feltalálók
#Ezt látnod kell

6 feltaláló, akit a saját találmánya ölt meg

2015.06.02.
1 perces olvasási idő

A találmányok csodálatos dolgok, főleg, amelyek még azokban az időkben születtek, amikor a technika még nem volt annyira fejlett, mint manapság. Éppen emiatt számtalan esetben maguk a feltalálók próbálgatták találmányukat, ám ezek a kísérletek sajnos néhány esetben az életük végét jelentették.

Az örök fiatalság kutatója: Alexander Bogdanov (1873-1928)

találmány

Alexander Bogdanov polihisztor volt, politikusként és íróként is szerencsét próbált, de a tanári, a közgazdász és a filozófusi pályán is megfordult, mielőtt az orvostudományba mélyedt. Eredetileg az örök fiatalság titkát szerette volna megfejteni, így kezdett el saját magán vérátömlesztést végezni. Azt tapasztalta, hogy ereje megújult, teste szinte megfiatalodott.

Napjainkban sok millió ember életét menti meg a vérátömlesztés, ám Bogdanov pont ebbe halt bele. A 12. vérátömlesztés során ugyanis TBC-vel és maláriával fertőzött beteg ember vérét kapta, akinek a vércsoportja sem egyezett az övével.

A repülő szabó: Franz Reichelt (1879-1912)

Franz Reichelt

A szabómester bajba jutott pilótákon akart segíteni szabadidejében. Egy ejtőernyő kifejlesztésén dolgozott. Számos kísérletet végzett bábukkal, ezek azonban többnyire sikertelenek voltak. Engedélyt kért, hogy a találmányát az Eiffel-toronyról leugorva próbálhassa ki. A helyszínen megjelent újságírói érdeklődés miatt úgy döntött, ő maga teszteli az ejtőernyő prototípusát, az előzetesen megbeszélt bábu helyett.

A kísérlete ezúttal sem sikerült, lezuhant, és a korabeli források szerint a talajba csapódva mintegy 15 cm mély krátert hagyott maga után. Állítólag már zuhanás közben szívinfarktust kapott. Ezután sokáig "Repülő Szabó" néven emlegették.

A Titanic konstruktőre: Thomas Andrews Jr. (1873-1912)

Thomas Andrews Jr.

A férfi a Harland és Wolff hajógyár rajzoló és tervezőrészlegének ügyvezetője, a cég vezérigazgatója volt Írországban. Neve onnan lehet ismerős, hogy ő irányította a White Star Line hajótársaság több hajójának tervezését, így a két leghíresebbnek, az Olympicnek és a Titanicnak is ő volt a konstruktőre. Ő is a hajón volt, amikor a Titanic első útján, 1912. április 14-én jéghegynek ütközött, majd elsüllyedt. Andrews nem szállt mentőcsónakba, ugyanis képtelen volt elhagyni a hajóját.

A cikk a szeretlekmagyarorszag.hu oldalon folytatódik.

Kapcsolódó címkék

agy