online
#Lélek

Online randin is védekezz!

2009.04.01.
2 perces olvasási idő

A netes randizás előnye, hogy teljesen ismeretlenekkel ismerkedhetsz össze, olyanokkal, akiknek fogalmuk sincs az iskolai jegyeidről, szülői hátteredről, baráti kapcsolataidról, így teljesen új lappal indulhatsz! Ám az online ismerkedésnek megvannak a veszélyei is, ezért fontos, hogy légy észnél!

Egy hosszú és unalmas nap után a suliból hazaérve lehuppansz a géped elé, és a kedvenc randioldaladon a következő üzenet fogad: Helló, láttam a képed és nagyon csinos vagy! Szerintem sok közös vonásunk van! Beszélnünk kellene! Talán találkozhatnánk is valamikor!


Az online ismerkedésnek rengeteg veszélye van. Mivel nem ismerd személyesen azt, akivel beszélgetsz, nem tudhatod, hogy az illető tényleg az-e, akinek mondja magát. Sajnos sok felnőtt ismerkedik ilyen oldalakon nála sokkal fiatalabbakkat, ami nagyon veszélyes is lehet. Lehet, hogy eddig csak filmekben láttál ilyet, de a legtöbb pedofil hajlamú ember tényleg így ismerkedik.

Légy résen!

Tudnod kell, hogy egy idősebb férfinak semmi más célja nincs, ha tizenévesekkel ismerkedik, mint szexuális kapcsolat. Szóval, ha levelet kapsz egy 30-as férfitől, aki a neved és más személyes adataid iránt érdeklődik, az több, mint gyanús! Mert mit is akarhat egy ennyi idős férfi tőled? Miért nem a saját korosztályával chat-el? Legjobb, ha ilyenkor egyből törlöd a kapcsolatot! Tudod, a biztonság mindenekelőtt!

Az online ismerkedéshez, akárcsak egy „normális” randihoz, elengedhetetlen a megfelelő lelki érettség, és a nem kívánt következmények elleni védelem! Az internet nagyon veszélyes terep lehet, s fontos, hogy ne adj ki magadról azonnal minden információt! Légy gyanakvó és elővigyázatos!

Mit tegyél ha valami gyanús!

1. Az első és legfontosabb szabály, ha valamilyen gyanús személy küld üzenetet a következő: Hagyd abba a beszélgetést,azonnal zárd be a chatszobát,és mondd el az esetet egy felnőttnek, akiben bízol! Mindez megvéd attól, hogy válaszolj az áldozatra vadászónak!

2. A másik mód arra, hogy megvédd magad az internetes támadás veszélyeitől, hogy észben tartod: bármit, amit felteszel a netre, örökre ott marad! Jobb, ha nem teszel fel semmi olyat, amit később esetleg megbánhatsz. És ne feledd, hogy noha az internet a kommunikáció egyik nagyszerű módja, ugyanakkor könnyen félreérthető is. Hiszen a vonal másik végén ülő személy nem hallja a hangsúlyodat, nem látja a gesztikulációidat! Ezért is fontos, hogy tisztán, érthetően fogalmazz, és mindig olvasd át azt, amit el akarsz küldeni!

3. Tarts 5 perc szünetet! Állj fel 5 percre a géped elől, igyál egy pohár vizet, kapj be valamit, olvass egy kicsit – mindez segít abban, hogy lehiggadj, átgondold mit írsz, ne cselekedj elhamarkodottan!

Ha találkozni szeretnél vele

Ha már régóta chat-elsz valakivel, s úgy érzed, megismerted annyira, hogy nyugodtan találkozz vele, akkor is légy óvatos! Azt tanácsoljuk, hogy az első személyes találkozás előtt mindenképpen teljen el némi idő beszélgetéssel,hogy jobban megismerd az illetőt! Ez arra is jó, hogy megtudd, nem derül-e ki valami ellentmondásos, vagy gyanúra okot adó dolog a leveleiből, beszélgetéseitekből! Lehet, hogy az a helyes kamaszfiú nem helyes, nem kamasz és talán nem is fiú!

Az első alkalommal mindenképpen legyenek ott a barátaid is, vagy egy olyan felnőtt, akiben megbízol! Fontos, hogy a találkozó nyilvános helyen történjen! Semmiképpen ne adj meg olyan telefonszámot, amit később, ha a dolgok rosszra fordulnak, ne tudnál megváltoztatni! Ne add meg a címedet, és a vezetéknevedet!

A másik oldalról persze el kell ismernünk, hogy az is lehetséges, hogy az adott illető ugyanúgy gondolkodik, mint Te, így mindenképpen legyél vele őszinte, és ne feledd, hogy az online randi is lehet biztonságos bizonyos szabályok betartása mellett!

(KamaszPanasz)