feltalálók
#Ezt látnod kell

Hihetetlen tinik a tavalyi Google Science Fair-ről, akik meg fogják változtatni a világot

2015.08.21.
3 perces olvasási idő

A Google Science Fair egy minden évben megrendezésre kerülő tudományos verseny a világ tinédzserei számára. Noha a következő 10 versenyző nem nyert díjat a versenyen, mégis a legjavát mutatja be annak, amit a tini tudósok letettek az asztalra.

Balesetészlelő és -bemérő rendszer

Rohan Chacko, 14 és Soham Basu, 14, Egyesült Arab Emírségek

A balesetészlelő és –bemérő rendszer egy kis prototípus, ami katasztrófavédelmi egységeknek szállít információt. Azzal, hogy azonnal kommunikál, amikor egy baleset történik, csökkenti a katasztrófavédelmi járművek reakcióidejét. Ez, és az ehhez hasonló készülékek minden bizonnyal nagymértékben fogják fejleszteni a világ katasztrófavédelmét.

Rohan Chacko

Elektromosság termelő lábbeli

Angelo Casimiro, 16, Fülöp-szigetek

Tudtad, hogy egyszerű sétálással is tudsz elektromos áramot termelni? Az előrelátó filippínó tinédzser elektromos áramot termelő cipőjét, melyen 5 éve dolgozik, a Google Science Fair-en mutatta be.

A piezoelektromos kristályok segítségével a fiúnak olyan energiatermelő talpbetétet sikerült kifejlesztenie, mely elég elektromosságot termel pusztán sétálás során ahhoz, hogy elemet, vagy okosruházatot töltsön. Az ehhez hasonló eszközök bevezetése csökkentené a városi elektromos hálózat megterheltségét, vagy akár áramot is termelhetne távoli területeken.

Angelo Casimiro

További részletek itt.

Modul ház az energiaforrások hatékony felhasználására

Dev Shaurya Singhal, 14, India

Egy másik lenyűgöző tinédzser, aki Indiából származik, megalkotta ezt a hihetetlen házmodellt, ami rendkívül energiahatékony. A ház a MÜC (mikrobiális üzemanyagcella) és az MEC (mikrobiális elektrolíziscella) chipeket elektromos áram termelésére és a szennyvíz kezelésére hasznosítja. Ez nemcsak ingyen energiaforrást ad a háztulajdonosoknak, hanem egy erőteljes, praktikus megoldást jelenthet a környezeti hatásoknak való kiszolgáltatottság ellen is.

Dev Shaurya Singhal

Technológia, mellyel falevélből, műanyag palackokból és papírszemétből papír készíthető

Aleksandr Orchenko, 14, Christina Ruzina, 14, Alexander Zakharov, 14, Oroszország

Ez a három orosz fiatal rájött, hogyan készíthető közepes minőségű papír újrahasznosított papírszemétből, falevélből és műanyag palackokból. Mivel a világ nehezen tudja lassítani az erdőirtást, ráadásul égig érő mennyiségű kidobott műanyag palackot termel, ez a technológia komoly megoldást jelenthet egy fenntarthatóbb jövőért.

Teremin: egy érintés nélküli légzésfigyelő monitor

Eswar Anandapadmanaban, 16, USA

Ez a tehetséges 16 éves Google Science Fair-versenyző az invazív (a beteg testébe behatoló fizikai beavatkozással járó) légzésfigyelési módszerek problémáját próbálta megoldani. Ez az új készülék vezetékek vagy elektródák nélkül figyeli meg a légzést. Egy készülék ami magában hordozza a képességet, hogy leegyszerűsítsen egy ilyen problémás, mégis szükséges egészségügyi mérést, ez a projekt határozottan az egészségipar javára válhat.

Eswar Anandapadmanaban

Katt ide.

A napenergia hasznosítása öntözőrendszerekhez

Sadineni Shashank, 14, India

Ez az ötletes kis öntöző teljesen napenergiára hagyatkozik a működéshez. Mivel az eszköz teljesen automata öntözőrendszert hoz létre, amihez egyáltalán nem kell külső energiaforrás, kétségtelen, hogy jelentősen csökkenti a locsolásra fordított pénz és energia mennyiségét, ráadásul a mezőgazdaságot is fejlesztheti az elmaradottabb területeken. Sőt mi több, a szerkezet akkumulátorról is működik, így amikor nincs napos idő, automatikusan érzékeli, ha a növények már elég vizet kaptak.

Sadineni Shashank

Intelligens energiakapcsoló eszköz energiatakarékos protokollal

Weitung Chen, 15, Tajvan

Ez az innovatív eszköz javítja a fogyasztói elektronikai cikkek energiatakarékosságát. A valós idejű polling technológia hozzáadásával ez az eszköz teljesen automatikus és megspórolja a készenléti energiát. Az ehhez hasonló készülékek jóval meghosszabbíthatják a hordozható technikai eszközeink akkumulátorának élettartamát, nem is beszélve az egészségügyben használtakéról.

Weitung Chen

Bővebben.

A gravitációsan lencsézett kvazárok beazonosítása

Pranav Sivakumar, 14, USA

Ez a tehetséges 14 éves fiú kifejlesztett egy új módot a gravitációsan lencsézett kvazárok beazonosítására. A kvazárok mélyűrbeli energikus objektumok, amik alapvető fontosságúak, hogy megértsük a világegyetemet. A lencse torzítása fejleszti a képességünket a körülöttünk lévő univerzum értelmezésére, és további felfedezésekhez vezethet az éjszakai égbolt tanulmányozásában. Egy egyedi algoritmus használatával a kvazárok képei összehasonlíthatóak a szomszédjaikéval, hogy meghatározhassuk, nem két csillagot jegyzünk-e fel egyként.

Az AGE akadályának áttörése

Mythri Ambatipudi, 13, USA

Ez a zseniális 13 éves felfedezet egy lehetséges gyógykezelést azokra a kémiai reakciókra, amik a legfőbb életveszélyes betegségeket okozzák. Ezek közé tartozik az érszűkület, a rák, az Alzheimer-kór, a diabéteszes neuropátia, a vesebaj és a retinopátia, amiket az előrehaladott glikációs termékek (AGE) okoznak, más szóval az AGE-reakciók. Azzal, hogy ez a tini természetes megoldást szerez, ami meggátolhatja az AGE képződését, lehet hogy az orvostudomány forradalmasítója lesz.

Mythri Ambatipudi

Egy egyszerű módszer a szennyvíz kezelésére, és a vegyszerek visszanyerésére hőmérséklet- és nyomásváltoztatások segítségével

Andrew Ma, 17, USA

Ez a 17 éves Andrew Ma által készített projekt a szennyvíz kezelését próbálja megfizethetőbbé tenni. Az új, egyedi megközelítés kezeli a szennyvizet és egyidejűleg vegyszereket nyer vissza belőle. Ez az új apparátus lehetővé teszi az otthoni szennyvíztisztítást.

Andrew Ma

(B.Zs. www.lifehack.org)

Kapcsolódó címkék

agy