internet
#Lélek

Hogyan ölhet egy közösségi portál?

2009.09.07.
3 perces olvasási idő

Bár a történet nem Magyarországon történt, mégis érdemes róla beszámolni, hisz hasonló közösségi oldalak itthon is léteznek. És ez a veszély esetlegesen itthon is fennállhat. Számolva azzal a ténnyel, hogy az internetes zaklatások száma szinte percről, percre növekedik.

2006. Október 16.-át írunk. Ekkor tragikusan halt meg a 13 éves Megan Meier aki öngyilkosságot követett el, egy internetes barátja, bizonyos Josh Evans miatt, akit a MySpacen ismert meg. De Josh Evans igazából nem is létezett. A profilját tulajdonképpen a képzeletbeli barát „anyja” kezelte. Először csak szeretetet akart kicsikarni, majd később zaklatta, és bántotta is, végül szinte az őrületbe kergette. Talán láthattad, ahogy a szülei könnyeikkel küszködve nyilatkoztak jó pár hónappal később.

Én talán még csak elképzelni sem tudom, hogy mennyire nehéz lehetett Megannek. Elviselni a megalázást és az elnyomást, amit egy olyan ember okoz neki, aki – Megan szerint – szereti őt. Félelmetes, hogy ő valaki más miatt halt meg. Miközben én az ő esetéből tanulok, azon gondolkodom, hogy biztos van rá valamiféle megoldás, hogy megelőzzük az ilyen és ehhez hasonló eseteket.

Tartsuk vissza egymást?!

Talán ismerős lehet a sztori, melyet egy amerikai diáktársunk oszt meg velünk:

„Amikor középiskolás voltam emlékszem, hogy néhányan mennyire elutasítóak és undokok voltHogyan ölhet egy közösségi portál?ak. Sokak közülük rengeteget töltöttek a számítógép előtt, és nem volt más hobbijuk csak az, hogy mások adatai között turkáljanak. Az már szinte mindennapos volt, hogy ebédnél az embert a saját háta mögött beszélték ki. De itt nem állt meg a történet.

Aztán egyszer mi is zaklattunk embereket otthonról, online. Ez nagyon viccesnek tűnt, és a barátaim folyamatosan küldték a beszélgetéseket, amiket másokkal folytattak le. Így tulajdonképpen mi is zaklatók voltunk. Utólag visszanézve szinte biztos hogy befejeztem volna, és leállítottam volna társaimat is. Nem történt szerencsére gond, de a dolgok könnyen kicsúszhattak volna a kezünkből.”

Könnyebb a neten zaklatni?!

Az internetes zaklatás, vagy internetes erőszak mára már egy könnyű műfajjá vált. Ugyanazt a hatást lehet elérni vele, ugyanakkor pedig sokkal könnyebb elrejtőzni, mintha szemtől szembe zaklatnának. „Sokaknak sokkal könnyebb interneten keresztül kapcsolatot létesíteniük.” – mondja a 15 éves Brittney. „Sokan nem elég bátrak ahhoz, hogy valakit megszólítsanak, így interneten beszélnek velük. A gond inkább az szerintem, hogy sokan ezt túl komolyan veszik”

A Nemzetközi Bűnmegelőzési Tanács (NCPC) egy kampányt indított az internetes bűnözés és zaklatás ellen. „Ha élőbe nem mersz vele beszélni, miért teszed Interneten?” – hangzik el szinte elsőként a kampányukban. Sajnos a legtöbb áldozat szinte mindent megoszt magáról az ilyen oldalakon, ezáltal az elkövető nagyon könnyű háttér-információkhoz juthat.

Az NCPC jelentése szerint a tinédzserek 81%-a élvezi az internetes zaklatást, mert szerintük ez egyszerűen vicces. Az új kamaszok pedig még inkább felbujtói lehetnek az ilyen eseteknek, mivel ők megpróbálnak beilleszkedni, és még jobban a helyi dolgokat átvenni. És szinte nyilvánvaló, hogyha ott ez a menő, akkor ők is ezt fogják utánozni, sőt a megfelelés érdekében még sokkal „jobban” is.

Megannak komoly depressziója volt. Ezért hajlamosabb volt valaki mással megosztani az érzéseit, melyet ez az ember ki is használt. Ha rosszul érzed magad, ne félj beszélni szüleiddel, egy megbízható családtaggal gondjaidról. A zaklatás igenis létezik, és nem szabad elsiklanunk felette.

Állítsd meg te, az internetes zaklatást!

Bár vádakat sajnos nem hoztak a Megant hamis profillal a halálba kényszerítő anya ellen, fontos, hogy ez az eset mindannyiunk számára példaértékű legyen. Megan egy durva beugratás miatt vesztette el az életét. Ezért fontos, hogy ilyen soha többé ne fordulhasson elő.

Olvasd el a tippjeinket, és győződj meg róla, hogy te biztonságban vagy-e!

Ne legyél te is zaklató! Neked fogalmad sincs, hogy min megy keresztül az a fiatal, akinek te ezt a rossz viccet címzed. Ne állj a barátaid mellé, ha ők zaklatnak valakit! Jelentsd valakinek, ha tudsz valakiről, akit zaklatnak!

Hogy ne légy áldozat!

Senki sem szeretne internetes zaklatás áldozata lenni. Ahhoz, hogy megóvd magadat fogadd meg a tanácsokat, melyeket az NCPC adott ki:

• Soha ne oszd meg a személyes információdat könnyen hozzáférhető helyen, se pedig a barátaidét ne add meg! Nem tudhatod, ki olvassa!
• Soha ne oszd meg senkivel a jelszavaidat, kivételek természetesen a szülők.
• Soha ne ismerkedj élőben egyedül olyan emberrel, akit csak internetről ismersz, hacsak el nem kísér egy felnőtt, és ez a találkozó egy nyílvános helyen van.
• Mond el a szüleidnek vagy egy megbízható családtagnak, hogy mit is csinálsz online!
• Ne válaszolj az internetes zaklató levelekre!
• Mond meg a barátaidnak, hogy állítsák le a zaklatást!

Fordulj segítségért, ha már zaklatnak!

Ha már zaklatnak, ne félj segítséget kérni, vagy keresni. A Biztonságos Internetért mozgalom a következőket tanácsolja:

• Beszélj egy megbízható felnőttel, meséld el neki, hogy mi történt, esetleg mutasd is meg neki, majd várd, meg míg intézkedik!
• Beszélj egy tanárral, vagy egy iskolai vezetővel, ha a zaklatás iskolai jellegű!
• Ne töröld ki az üzeneteket, mert lehetséges, hogy bizonyítékként kellenek majd!
• Ha azonnali a beszélgetésetek, chat vagy MSN, le tudod tiltani a felhasználót. Tedd ezt!
• Ha megfenyegetnek, értesítsd a rendőrséget!

Nos, remek dolog az internet, de sok veszélyt is magában rejt! Szóval csak óvatosan!

(Cs. B.)