óvszer
#Betegségek

Nemi betegségek, amik ellen az óvszer sem véd

2023.05.27.
1 perces olvasási idő

Tévhit, hogy az óvszer véd minden fertőzés ellen. Tény, hogy a legtöbb nemi betegség a vér útján terjed, tehát kis sérülések útján jut el a kórokozó egyik gazdából a másikba. Természetesen ezek ellen véd az óvszer. Azonban vannak olyan betegségek, amik ellen az óvszer nem véd.

A nemi szerv környékén, a szeméremdombon, a gáttájékon lehetnek olyan nemi úton terjedő elváltozások, amik a bőr dörzsölésével szexuális aktus alatt könnyen megfertőzik a partnert. Ide tartozik például a HPV vírus, hiszen ezen vírus által okozott szemölcsök felszíne sérülékeny, mechanikai hatásra könnyen kiszabadulnak a vírusok, és megfertőzik a másik felet.

Ugyanez a helyzet a herpeszvírussal, hiszen a herpeszes hólyagok a nemi szervek környékén is kialakulhatnak, és a hólyagfedél leszakadása könnyedén bekövetkezhet aktus alatt, így a vírusrészecskék kiszabadulnak, és a másik fél testfelszínére jutnak.

Az orális szex is veszélyes lehet

A Molloscum contagiosum nevű vírus is terjedhet nemi úton. A vírus grízszerű növedékeket alakít ki, mely szintén testi érintkezéssel terjedhet. Az orális szex útján is lehet nemi betegséget kapni. A HPV vírus, a herpeszvírus, de még a gonorrhoea és a szifilisz is terjedhet így, és a szájnyálkahártyán alakíthat ki tüneteket.

Ugyanez a helyzet a folyásokkal, azok ellen sem véd az óvszer, ugyanis az óvszert csak egy bizonyos magasságig lehet a hímvesszőre húzni, a hüvelybe viszont a hímvessző egésze bekerül.

Amikor folyása van a női partnernek, akkor az egész hüvelye gyulladásban van, tehát nem nehéz elképzelni, hogy a betegséget okozó baktériumok és gombák, könnyen átjutnak az óvszer ellenére is a férfi partnerre. A legtöbb folyást okozó kórokozó nem okoz semmilyen panaszt a férfi partnernek, de visszaadhatják a betegséget a nőnek.

Mindezek ellenére mindig védekezzetek, hiszen a nemi betegségek kockázatát az óvszer használata azért nagymértékben csökkenti. Meggondolatlanul, ismeretlen partnerrel pedig ne bonyolódjatok szexuális kapcsolatba, hiszen láthatjátok, hogy még ha óvszert használtok, sem vagytok 100%-ban védettek.

(KamaszPanasz - Dr. Csuth Ágnes, családorvos)