asztma
#Betegségek

Vajon a gyerekek kinőhetik az asztmát?

2011.04.12.
1 perces olvasási idő

Némely gyerek esetében az asztma fokozatosan javul, majd elmúlik a serdülőkor vagy fiatal felnőttkor elérésével. Míg másoknál a tünetek eltűnnek, majd néhány év elteltével egyszer csak visszatérnek. Azonban sok asztmás gyerek soha sem növi ki a betegséget.

Kisgyerekek esetében igen nehéz megmondani, hogy a tüneteket, mint a folytonos köhögés, nehéz lélegzetvétel, fulladás, asztma okozza vajon, vagy valami más. Néha amiről azt hitték, hogy asztma, arról kiderül, hogy valójában egy másik betegség, például bronchitis, pneumónia vagy bronchiolitis. Ezek és más hasonló, asztmaszerű tűnet együttesek idővel javulnak vagy megszűnnek, a gyerek fejlődése során.

A szűnni nem akaró zihálás kisgyermek esetén, melyet okozhat bőrallergiás állapot (atópiás dermatitis) vagy szénanátha, figyelmeztető jelek lehetnek, hogy akár asztmás is lehet a gyerek, mely állapot akár megmaradhat serdülőkorban vagy felnőttkorban is. Ráadásul a súlyos asztmában szenvedő gyerekek számára kicsi az esély, hogy valaha is kigyógyulhatnak belőle.

Fontos, hogy idejében diagnosztizálják és kezeljék a gyerekkori asztmát. A gyógyszeres kezelés, mint például az inhalációs kortikoszteroidok napról-napra enyhítik a jelentkező tüneteket és csökkentik az asztmarohamok kialakulásának esélyét.

A gyerekorvossal történő megfelelő együttműködés segíthet a gyermek állapotának javításában vagy az állapotromlás megelőzésében. Ebbe beletartozik a kiváltó okok felismerése, a megfelelő ellenlépések megtétele (asztmát kiváltó faktorok eltávolítása vagy csökkentése a gyermek környezetében), valamint a gyógyszeres kezelés folyamatos korrekciója.

(N. L.)