ha tisztában van azzal, hogy mit csinál a gyereke otthon, az iskolában és azon kívül is. Kérdezze ki, és csak úgy engedje el bárhová, ha tudja, hogy hová, kivel, meddig megy el, hogyan jön haza és hasonlók.

Ismerje a gyerekét és barátait (valamint azok családját). A kamaszok inkább hallgatnak társaikra, mint szüleikre vagy más felnőttekre. Érthető, ha azt szeretné, hogy a tini az Ön értékrendjéhez, felfogásához hasonló (helyesnek tartott) elveket valló emberekkel barátkozik.

Támogassa a csoportos, szervezett elfoglaltságokat, mintsem a párban történő csavargást. Kisebb eséllyel következik be a nem kívánt terhesség, ha már idejekorán elbátortalanítja a tinit a felelőtlen találkáktól. Ne engedje túl korán randizni, tudassa gyerekével, hogy mely életkorban és körülmények esetén tartja elfogadhatónak egy párkapcsolat kialakítását. Ez már családonként változó, egy sor faktor befolyásolhatja, hogy az adott szülő mit tart gyerekével szemben elfogadhatónak és mit nem. Egyesek szerint a 16 éves kor már elég, míg mások csak a gyerek 18 éves kora után tartják elfogadhatónak a párkapcsolat létrehozását. Ne feledje, hogy csak Ön ismeri igazán a saját gyermekét, és tudhatja az ő fejlettségi, értelmi szintjét, mikor, illetve mit engedhet meg neki.

Bátorítsa a tinit, hogy a saját korcsoportjában keressen párt magának, ne randizzon saját magához képest túl fiatal, vagy túl idős személlyel. Sokkal nagyobb a terhesség veszélye, ha a lány fiatalabb a fiútól, főleg ne hagyja, hogy 18 éven aluli lánya felnőtt személyekkel ismerkedjen.

Fokozott hangsúlyt kell, hogy fektessen a megfelelő oktatásra. Mutassa meg gyerekének, hogy mennyi lehetőségtől eshet el, ha becsúszik egy nem kívánt terhesség, ami akár az életét is tönkreteheti. Segítsen neki a helyes életút kiválasztásában.

Figyeljen oda arra, hogy a kamasz mit néz a Tv-ben vagy a számítógépén. Ha kell, használjon korlátozó beállításokat a tinire nézve káros tartalmak ellen.

A jó és bensőséges kapcsolat kialakítása gyermekével az elsődleges védelmi vonalat képezheti a különféle problémák ellen.

(N. L. - byparents-forparents.com)