halál után
#Ezt látnod kell

Megdöbbentő dolog történik a halál után

2022.03.29.
1 perces olvasási idő

Mindenkit foglalkoztat a kérdés: van-e élet a halál után? A tudósok a kérdést még nem tudták megválaszolni, de rájöttek egy igen meglepő dologra: a test halála után egyes gének még működnek.

A Science Magazine-ban közzétett tanulmány szerint az állatok egyes génjei tovább élnek – akár négy napig is – a testük halála után. Sőt, egyes gének, amelyek az embriók létrejöttéért felelnek, valamint a rákkal kapcsolatba hozható gének még aktívabbá válnak a halál után. Egyelőre csak állatokban vizsgálták ezt a különleges folyamatot, azonban ez az új információ az embert érintő betegségek terén is forradalmi változásokat hozhat.

Számos új utat nyithat meg az orvostudományban

A felfedezés segíthet csökkenteni a rák kialakulásának veszélyét szervátültetés után, és a gyilkosságok áldozatainak vizsgálatát is egyszerűbbé teheti a törvényszéki dolgozók számára.

Peter Noble professzor, a Seattle-ben található Washington Egyetem tudósa azt mondta a Science Magazine-nak, hogy az a kíváncsiság inspirálta a kutatást, hogy „mi történik, ha meghalok”. Hozzátette, hogy a halál tanulmányozásával rengeteg információt lehet megtudni magáról az életről.

A tudósok halott egerekben és zebrahalakban vizsgáltak meg több mint ezer gént. A zebrahalak esetében a gének a halál beállta után négy napig, az egerek esetében pedig két napig voltak aktívak. Az eredményekből arra lehet következtetni, hogy más életformáknál is hasonló dolgok történnek a halál után.

Egyes gének az immunrendszerért vagy a stresszért felelnek, de olyan gének is „ébren” voltak, amelyek a fejlődésért, az embriók létrejöttéért felelnek. Noble professzor szerint a felfedezésben az a szenzációs, hogy a fejlődési gének is működnek a halál után - írja az Independent.

A kutatás eredményei később abban lehetnek az orvosok és tudósok segítségére, hogy a transzplantációkor a szerveket minél nagyobb épségben ültethessék át. De a kriminalisztikában és a rendőrök nyomozásai során is használni lehet majd az új adatokat. A boncolás során sok biológiai, kémiai és fizikai indikátort használnak a halál beálltának meghatározásához, de a legtöbb eljárás nem elég pontos.

(faktor.hu)

Kapcsolódó címkék

agy