alvás
#Ezt látnod kell

Jobban alszanak a tinédzserek a virtuális valóság játékoktól?

2021.07.13.
1 perces olvasási idő

A kérdés azért érdekes, mert azt már számtalanszor leírták, hogy főként a tinédzserek lassabban alszanak el ha az elalvás előtti mobiloztak vagy tévéztek. Ezúttal a virtulális valóság (VR) játékok – alvást befolyásoló hatására voltak kíváncsiak a kutatók.

És tessék: egy új tanulmány szerint a virtuális környezet „meglátogatása” előnyös lehet a középiskolások alvásának szempontjából. Legalábbis erre a következtetésre jutottak az SRI International Egészségtudományi Központjában, a kaliforniai Menlo Parkban.

Az előzetes eredményeik szerint a relaxáció és a virtuális valóság „beavatkozása” után az álmosság fokozódott, csökkent az éberség, illetve a kísérletben résztvevők pulzusa. A tizenévesek átlagosan 6 perccel hamarabb aludtak el, és 3%-kal növelték az alvás hatékonyságát - az ágyban alvás közben eltöltött idő százalékos arányát - összehasonlítva a lefekvés előtti csendes tevékenységek megszokott éjszakai rítusával összehasonlítva.

A vizsgálatban 29 középiskolás diák vett részt 16 és 18 év között, akik közül 10 alvási nehézségekkel küzdött

A résztvevők alvását két éjszaka poliszomnográfiával értékelték. Az alap-éjszakán 20 perc csendes tevékenységet folytattak, például könyvet olvastak lefekvés előtt. A beavatkozás éjszakáján 20 perc lassú légzést hajtottak végre, miközben egy pihentető, magával ragadó, virtuális valóság környezetet élték át.

"Eredményeink azt mutatják, hogy a magával ragadó virtuális valóság és a lassú légzési/relaxációs technikák segíthetik a lefekvés előtti relaxációt és javíthatják az általános alvásminőséget a jó alvással rendelkező serdülőknél és azoknál is, akiknek álmatlansági tünetei voltak" - mondta Dr. Dilara Yuksel vezető szerző. "Bár megállapításaink még csak előzetesek, azt sugallják, hogy a magával ragadó virtuális valóság a lassú légzési/relaxációs technikával kombinálva alkalmas az alvás megkönnyítésére még a problémás alvóknál is."

Yuksel hozzátette, hogy a kezdeti eredmények különösen fontosak a tizenéves álmatlanság és más alvászavarok kezelésében, amelyek önmagukban egyéb fizikai és mentális rendellenességek, például a depresszió kockázati tényezői is.

(Szegő Miklós, www.sciencedaily.com)